Witajcie, trochę słabe będzie to pytanie, świadczące o moim kompletnym braku znajomości mechaniki, ale cóż... Mianowicie moja Rapidka wczoraj miała przegląd - Pan, który tego przeglądu dokonywał, podczas oględzin auta od spodu, powiedział że do sprawdzenia jest pewien element w przedniej części auta... Mniej więcej na wysokości przednich kół, po środku - w powiedzmy prostokątnym kształcie... Nazwał to jakoś separator oleju, segregator oleju, przekaźnik oleju... ni cholery nie mogę sobie przypomnieć...
Faktycznie był ten element mokry...
i nie chodziło o miskę olejową...
Ktoś ma jakieś foty przedniej części Rapida, wówczas łatwiej byłoby wskazać ten element... Tak jak pisałem - beznadziejny post, jak i moje ogarnięcie i znajomość mechaniki...
W Twoim modelu, w przedniej części R, zaraz za silnikiem znajduje się separator oleju. Zazwyczaj jest "mokry", pomimo braku obniżania poziomu oleju w silniku.
Można daną strefę wytrzeć do sucha. Można sprawdzić mocowanie elementu do bloku.
Jeżeli wyciek jest większy lub częstszy (po wytarciu), pęknięty separator jest do wymiany.
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.