Ostatni zakup do auta to alufelgi na lato. Jako że dłubanie przy autku mnie relaksuje, pomyślałem, że może jakoś felgi zabezpieczę przed ich założeniem. Troszkę przekonał mnie ten film: https://www.youtube.com/watch?v=zb92k40QQuY
Także zakupiłem preparat i zabrałem się za zabezpieczenie felg. Felgi prosto z pudełka więc nie trzeba było ich jakoś specjalnie przygotowywać.
Ale jednak nieskazitelnie czyste one nie były. Użyto następujących kosmetyków:
Całość to: Woda demineralizowana - 2 zł Cleanser IPA - 13,90 zl Butelka z atomizerem - 4,49 zł Dwie ściereczki z mikrofibry - kilkanaście złoty 4nano Rim protector - 45 zł Płatki kosmetyczne
Całość ok 80zł.
A więc poszczególne kroki, żaden ze mnie specjalista, więc jak ktoś może coś podpowiedzieć to śmiało :).
Zacząłem od IPA + woda destylowana w stosunku 1:1 tym umycie/odtłuszczenie felg, czyli płyny trafiają do butelki z atomizerem aby łatwiej rozpylać na felgę i wycieramy mikrofibrą. I tak każdą felgę. Od zewnątrz i od środka. Schną po myciu.
Same nałożenie 4nano Rim Protector nie jest jakimś wyzwaniem. Należy mocno wstrząsnąć i nakładać płatkiem kosmetycznym a następnie wypolerować czystą ściereczką z mikrofibry. Ja robiłem tak, że pierwszą felgę wycierałem mikrofibrą jak skończyłem nakładać preparat na czwartej. I tak na zewnątrz i wewnątrz felgi. Po 2 godzinach nałożyłem drugą warstwę.
Mam nadzieje, będzie potem łatwiej z utrzymaniem felg w czystości.
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.