Jeśli chodzi o taśmę/zwijak według ETKI są dwa symbole i oba obsługują kierownicę multi. Oczywiście opisane są do jakich konfiguracji są stosowane, ale ja nie ogarniam tych skrótów. Zastanawiam się w związku z tym czy problem leży jeszcze po stronie hardware czy już tylko kodowanie. Jest jeszcze jedna możliwość ale tu całkowicie hipotetyzuję, może potrzebne jest kodowanie przez VAS, lub zdjęcie ochrony komponentu.
Taśma_Rapid_1.JPG
879 x 585 - 72K
Taśma_Rapid_2.JPG
886 x 466 - 59K
Fabia III / 1.0 CHYB 75KM / MY17 / Activ / 20K km / Warszawa
Jestem również bardzo zainteresowany tematem. Kierownice już mam, chciałbym uruchomić na niej chociaż podstawę w postaci sterowania radiem.
---------------------------------
grudzień 2018:
Troszkę przestudiowałem temat multifunkcji.
Aby uruchomić multifunkcję w naszym rapidzie (do 2015r PQ) potrzebujemy kierownice z przyciskami o następujących numerach:5E0919719E, 5E0919719F, 5E0919719G, 5E0919719L lub 5E0919719M
W nowszych (od 2015 MQB) zadziałają klawisze o numerach: 5E0919719, 5E0919719A, 5E0919719B, 3V0919719A
Różnią się one kolorem podświetlenia lub ilością klawiszy. Inne przyciski działać nie będą.
Czy autor tematu może sprawdzić u siebie, co ma zamontowanego w kierownicy?
Rapid LB / 1.6TDI 90km / MY14 (produkcja 2015) / Active / Biały / 90 tys km / Częstochowa
Znalazłem w pomocniku kodowania pozycję - kierownica multifunkcyjna i wygląda na to że wszystko powinno działać brakuje tylko dwóch kabli - zasilania oraz przewodu do magistrali LIN.
Rapid LB / 1.6TDI 90km / MY14 (produkcja 2015) / Active / Biały / 90 tys km / Częstochowa
Cześć, czy komuś ostatecznie udało się wymienić kierownicę z powodzeniem i działająca multifunkcją? Chciałbym takiej zmiany dokonać u siebie głównie ze względu na bardzo duże zużycie kierownicy a pomyślałem, że jeśli ją będę wymieniał to od razu na wielofunkcyjną. Może ktoś poleci osobę bądź warsztat który mógłby się tego podjąć w Łodzi bądź okolicach ?
Witam Jestem również zainteresowany tematem mam Skodę Rapid z lutego 2015 roku 1 2 TSI 63 kW zmieniłem kierownicę na multifunkcyjną jeśli ktoś by mógł pomóc mnie w rozkodowaniu Będę bardzo wdzięczny.
--------------------------
Numer poprzedniej kierownicy 5JA 419 091 1QB Numer obecnej kierownicy 5JA 419 091 R FEL Numer vin mijej skody
Mam Toledo z kierownicą multi i wymieniłem Radio na MIB Harmana. Niestety, ale nie działa część przycisków. Jak ktoś wie jaki komponent do tego pójdzie będę wdzięczny.
Co do tematu to ja miałem BCM 6R0 937 086 i multi działa ale wymagało to podłączenia LIN. VCDS w 09-Centr. zesp. elektr. musi pokazać w "Extra" nr zamontowanej części. Bez tego nie zadziała. Na pewno jest do tego pin w BCM oddzielny bo dokładałem Syrenę LIN i czujniki do alarmu. Proponuje też na parkingu podejrzeć wygląd radia i przycisków bo u mnie źle działały te z przyciskiem TEL i wróciłem do oryginalnych. Dodatkowo prawa strona steruje licznikiem (kierownica raczej taka sama do wszystkich a różnica będzie w samych przyciskach - nie każde radio poprawnie działa z konkretnymi).
Informacyjnie: nie da się kodować przycisków przez VCDS chyba że jakiś kod jest potrzebny. Jak ktoś dojdzie to będę wdzięczny za poradę.
Jak ktoś potrzebuje kodowania VCDS to mogę pomóc na terenie Wawy.
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.