Witam, w moim RAPID'zie jest zamontowane radio SWING i 4 głośniki z przodu + bluetooth. Mam prośbę do znających temat o opisanie przewodów wychodzących z radia zależy mi na tym które przewody są do głośników i dla czego są 3 przewody antenowe. Pytanie jakie możliwości rozbudowy daje radio Swing.( DAB, dodatkowe głośniki, podłączenie tel. itp.)
Pytanie tylko czy te informacje pokryją się z MY16. Sam się kiedyś zastanawiałem czy w serii MY12-MY15 będzie się dało założyć nowego Swinga czy Bolero. Jak na razie mamy za mało informacji i chyba jeszcze nikt tego nie próbował. Ze starym BLUES, SWING, AMUNDSEN+, czy nawet z COLUMBUSem z O2FL nie ma problemu ale do MY15. Przy nowszych modelach może warto przyjrzeć się informacjom o O3 lub F3
RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
myślę że wszystkie tematy związane prześledziłem ale tak jak napisał grzesk w 99% dotyczą one wersji przed FL, ja pytam o radio Swing z kolorowym wyświetlaczem. jercen możesz rozwinąć wpis, na zdjęciu które wkleiłem są wszystkie przewody które są podłączone do mojego radia, a mam sterowanie w kierownicy, fabryczny bluetooth i komunikaty z radia na Madi-Dot'ie. Domyślam się, że żółta kostka to są przewody do głośników( czyli tak jak w wersji przed FL tak i po FL nie ma przewodów do głośników w tylnych drzwiach). Zielona kostka to zapewne połączenie z kierownicą i wyświetlaczem jeden z przewodów antenowych to radio a ta podwójna kostka to Bluetooth? I ostatnie pytanie... do modelu Swing można wybrać opcję tunera DAB, czy tylko do modelu Bolero i wyżej?
P.S. Na obudowie radia mam zapis MADE IN POLAND :) a radio jest produkcji LG.
Żółta wtyczka to podłączenie głośników. Masz tylko 4 kabelki, dwukolorowe koszulki - czyli przednie głośniki. Kabelków do tylnych nie masz. Dwa grube przewody - to masz podłączenie do jednostki CAN BUS. Zielone gniazdo w tyle (słabo czytelne) - to podłączenia telefonu. Dwa grube czarne kable z białą wtyczką (z fiol. trójkątem) to masz połączenie z anteną AM/FM oraz FM2 z tylnej szyby. Czarny kabel z żółtą wtyczką - antena DAB. Wygląda na to, że taki standard podłączenia (gniazd w radiu) jest stosowany w wielu Skodach, stąd podłączenia są porównywalne jak w starszych wersjach tak i nowszych. Ciekawe - jakby pójść śladem Made in Poland - czy można by dojść do dalszych informacji (serwis, opcje, schematy,...)?
Jeśli te dwa czarne grube przewody w białej wtyczce to antena/y to co to za jeszcze grubszy kabel obok w żółtym wtyku? Myślałem, że to jest antena a tamte dwa czarne to coś innego do tego zdziwiło mnie, że jest jeden kabel czyli jedna antena gdzie my w starym SWINGu mamy dwie anteny.
RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
@jercen to nie może być GPS gdyż @grzesik1 napisał, że ma SWINGa a ten nie ma nawigacji. Zazwyczaj takim grubym kablem poprowadzona jest antena dlatego mam wątpliwość, że te dwa cieńsze w białej wtyczce to antena do radia.
Odgrzebie stary juz temat. Mam zamiar zmienic wlasnie radio blues na tego nowego swinga(,rapid MY16 wersja fun). Kupilem radio z bluetooth,podobno wszystko bedzie ok tylko nie z telefonem problem bo w moim aucie w zwiazku z tym ze bylo zwykle radio nie ma mikrofonu. Czy jest jakas opcja dolozenia mikrofonu? Gdzie taki mikrofon jest podpiety?
ok,dzięki widzę że to do jakiegoś modułu radia jest podpięte. Czy orientujesz się jak to się ma do mojego auta, czy te moduły są wszędzie te same,czy da się do mojego podpiąć czy musiałby być inny moduł?
Takie szczegóły to w ASO. Schematy el. z reguły nie precyzują o jaki model radia chodzi. Jednak sądzę, że mikrofon podpięty jest w to samo miejsce w Swingu co w Bolerze. Gdyby było inaczej pokazano by różne warianty i zaznaczono by w opisie, że "w zależności od wyposażenia".
Mała poprawka: W złączce T12e styk 1 to czarny kabel, "-" styk 7 to biały kabel, "+". Analogicznie przy mikrofonie, w złączce T2t: styk 1 to czarny kabel, "-" styk 2 to biały kabel, "+". Pozdrawiam
No to ten "1" i "7" zależą od wersji (rocznika?)... ale kolory się zgadzają.
A tak w ogóle to na którymś rysunku jest chyba błąd. Tylko na którym? Na wszystkich "moich" czterech schematach (52, 53, 123, 125) jest tak samo jak poniżej.
Ogladalem org zestaw okablowania zmikrofonem i jest podpiety do zielonej kostki tej wlasnie z radia. Jak radio ma w sobie bluetooth to chyba mikrofon tam powinien byc podpiety?
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.