FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
ISOFIX w Rapidzie
  • Cześć,
    Ostatnio szukałem uchwytów ISOFIX na tylnych siedzeniach do wpięcia podstawy do fotelika i przyznaję że są one chyba głęboko schowane...
    Czy ktoś w Rapidzie używał ich do mocowania podstawy lub samych fotelików? Wg. filmików znalezionych na necie na przykładzie innego modelu Skody po prostu trzeba uchwyt do mocowania ISOFIX wsunąć w miejscach gdzie na siedzeniach są metki z oznaczeniem ISOFIX...

ps. chyba pokrowce trochę mi wszystko zasłaniają....
    Rapid LB | 1.2 90KM CJZC | MY16 | Ambition Max | Reflex-Silber Metalic | 78200km | Sosnowiec
  • Na tylnej ławie masz 4 nacięcia siedziska, na 2 foteliki. Trochę głębiej sięgniesz i masz dostęp do uchwytu. Nie ma się co obawiać, mocować można jak siedzisko tak fotelik. Ze względu na konstrukcję siedziska w R, same uchwyty są schowane głęboko, praktycznie pod siedziskiem. Jest to nietypowe rozwiązanie, ale masz możliwość skorzystania z typowego Isofix.
    W innych modelach, uchwyty są łatwo dostępne, są widoczne.
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • ja korzystałem i korzystam czasami jeszcze.
    no trzeba pogrzebać.
    za pierwszym razem chyba z pół godziny bazę montowałem ale później już było coraz łatwiej.
    nie widać tych zaczepów ale na ślepo jak dobrze bazę wsunę to ładnie wchodzi.
    ma to swoje plusy i wady.
    to że nie widać to wada bo się człowiek męczy z wpięciem. natomiast jest to bardzo ładnie schowane i jak nie potrzebujesz to masz piękną kanapę bez plastikowych wstawek
    Seat Toledo | 1.2 TSI CBZB chip 122KM/200Nm@Pb95 | MY15 | Mocno doposażony reference | Czerwony | ~60 000km | Gliwice
    Seat Tarraco | 1.5 EcoTSI Evo 150KM | MY19 | Xcelence | deep black | ~20 000km | Gliwice
  • Podpowiedź Uchwyty isofix są umieszczone poniżej linii kanapy - przy montażu uchwyty fotelika powinny być nie "poziomo", ale pod kątem 30-45 stopni "w dół".
    LB|1.2 MPI|MY14|Łódź
  • Istnieje opcja domontowania isofix do fotelu przedniego?
    Rapid LB | 1.4TDi EA288 CUSB 90KM | MY16 | Ambition | Biały |174500km | Wrocław
  • Ja nie słyszałem. Wydaje mi się, że ISOFIX jest elementem konstrukcyjnym fotela, integralną jego częścią. Ze względów bezpieczeństwa radzę nie kombinować i ewentualnie wymienić cały fotel.
    Pozdrawiam - Paweł
    Był: Rapid LB | 1.6TDI 115KM CXMA | MY16 | Style Max | Szary Quartz Metalizowany | 90k km | Szczecin | Chip: 148KM/323Nm
    Jest: Tiguan eHybrid 245KM | Elegance | Wilcza jagoda
  • Zastanawiam się nad rozwiązaniem zamocowania 3 fotelików na tylnej ławie w R. Z dwoma fotelikami - nie ma problemu, są stosowne mocowania. Ale jak rozwiązać sytuację przewozu 3 dzieciaków w tyle?
    Może ktoś próbował rozwiązać ten problem? Wydaje się prosta sprawa, a jednak nie jest to takie oczywiste. 
    Zastanawiałem się nad "adapterem" do wpięcia na istniejące zaczepy, a sam adapter miałby 3 mocowania fotelików. Coś w rodzaju listwy do położenia na kanapie, do której byłyby mocowane właśnie 3 foteliki.
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Jak ogarniesz homologację to czemu nie? :)
    Pozdrawiam - Paweł
    Był: Rapid LB | 1.6TDI 115KM CXMA | MY16 | Style Max | Szary Quartz Metalizowany | 90k km | Szczecin | Chip: 148KM/323Nm
    Jest: Tiguan eHybrid 245KM | Elegance | Wilcza jagoda
  • Nie pisałem o omijaniu homologacji. 
    Nie chcę również wyważać otwartych drzwi. 
    Zwyczajne pytanie - czy ktoś zmierzył się czy rozwiązał kwestię 3 fotelików na tylnej ławie? Były gotowe adaptery hiszpańskie RiveMove, na razie niedostępne, chyba już nieprodukowane. Liczę się również z możliwością a raczej niemożliwością zamocowania 3 fotelików w naszych 4 kółkach. Ale na pocieszenie mogę powiedzieć - że z tym tematem mają problem nie tylko posiadacze Skód :) 
  • wrzucę tu swoje 3 grosze.
    Otóż... rapid jest samochodem wyjątkowo nie nadającym się jak na swoją wielkość do przewozu 3 osób z tyłu. Tak, tak... dzieci. Foteliki. Zaraz do tego wrócimy.
    Rapid jest ogromny gabarytowo, szczególnie liftback ale zyskał to dzięki sprytnym zabiegom polegających na maksymalizacji wartości użytkowych które są najważniejsze dla większości użytkowników - kosztem tych którzy potrzebują czegoś extra.
    Zasada Pareto. Kto nie zna, warto doczytać, bo to rządzi w kapitalistycznym świecie ;]
    Ten samochód jest genialnym reprezentantem wykorzystania tej zasady.
    Dlaczego nie nadaje się do przewozu 3 osób z tyłu?
    Nie dlatego że ich nie pomieści. Owszem zrobi to, i wcale nie będzie źle.
    Problem w tym, że będzie to doświadczenie znacząco odbiegające od tego co każdy patrząc na ten samochód, wchodząc do niego po raz pierwszy do środka na kanapę oczekiwał.
    Do rzeczy - tak bezpośrednio, ten samochód jest po prostu... wąski.
    Można mieć złudzenia jeśli chodzi o przewóz dzieci. One są małe, itp itd.
    Ale fotelik swoje zajmuje.
    Im lepszy fotelik, (tj. bezpieczniejszy) tym więcej miejsca zajmuje, tzn jest szerszy. I Te foteliki naprawdę zajmują więcej miejsca niż dorosłe, nawet sporej wielkości osoby.
    Zdarza mi się czasem jechać z tyłu. Rzadko bo rzadko ale jednak pomiędzy dwoma fotelikami i wierzcie mi, ja tam jadę za karę ;]
    Trzeci normalny fotelik za chiny tam nie wejdzie.
    I teraz refleksja idzie dalej.
    Ja mam też Tarraco, który robi u mnie oficjalnie jako 'dzieciowóz'.
    Ten mimo iż jest ogromy, masywnie większy. Dalej nie nadaje się jako ten który 3 foteliki z tyłu zmieści.
    Więc zastanówmy się wszyscy, o czym ta rozmowa.
    Epoka VANów przemija ale tymi które faktycznie mogą podołać zadaniu na tylnej kanapie są niestety dopiero Sharan/Alhambra.
    Seat Toledo | 1.2 TSI CBZB chip 122KM/200Nm@Pb95 | MY15 | Mocno doposażony reference | Czerwony | ~60 000km | Gliwice
    Seat Tarraco | 1.5 EcoTSI Evo 150KM | MY19 | Xcelence | deep black | ~20 000km | Gliwice

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Dzięki Tobie forum będzie funkcjonowało nadal!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?
https://www.compero.pl