Moglibyście w pierwszym wpisie wyżej przytoczonego wątku wrzucić spis tych czynności, które są "na którejś stronie" by nie trzeba ich było po "iluś tam stronach" szukać...
Wyszedł mi 4-letni pakiet przeglądów jak miałem jakieś 58 tys km. Od tamtej pory nie robie tych corocznych przeglądów a olej i filtry wymieniam we własnym zakresie. Teraz mam jakies 72 tys km przebiegu i przeczytałem ze warto by już wymienić świece zapłonowe, płyn hamulcowy itp. Zastanawiam się nad wykupieniem pakietu przeglądów na 2 lata za 1800zł aby dzięki temu to ogarnąć a jednoczesnie sprawdzic tez inne rzeczy i robic wymiane oleju. Co myslicie? Korzystał ktoś z tego?
Skoda zaleca wymianę świec do 60 tkm. Płyn hamulcowy po 3 latach, kolejne wymiany już co 2 lata. Czyli czas na świece i płyn hamulcowy. Zależy co potrafisz sam zrobić albo czy masz inny (tańszy) serwis niż ASO. Wg mnie - pakiet na 2 lata za podaną cenę to jednak zdecydowanie za dużo. W ciągu 2 kolejnych lat masz 1 - 2 wymiany oleju z filtrem, 1x wymianę płynu hamulcowego. To chyba jednak zdecydowanie za drogo. Hamulce kontrolujesz na bieżąco i na bieżąco, wg potrzeby wymieniasz klocki czy też tarcze.
@jercen czyli mówisz żebym zlecił wymianę świec i płynu hamulcowego do ASO normalnie bez wykupowania pakietu? Wymiany oleju z filtrem robie sam co roku.
Nie korzystałem z dodatkowo wykupionego pakietu przeglądów na 2 lata.
Natomiast patrząc na twój przebieg - warto by wymienić komplet świec no i koniecznie płyn hamulcowy. Wg MR, Rapid ma już 5 - 6 latek. Na bezpieczeństwie osób jadących w tym aucie - chyba nie warto oszczędzać.
Pewnie stan klocków hamulcowych i tarcz też kontrolujesz i masz orientację wg swojego stylu jazdy. Jak w tyle masz bębny - warto je ściągnąć i oczyścić.
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.