Cześć Panowie założyłem tego posta ponieważ dzisiaj zauważyłem po otwarciu maski w swoim rapidzie, że jest w pewnym elemencie upchnięta jakaś gąbka (nasiąknięta wodą) owinięta w czarną folię w rejonie prawego błotnika i teraz nie daje mi to spokoju. Zrobiłem fotki i teraz prośba do Was czy możecie mi powiedzieć ewentualnie czy tak ma być i czy możecie sprawdzić u siebie czy też macie coś podobnego jak na poniższych zdjęciach ??!
Mam to z dwóch stron, z tym że po lewej stronie jest to niewidoczne dopiero jak kawałkiem drutu poruszam to słyszę szelest foli. Dzisiaj w pracy pytałem kolegę czy ma coś podobnego i stwierdził że też coś tam ma.
Tam ewidentnie jest gąbka w foli albo pianka bo jest to elastyczne, kolega ma SB i jak palec włożyć w ten boczny otwór to tez czuję coś w rodzaju "reklamówki" dodam ze mam to z obydwu stron. Pojechałbym z tym do serwisu ale mam dość kawałek do niego...:)
Zastanawia mnie tylko dlaczego nie wszystkie rapidy to maja??!! Teraz przy tych opadach deszczu zbiera sie tam woda i zeby sie nie okazalo ze za jakis czas dziura wyskoczy.
Pewnie woda ciekła tam gdzie nie trzeba i jeden magik wpadł na pomysł, żeby wziąć reklamówkę po drugim śniadaniu i wpuścić do niej piankę montażową, co im została jak robili kawał kierownikowi wpuszczając ją do tłumika, bo zakazał picia piwa na stołówce. Ale wracając do tematu napełnili torebkę pianką i pomysł okazał sie tak dobry że kierownik zapomniał o piance w tłumiku i doszli do porozumienia. Mechanior co wymyślił ten patent sprzedał go skodzie a kierownik dostał nowy tłumik, niestety pozostali nadal muszą pić piwo po kryjomu.
W komorze silnika R są po 2 kanały profilowe, równoległe do osi pojazdu, 2 dolne oraz 2 górne. Tak jak już dawniej Skoda profile zamknięte wypełniała masą (rodzaj pianki), tak i pewnie tu wkłada rękaw do zmontowanego, kompletnego profilu i wypełnia go pianką. Daje to zabezpieczenie przed gromadzącą się wilgocią, zmniejsza drgania przenoszone od podwozia oraz wytłumia szkielet. W moim R są takie rękawy - ale nie wystąją tak daleko jak na powyższych zdjęciach. Gołym okiem tego nie widać.
Być może temat już był poruszany ale ciężko odnaleźć.. Czy spotkaliście się z plastikowymi zamiennikami do rapudek za rzeczone gąbki w których siedzi wilgoć a co zatym idzie zaklęta jest w nich ruda szmata ujawniająca się przy progach? Reparaturki ktoś już robił? Kurcze cieżko jest w tym forum coś znaleźć.. dramatycznie. Mimo że sporo tematów jest poruszonych to przejrzystość jest żadna.
<mod> Wpis przeniesiony z "Witamy na Rapidklub". Wystarczy trochę poruszać wujkiem google ... i jak znalazł - jest temat! Jak znajdziesz chwilę czasu - uzupełnij swoją stopkę. Warto opisać swoje 4 kółka.
Słyszałem o plastikowych zamiennikach ale nie wiem gdzie kupić. Ja mam gąbki i pełno w nich syfu i nasiąknięte wodą. Poobrywałem je trochę na dole bo spowodowały korozję w miejscu przykręcenia błotnika do progu.
Rapid LB | 1.2 MPI 75KM | MY13 | Active | Błękit Pacific| 98000km | Warszawa
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.