Czy po niecałych 2 latach jeśli chodzi o odgrzybianie klimy to wystarczy porządne ozonowanie czy jedna trzeba będzie myć parownika chemicznie? Bo jest lekko nie przyjemny zapach ale nie taki ostry jeszcze.
w moim rapidzie po 3 latach zaczeło śmierdzieć z klimy, poczytałem i postanowiłem sam temu zaradzić w zacisznym garażu.
kup sobie preparat :Bizol AC Clean + C30 400 ml za całe 35 zł przez neta.
kratke nawiewu w aucie ustaw tak żeby widzieć parownik.
Telefon z włączoną lampką kładziesz na kratce nawiewu zebyś widzial co robisz ( w tekl. masz obrac co w śroku jest) i wystarczy rurke włożyc do kratki tak głęboko zeby dotykała parownika i psikasz, po 30 min woda spływa z praownika, i nie śmierdzi....
Cała operacja to dla lajka 35 zł + 30-1 h przy aucie
Rapid SB, 1.2 TSI 90 KM, MY 2016, Ambition Max, Beż Cappucino Metalizowany, 0 km, Lublin
witam, wybaczcie ale mam sporo wątpliwości. Po pierwsze z kratki nawiewu nic nie widać. po drugie jak piszą na innych forach, nie można się dostać z chemią do parownika od strony filtra, bo tam jest obudowa plastikowa. Ten parownik w Rapidzie jest kompletnie zabudowany. Nie wiem, może się mylę, ale zostaje demontaż deski rozdzielczej. Jeśli jestem w błędzie to proszę o podpowiedź.
Dziękuję kolego PinkFloyd, chodzi o takie zakrzywienie 23cm do którego montuję wężyk aerozolu odgrzybiacza i spryskując powoli go wyciągam sikając w miarę na całą powierzchnię parownika (rozmiar ok.23cm kwadrat). Może masz lepszą metodę? Proszę o radę.
Chciałem jeszcze zapytać, czy ten parownik jest usytuowany równolegle czy prostopadle do filtra. I czy, jeśli jest prostopadły do filtra, jest bliżej grodzi silnika czy raczej bliżej kokpitu?
Mimo wszystko dziękuję Ci bardzo. Wiedząc, że nie otrzymam prostej odpowiedzi zacząłem śledztwo. a oto wyniki dla innych : skoda rapid to bliźniak seata toledo - można posłużyć się tą książeczką napraw. A parownik usytuowany jest prostopadle do filtra kabinowego bardziej w stronę radia.
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.