- silnik ma mieć temperaturę mniej niż 35 st. C, - żaden tłok nie może być w górnym zwrotnym punkcie, - zdemontować wieko kół rozrządu, - zdemontować koła łańcuchowe wałków rozrządu, - zdemontować układ ssania, - zdemontować listwę paliwową z wtryskami, - z głowicy zdemontować wszystkie pozostałe przewody łaczące, termostat i przewody ssania, - odkręcić kolektor wydechowy, - zdemontować wieko głowicy cylindrów, - odkręcić w dwóch etapach i zdemontować w podanej kolejności śruby głowicy, -zdjąć ostrożnie głowicę,
Montaż: - żadnen z tłoków nie może być w górnym położeniu, - śruby głowicy należy zawsze wymienić, - w otworach gwintowanych nie może być olej ani płyn chłodzący, - nową uszczelkę głowicy wyjąć z opakowania tuż przed demontażem, lekkie uszkodzenia są powodem nieszczelności, -sprawdzić, czy oba kołki centrujące, prowadzące głowicę, są osadzone w górnej części bloku cylindrów, - nałożyc nową uszczelkę głowicy, - nałożyć głowicę cylindrów, - wkręcić nowe śruby głowicy, z potartą lekko olejem powierzchnią dociskową, dokręcić je ręką, - dokręcić w trzech etapach głowice w podanej kolejności, - pierwszy etap - 30 Nm - drugi etap - dokręcić o 90 st (1/4 obrotu), - trzeci etap - ponownie dokręcić o 90 st (1/4 obrotu), - dalsze kroki przeprowadzić w kolejności odwrotnej, - wał silnika należy obrócić przynajmniej o 2 obroty, by sprawdzić, czy żadnen zawór nie sięgnie płaszczyzny tłoka.
Mam jeszcze dodatkowe pytania o śrub z pierwszego rysunku:
Nr 20 to N90987302 czyli śruba dwunastok. kołnierzowa M14X1,5X96 – i tu jest pytanie jakim kluczem ją odkręcić, czy to jest 19 zwykła tylko klucz musi być 12-kątny czy jest to śruba SPLINE?
Nr 31 to N90994802 czyli śruba z łbem sześciokątnym M10X1,25X30 – jaki jest rozmiar klucza aby je odkręcić. Znalazłem, że to jest 27 ale chciałbym potwierdzić.
i to chyba wszystkie pytania. Chciałbym mieć pewność co do kluczy bo jak zdejmę pokrywę i okaże się, że nie mam danego klucza to będzie skucha.
Rapid LB | 1.2 MPI + lpg 75 KM cgpc | MY 2015 | Ambition MAX | biały | 333 000 km | mazowieckie
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.