Co raz częściej zauważyłem coś takiego, na wciśniętym na postoju pedale hamulca czuć takie jak by pojedyncze bicie w pedał, wcześniej tego nie było aż tak często jak teraz ma ktoś jakiś pomysł?
Norma w serwie w Rapidzie, mam odpowiedz ze Skody w Czechach ze temat znany i.normalny dla tego typu serwa gdzie sprężyna wydaje odgłos w czasie odprężania po mocnym scisnieniu. Po wymianie po czasie jest to samo wiec nie wymieniają bo.sie to nie nasila i nie.ma na nic wpływu. W Polsce stwierdzili ze norma, w aso w Niemczech wymienili i po czasie to samo taka padła odpowiedz- obok stal nowy rapid i tez to mial, stal tez po przebiegu 80 tyś km i tez z takim samym nasileniem. Olałem to i juz na to nie zwracam uwagi.
Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
Witam Czy piszczą wam hamulce podczas lekkiego nacisniecia pedału? U mnie zdarza się to często i jest to trochę irytujące! Muszę parę razy mocniej przyhamować to wtedy ustaje.
Wygląda na to, że masz w miarę nowy samochód. W Twojej sytuacji, przy delikatnym hamowaniu, dochodzi do opisywanego zjawiska. Hamulce potrafią wydawać nietypowe odgłosy. Takie zjawisko (fizyczne) występuje, jest to normalne. Jeżeli chcesz zmiejszyć czy zlikwidować odgłosy pochodzące z hamulców, należy korzystać z nich zdecydowanie mocniej (co sam zauważyłeś). Dochodzi do kompromisu pomiędzy spokojną, łagodną jazdą z minimalnym wykorzystaniem hamowania (z możliwymi efektami dźwiękowymi) a twardszym hamowaniem (z większym zużyciem okładzin ściernych) przy zmniejszeniu lub całkowitym wyeliminowaniu źródła hałasu pochodzącego z hamulców. Przy normalnej eksploatacji, nie spotykam się z piszczeniem hamulców w moim R.
Cześć, mi ostatnio jak się wciska pedał gazu podczas jazdy to wydaje taki dźwięk dziwny dźwięk jakby tam jakaś siatka foliowa była na zakupy i jest zgniatana. Mieliście podobny problem?
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.