Witam i zwracam się z zapytaniem do forumowiczów bo chyba czeka mnie spory wydatek, otóż tylko rano przy uruchomieniu silnika słyszę od krótkiego czasu ok 1-2 sek. stuki u góry w silniku po prawej stronie od koła rozrządu, olej jest wymieniany przy 10 tyś regularnie, mam zamiar oddać do mechanika, po przedstawieniu problemu opowiedział krótko popychacz, co o tym sądzicie była przez moment krótki cisza po wymianie oleju, ogólnie silnik pracuje normalnie tylko ten poranny rozruch, jaki mnie koszt czeka wymiany popychaczy bo zwłoka może wyrządzić więcej szkód.
Może ktoś zna nr. oryginału popychacza lub jakiej firmy polecić bo jutro czas decyzji i zamówić trzeba części. Przed chwilą uruchomiłem na otwartym korku oleju i cisza jak fabryka ehh.
Rapid SB 1,2 TSI CBZB 77kW (105KM) |Ambition Max MY 2014, 142000 Km. Wejherowo
Zaproponuję pozostawienie wątku - dla pozostałych klubowiczów.
Jak znajdziesz chwilę czasu, uznasz że warto podzielić się z innymi użytkownikami swoim rozwiązaniem problemu, czy podaniem nr części, ... będziesz dalej mile widziany na forum, a szczególnie przez kierowców z opisanymi objawami.
Witam, powiem wam że jak zaczyna coś stukać w silniku przy porannym rozruchu to ręce opadają i nie wiesz co robić. Mechanicy od razu stawiają diagnozę, że popychacze - a w CBZB jest co rozkręcać. Przypomniało mi się ze mam nr. telefonu do mistrza ASO Skoda w Wejherowie więc zadzwoniłem, opisałem na czym problem polega, który jest nieregularny z rana stuk jednostajny i bardzo krótki. Zwróciłem uwagę, że wymieniam olej w tym silniku nazbyt gorliwie. Odpowiedział ze jeszcze nigdy nie mieli okazji wymieniać popychaczy a mają już do czynienia z CBZB z dużymi przebiegami. Ten hałas pochodzi od pompy wysokiego ciśnienia paliwa - napędza ją wałek rozrządu. Kazał jeździć aż problem się uwidoczni i wtedy będzie sens naprawy. Pompy paliwa wysokiego ciśnienia nie raz wymieniali - lubią hałasować. Na chwilę obecną ucichło i jest spokój. To tyle w tym temacie. Wolę być trafiony z tą pompą niż góra silnika ma być rozbierana.
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.