Witam,prosiłbym kolegów,którzy już wymieniali filtry w swoim Rapidzie 1,2 TSI o podanie symbolu filtra,jaki jest zastosowany w tym modelu,czyli AK .....,dziękuję i pozdrawiam !!!
* RAPID LIFTBACK * 1,2 TSI * 86 KM * MY15 * AMBITION MAX * BEŻ CAPPUCINO *31 450 * RYBNIK *
Witam,dzięki za kolegom za odpowiedż,nie byłem pewny,czy to AK 189 płaski,czy ten AK 370/2 okrągły,choć przyznam,że patrząc na wygląd obudowy filtra powietrza w naszym Rapidzie 1,2 TSI myślałem,że mieści się tam tez pierwszy płaski. Jeszcze tylko jedno dopytanie,czy tylko FILTRON czy może jeszcze inna marka godna uwagi,oczywiście w rozsądnej cenie. Pozdawiam !!!
* RAPID LIFTBACK * 1,2 TSI * 86 KM * MY15 * AMBITION MAX * BEŻ CAPPUCINO *31 450 * RYBNIK *
znalazłem na popularnym polskim portalu handlowym zestaw filtrów do Rapidki 1.2 TSI 86KM/63kW. Proszę o opinie, czy zestaw ten jest warty zakupu, czy lepiej poszukać czegoś innego? Może coś polecicie? Generalnie przyszedł czas na wymianę filtrów i chcę to zrobić kompleksowo (kabinowy przy sprawdzaniu klimy)... Dzięki! http://allegro.pl/mann-zestaw-filtrow-skoda-rapid-1-2-1-4-tsi-i5872707047.html#thumb/1
dzięki @jercen - wszystko by się zgadzało - tylko nie ma tutaj info o filtrze paliwa... jaki to symbol... ale podejrzewam, że ten na aukcji jest ok - WK 69
Dla mnie jest to "tradycyjny" zestaw, w sam raz do typowej wymiany wszystkich filtrów.
Masz rację, we wcześniejszych wpisach nie ma uwzględnionego filtra paliwa.
Filtr paliwa ma 3 we/wy, wys. 164 mm, śr. zewn. 55 mm, śr. rurek 8 mm. Symbol VW to np. 1KO201051B lub 1KO201051C. Zamiast szukać poszczególnych elementów do wymiany, tu masz wszystkie za jednym razem. Wg mnie cena normalna.
Dla silników benzynowych Skoda nie podaje przebiegu lub czasu wymiany filtra paliwa. Nawet posunęła się do tego stopnia, że zrezygnowała z filtra montowanego osobno, a umieściła go w jednej obudowie z pompą paliwa (zanurzoną w zbiorniku). To daje sygnał, że taki filtr powinien wytrzymać tyle co pompa paliwa. A pompę paliwa nie wymienia się tak często. Czyli o filtr paliwa nie ma się co martwić. Przy tankowaniu na stacjach paliwa (a nie okazyjny zakup paliwa) problem wymiany filtra paliwa praktycznie odpada. Są samochody z przebiegiem ponad 200 tkm bez wymiany filtra paliwa.
Hej, a jaki używacie filtrów kabinowy do swoich pojazdów. Za niedługo będę musiał wymienić wszystkie filtry w aucie i nie wiem, na jakiego producenta się zdecydować. Pewnie większość produktów zamówię w sklepie internetowym żeby było taniej, ale zastanawiam się jeszcze nad producentem. Jakie wy wybieracie firmy?
Najlepszy wg mnie filtr kabinowy węglowy jest Knecht- widać jego jakość, powietrza silnika Mann- taki jest oryginał, Knechta silnikowy słabo dopasowany mimo renomy marki. Olejowy tylko Ori VW kupuję, jest tani, może 5zl droższy niż zamiennik.
Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
Ja używam kabinowego Mann tego z polifenolem, z jednej strony w żółtym kolorze. Jest lepszy dla alergików (autopsja) i moim zdaniem lepiej łapie te wszystkie zanieczyszczenia.
Olejowy Mann, powietrza Ori i paliwa Mann
Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
Ja używam Manna lub Knechta. Fitron kupiłem, ale ASO nie chciało mi wymienić bez podpisu oświadczenia, że biorę na siebie pełną odpowiedzialność za filtr i ewentualną awarie silnika
Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.