FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Rapid z przebiegiem 200 tys.
  • Rapid z przebiegiem 200 tys.
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  •  To nie jest reklama. Chciałbym tylko zwrócić uwagę na przebieg tego R.
    Widać, że da się tym silnikiem trochę pojeździć
    http://moto.gratka.pl/tresc/skoda-rapid-skoda-rapid-1-2-tsi-active-20650267.html#e6f58dfe566bf2a7,1

• 200 w 3 lata ;)
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  •  Jak nic PH :)
  • Widać to po bagażniku, który jest bardzo zmęczony (powycierana i wyciągnięta wykładzina na boczkach i podłodze, nawet oparcie kanapy ma wyraźne ślady wytarcia od strony bagażnika).
    Fotel kierowcy widać też nieźle wygnieciony ale to ewidentne oszczędności producenta. U mnie też już inaczej się ułożył niż ten pasażera.

Ciekawi mnie w jakim stanie jest silnik w tym Rapidzie. W niemieckich ogłoszeniach jest więcej takich przebiegów więc chyba tragedii nie ma.
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • dzień dobry nie było mnie tutaj ok pół roku. w odpowiednich wątkach napiszę jak sprawuję się moja biała strzała po 150 tys km, w intensywnym użytkowaniu :D
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • Coraz bardziej widzimy, jak silniki 1.2 TSI sobie radzą w praktyce. Pierwsze egzemplarze montowane jeszcze do F i Roomstera miały problemy z rozrządem, ale do R zostały wprowadzone zmiany. W efekcie kierowcy otrzymali całkiem dobry silnik, o przyzwoitych parametrach eksploatacyjnych. Na necie jest coraz więcej informacji o przebiegach tych silników. Pierwszy - silnik 1.2 TSI 63 kW - 210 tkm, drugi (taki sam silnik) - na zdjęciu. Kiedy jego era dobiega końca - zdajemy sobie sprawę z jego zalet.
    rapid 220.jpg
    800 x 600 - 224K
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Kolejny silnik TSI ...  1.2 - 63 kW
    Łańcuch wymieniony przy 185 tkm.
    Takich przebiegów można życzyć wszystkim :)
    rapid 220 2.jpg
    600 x 450 - 251K
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Cześć wszystkim !
    od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zakupu używanego rapida, w okolicach rocznika 2014-2015. Mój budżet nie wystarcza na dużo szaleństw, jednak jest sporo ofert poleasingowych , które w tym roczniku mają przebiegi 150-160 tys km. 
    Moje pytanie, czy dzisiejsze skody i jej silniki wytrzymują jeszcze przebiegi rzędu 180-200 tys km czy nie bardzo ? powyżej widać , że nie trzeba się przejmować tak wysokimi przebiegami a naprawy to zazwyczaj standardowe wymiana rozrządu ? 
    Byłem posiadaczem fabii 1 i taki wynik nie stanowił problemu .
    chodzi o silnik benzynowy.
  • Wszystko co wiadomo o takich autach na forum jest w tym watku, jednak bierz pod uwage uzytkowanie prywatne a w leasingu, 200 tys w obu przypadkach to nie jest to samo.
  • Moja siostra ma golfa VII  z tym samym silnikiem 1.2 TSI ea211, fabrycznie było 105, a od 30 tys km jest 140Km i 235Nm. Auto ma teraz 143.000km, przy czym 110 tys km po programie i nie ma z silnikiem problemów. Tylko jest to nowe ea211, w Rapidzie od 2015r w zwyz.
    Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
  • Kostrzak jak wystarcza Ci 1.2 mpi to będę sprzedawał swojego rapida ;)
  • Znam Fabię II rocznik 2009 z nalotem 317 000 - 1.4 TDI 51kW - firmowa, raczej niedopieszczana, ale serwisowana. W środku widać ślady zużycia, ale motorycznie daje radę. Zatem 150 - 200 tys - jeśli ktoś jeździł prywatnie i dbał ... nie ma problemu
    LB|1.2 CJZD 110|MY17|Ambition|
  • cbzb nie wytrzymują tyle?
    Seat Toledo | 1.2 TSI CBZB chip 122KM/200Nm@Pb95 | MY15 | Mocno doposażony reference | Czerwony | ~60 000km | Gliwice
    Seat Tarraco | 1.5 EcoTSI Evo 150KM | MY19 | Xcelence | deep black | ~20 000km | Gliwice
  • cbzb 250k i niby chodzi jak igła. ale jest kilka takich z takim przebiegiem. więc te 200kkm powinny łykać bez wielkich problemów
    Seat Toledo | 1.2 TSI CBZB chip 122KM/200Nm@Pb95 | MY15 | Mocno doposażony reference | Czerwony | ~60 000km | Gliwice
    Seat Tarraco | 1.5 EcoTSI Evo 150KM | MY19 | Xcelence | deep black | ~20 000km | Gliwice
  • 200 czy 250 tyś km to nie są jakieś wartości, którymi warto byłoby się podniecać..
    Ja wiem, że spora część osób przyzwyczaiła się do tego że każde auto w naszym kraju,
    zarówno to 5, 10 jak i 15 - letnie ma 165 tyś km ;P ale warto na sprawę spojrzeć realnie,
    a realia są też czasem takie:
    Był -> [Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Ambition | Łódź | >180 tyś km]
  • czy ja wiem.

te silniki miały wytrzymywać około 150kkm wg. wszystkich popularnych recenzentów blogerów, testerów, gazet, portali i innych 'opiniodawców', które do dzisiaj wydają jednoznaczne wyroki na ten silnik.

ja się tam z tym jakoś godziłem biorąc na klatę, że jak przyjdzie mi dużo jeździć to remont silnika trzeba będzie robić. a tu niespodzianka.

i tak ogólnie...
    chciał bym się jeszcze odnieść do tego jak to przebiegi są robione służbówkami.
    otóż - niejednokrotnie służbówki są w o niebo lepszym stanie przy kosmicznym przebiegu niż prywatne samochody. zarówno technicznym jak i wizualny i ogólnym wyeksploatowaniu.

te kilometry które służbowe samochody robią są niejednokrotnie lub w szczególności nabijane na autostradach. wszystkie serwisy utrzymane co do przecinka. żadnej oszczędności przy przeglądach.

• Mullrof
    Tu się z Tobą nie zgodzę bo w sporej części (nie mówię że zawsze) przeglądy flotowe są okrojone
    do minimum
    Toledo LB I 1.4 TSI 122KM I 58000km I Cerkiewnik
  • Sam fakt pierwszej wymiany oleju dopiero po 30 tys a tak robia floty zgodnie z zaleceniami, moze dac do myslenia a jak wiadomo auta sluzbowego nikt nie oszczedza od nowosci tak jak zwykly Kowalski ktory dlugo na niego odkladal. 
  • nie wdaję się w polemikę.
    mam styczność dużo ze służbówkami, myślę inaczej ale nie ciągnę tematu.
  • @gross81
    Takie generalizowanie nie ma sensu..
    Firmy są mniejsze, większe, czasem jednoosobowe, w części z nich autem jeżdżą różni kierowcy, w niektórych jest przypisany na stałe jeden kierowca, czasem kierowca ma prawo pierwokupu.

Jeżeli firmowe auto to Twoje narzędzie pracy,
    to z natury rzeczy chcesz by było w jak najlepszym stanie.
    Jeżdżąc firmowym zgłaszasz najdrobniejszą pierdołę,
    nie szukasz tańszych zamienników, czy warsztatów, tak jak "Kowalski",
    bo nie ma na to czasu. Wszystko jest w terminie, na wszystko jest faktura.
    Nie ma co generalizować.

Każdy kieruje się swoimi poglądami przy zakupie,
    niejeden woli odpicowane auto od handlarza z przebiegiem cofniętym o 300 tyś km, bo z "niemiec",
    niż pewne, regularnie serwisowane, krajowe, "bo 200 tyś km to za dużo"
    Naszym rynkiem motoryzacyjnym często kierują same stereotypy..
    Był -> [Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Ambition | Łódź | >180 tyś km]

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 650 zł w promocji konta Millennium 360°
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?