Witam wszystkich Czytam forum od maja, czyli od podjęcia decyzji o zakupie rapida. Jeżdżę 11 dzień, około 350 km przebiegu i zdarzyło się już kilka razy, że przy odpalaniu auta świeci się kontrolka "układ hamulcowy" a na wyświetlaczu pojawia się komunikat "awaria wzmacniacza siły hamowania". Wyłączam auta, za chwilę odpalam i już jest ok. Co się może dziać? Macie może jakiś pomysł? Hamulce działają prawidłowo. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi
Rapid LB | 1,2 TSI 90KM DSG | MY 2017| Style | Czerwień Rio | 350 km | Szczecin
W R występuje czujnik ciśnienia układu wspomagania G294. Ma 3 przewody 0,35 mm2, dwa to zasilanie, ostatni to sygnałowy. Czujnik jest podłączony poprzez konektor 4pinowy, przewody prowadzą do modułu silnika J 623. Opisany sposób sygnalizowania usterki raczej nie wskazuje na przepalenie bezpiecznika. W tym układzie warto sprawdzić poprzez podłączenie kompa do samochodu, czy w pamięci nie ma zapisanych pewnych kodów błędu. Można spróbować wymienić sam czujnik G294.
Niby tak, ale usterki na dzień dobry powodują że się źle nastawiam do marki :) Gdzieś wyczytałam na forum vw że przy zimnym silniku może się tak zadziać
Popatrz na to z drugiej strony: lepiej żeby teraz pewne wady wyszły niż po gwarancji. A jeżeli to będzie tylko ta jedna usterka - to chyba zmienisz zdanie :) Głowa do góry ! Pozdrawiam
Maju, nie dramatyzuj. KAŻDY samochód, obojętnie jakiej marki, składa się z tysięcy części i KAŻDA z nich ma prawo nawalić. I dlatego wymyślono gwarancję. W twoim przypadku masz do czynienia ze zjawiskiem "pecha" znanego też jako "złośliwość rzeczy martwych". Nie przejmuj się! Wal do ASO i niech się oni męczą. Warto pstryknąć fotkę tego komunikatu by pokazać "fachowcom" o co kaman - to na wypadek braku błędów w kompie. Nastaw się też, że ASO najpierw będzie prosić Poznań o "procedury" a dopiero potem usuną usterkę. A zanim te procedury dostaną trochę czasu minie... Opisana przez ciebie usterka nie jest szczególnie powszechna więc nie ma powodu - na jej podstawie - zrażać się do "marki". Życzę ci aby to była pierwsza i jedyna usterka twego Rapida!
Dzięki bardzo za wsparcie. Taka była wyczekana ta Rapidka, taka wymarzona i dlatego popsuło mi to humor. Mam nadzieję że będzie to jedyna usterka a potem już miła jazda :)
@Majka możesz wrzucić info o swoim Rapidzie w dziale Nasze Rapidy i mogłabyś opisać jak się jeździ silnikiem 1.2 90 KM z DSG. 1.4 wiem, że jeździ fajnie ale ciekawi mnie jak DSG jeździ ze słabszym silnikiem :).
A co do usterki nie zastanawiaj się i jedź do ASO :) czasem takie wypadki się zdarzają i to w każdej marce.
RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
@majka nie przejmuj się inni mieli naprawdę gorzej:). Mi po 700 km padła skrzynia biegów. I 3 tygodnie auto było w ASO zanim uzyskali zgodę z Poznania, że ją wymienią całą. I do tego musiałem się mocno awanturować o auto zastępcze na ten okres, bo po 3 dniach chcieli mi już liczyć 100 za każdy dzień używania auta:) Ale muszą powiedzieć, że też w tym czasie mocno zwątpiłem w tę markę:)
Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
Wolny termin za tydzień? U mnie po 7 dniach też były problemy i pojechałem do nich bez umawiania się. Coś tam marudzili, że nie mają czasu itd. ale mnie to nie interesowało. Nie wyszedłem dopóki nie zrobili. Chodziło o oponę. Zrobiła się w niej dziura, która nie była uszkodzeniem mechanicznym, ponieważ nie miała nawet śladów przebicia i w dodatku rozlazła się na boku na zgrzewie literki. Ewidentnie to była wada fabryczna kiepskiej, budżetowej opony Nexen. 3 godziny ustalali, że to była faktycznie dziura i nawet do wody wsadzili, ale już jej nie zdjęli z felgi... Z tekstem, że dobrze, że wziąłem koło zapasowe, praktykant mi je założył. Później jeszcze ostro walczyłem o to by mi wymienili tą oponę na gwarancji, na której nie zrobiłem jeszcze nawet 200 km wtedy... Słyszałem nawet, że mam to do producenta reklamować... W końcu udało mi się. Teraz jeszcze okazuje się, że miały być podgrzewane lusterka, a nie ma. Chyba, że podgrzewanie nie wyrabia w temp -1 stopnia C i zamarzające podczas jazdy lusterko, w którym ledwo widać światła z tyłu to wystarczająco dobre lusterko jak na wymogi SKODy. Tak więc nie można się z nimi za bardzo pieścić i trzeba od razu do nich uderzać.
Ale moje auto musi zostać u nich na noc, bo usterka pojawia się rano jak silnik jest "wypoczęty". Taki mają najbliższy wolny termin, za tydzień. Umawiałam się w ASO tam gdzie kupiłam auto, ale mogę chyba jechać do innego? Czy tak jest?
Po wizycie w ASO i oczywiście nic nie wiedzą. Poznań od rana nie zabrał głosu. Zabrałam furę i czekam na telefon co mu dolega :)
EDIT: Poznań się wypowiedział. Za tydzień mam przyjechać z autem i zostawić. Przeprowadzą całą diagnostykę układu hamulcowego. Czyli nie wiedzą co i ile będzie trwało.
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.