FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Brak prądu
  • Witam wszystkich klubowiczów. Kupując Skodę Rapid miałem nadzieję, że nie będę miał z nią problemów. Auto 4,5 roczne a już mnie zawiodło. Najpierw, dwa miesiące temu rozładował się prawie całkowicie akumulator. Naładowałem i po kilku dniach to samo. Pojechałem, sprawdzili i powiedzieli, że trzeba kupić nowy. Kupiłem i... po niecałych dwóch miesiącach (fakt, że wskutek pandemii auto stało w garażu) samochód nie dał się uruchomić. Mało tego, nie świeci żadna z lamp, deska nic!! Pożyczyłem prostownik nie dowierzając swojemu, którego strzałka nie ruszała się jak po całkowitym naładowaniu. Pokazał, że akumulator jest całkowicie naładowany. Czy ktoś mi pomoże? Co to może być? Klemy przeczyściłem.
    RapidSB/1.2MPI/2015/Action/granatowy/93000km/Radwanice k/Wrocławia
  • Jak masz prosty woltomierz, sprawdź stan akumulatora. Stan napięcia to najlepiej 12,4 - 12,6 V. Dodatkowo warto by zmierzyć pobór prądu w stanie spoczynku. Jak nie sam to u elektryka. To że aku rozładował się w ciągu kilku dni, może wskazywać na większy prąd płynący z aku. Czy poprzedni właściciel coś dokładał, czy wszystko działa poprawnie?
    Wiadomo, w czasie postoju, płynie prąd do zasilania niezbędnych modułów. Dla R "standardem" jest prąd rozładowania rzędu 30 - 50 mA. Większe prądy powodują po kilku dniach rozładowanie aku.
    Miło będzie, jak uzupełnisz swoją stopkę, podając kilka danych o swoich 4 kółkach. 
    PS>na forum podajemy raz swój temat czy problem.
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Dzięki za odpowiedź. Uzupełniam mój wpis o nowe informacje. Otóż po próbach pomiarów stanu aku woltomierzem stało się coś dziwnego przynajmniej dla mnie. Mój prostownik, którego wskazówka amperomierza poprzednio stała na 0 teraz ruszyła się i... odwrotnie niż zwykle zaczęła bardzo powoli piąć się w górę. Włączyłem ten prostownik o 7 rano. Po godzinie jest ok.4A. Zachowuje się więc jakby osiągał stan ładowania. A napięcie na aku jest takie: bez podłączonego prostownika 11,4V po podłączeniu prostownika 14,5V. Acha, odłączyłem nakładkę na akumulator z kablami zasilającymi poszczególne urządzenia bo wczoraj jak były podłączone prostownik w ogóle nie reagował i wskazówka amperomierza jak mówiłem stała na 0. Nic z tego nie rozumiem i obawiam się, że nie uniknę lawety i, choć to drogie rozwiązanie, zawiezienia auta do serwisu Skody. Chyba, że ktoś mi pomoże i jakoś uruchomię ten samochód i dojadę do elektryka. 
    Co do poprzedniego właściciela (wypożyczalnia samochodów) to z tego co wiem nic, oprócz czasowego włączenia, jakiegoś modułu Smart Gate nic nie dokładano. 
    Rozumiem, że uwaga o jednokrotnym podawaniu tematu dotyczy mojego dwukrotnego wpisu o tej samej treści? To efekt mojej niewiedzy i nieumiejętności poruszania się po stronie. Nie wiem nawet czy to co teraz piszę robię prawidłowo.
    RapidSB/1.2MPI/2015/Action/granatowy/93000km/Radwanice k/Wrocławia
  • No to spokojnie zostaw jeszcze aku podłączony do prostownika. Po kilku godzinach ładowania akumulator powinien odpalić silnik.
    Druga sprawa - masz radio oryginalne, firmowe? Czasem przy podłączeniu (niewłaściwym) innego radia lub dodatkowego alarmu - jest większy pobór z aku, co skutkuje jego rozładowaniem.
    Lawetę zostaw jako ostateczne rozwiązanie. Ważne, byś uruchomił silnik - i przez kilka dni obserwował stan aku. Jak aku ma już resztki sił, pozostanie wymiana.
    A potem ponownie - obserwowanie jak zachowuje się akumulator.
    Pewnie w Twoim R nie ma systemu Start Stop. Czyli wystarczy założyć zwykły, klasyczny akumulator. 
    Co do forum: dany temat - zapytanie podajemy raz, nie dublujemy wpisów.
    Dzięki za uzupełnienie stopki.
    Powodzenia w uruchomieniu R i dojścia do przyczyny kłopotów z aku.
    Za niewielkie pieniądze można dołożyc do gniazdka zapalniczki przenośny woltomierz, który sporo podpowie: napięcie w spoczynku, podczas jazdy. A wg tego masz kontrolę nad stanem i ładowaniem podczas jazdy.
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Panie Kolego, jak będziesz miał dalej problem z aku to zanim "zdesperujesz" się na lawetę to może spróbuj metody z kablami rozruchowymi i prądem od drugiego samochodu (sąsiad/kolega/taxi za 20 zł).
    Poza tym szczerze polecam zafundować sobie na stałe jakiś wskaźnik napięcia i to może lepiej nawet z linijką kolorowych ledów niż od razu z cyfrowym wyświetlaczem (łatwiej "czytać" w trakcie jazdy, rzut oka i widzisz, czy wszystko OK, czy nie). Za jakieś ~20 zł (albo mniej), wkładany do gniazdka zapalniczki, pozwoli Ci na stałą kontrolę sytuacji - zapewniam, że jak chcesz dłużej poużywać autko, to będziesz sobie wdzięczny za taką inwestycję, bo szybciej wykryte problemy z ładowaniem to większa szansa na brak problemów z użytkowaniem auta, a wskaźnik może Ci podziałać jeszcze w następnych wozach (mój używam już z 20 lat ale kiedyś, to, Panie, lepiej wszystko robili).
    Ja mając nowiutką skodę się zdziwiłem, kiedy ubiegłym latem kamerka mi odmawiała pracy - patrzę na wskaźnik, a tam napięcie (w trakcie jazdy) poniżej 12V. Samochód nie dawał żadnych objawów, tylko kamerka wariowała. Sytuacja powtarzała się w duże upały, potem znikło wraz z odejściem upałów i od tej pory do teraz problemu nie mam i ładowanie jest wzorowe, ale sam jestem ciekaw, czy to się nie powtórzy znowu.
    Liftback | 1.0TSI 110KM | 2018 | Ambition | Szary Quartz Metalizowany| Toruń

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?