Chodzi o otwarcie bagażnika z wewnątrz samochodu. Są sytuacje, kiedy nie można otworzyć bagażnika pilotem czy przyciskiem na klapie (słaby czy odłączony akumulator, bezpiecznik, awaria pilota,...). Powodów może być więcej.
Stąd pomysł i realizacja bardzo prostego rozwiązania otwierania klapy z wnętrza bagażnika. Potrzebna jest linka o długości ok. 30 cm lub dłuższa, (plastikowa, przewód elektryczny czy stalowa). Wykorzystałem plastikową linkę - nie rdzewieje, jest podatna i wytrzymała. Po zdjęciu tapicerki klapy - na białym kolistym plastiku zahaczam linkę zakończoną pętelką. W tapicerce nawierciłem otwór, ok. 3 mm średnicy. Tyle przygotowania. Przy zakładaniu tapicerki - należy tylko przełożyć linkę przez otwór. Z tapicerki wystaje gumowy uchwyt do zamykania klapy oraz właśnie nowa linka. W tapicerce mam 2 otwory, o śr. ok 40 mm ) do wentylacji tylnej klapy. Koniec linki z dużą pętlą włożyłem do otworu w tapicerce. To powoduje, że linka przylega do tapicerki i nie przeszkadza w załadunku i zamykaniu klapy.
Ciekawostka: takie rozwiązanie jest wymagane w niektórych krajach. Nowe pojazdy mają takie rozwiązanie z linii produkcyjnej.
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.