FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Wtryskiwacze paliwa w silniku 1.2 TSI 90KM
  • Wczoraj byłem na serwisie na wymianie oleju (Motul), filtrów i ogólnym przeglądzie. Ostatnimi czasy pojawił mi się przypadek wypadania zapłonu a komputer pokazuje ubogą mieszankę paliwową. Po przeglądzie mechanik u Bednarka stwierdził, że kończą się powoli wtryski od benzyny.
    Moje pytanie brzmi: czy szukać całej listwy paliwowej czy wystarczy zakup samych wtrysków? Jakiej firmy wybrać i co jeszcze ewentualnie dokupić.
    Rapid 1.2 LB 90KM z LPG MY 2017 Ambition Biały 131000km Bełchatów
  • Sprawa rzekomych wtryskiwaczy ogarnięta. Winowajcą wypadających zapłonów i szaleństwa na benzynie okazała się wtyczka wtryskiwacza, która się poluzowała. Po dociśnięciu nie ten sam silnik. A panowie z serwisu Skody stwierdzili, że to najpewniej wtryski od benzyny się kończą.
  • Problem powrócił i się nasilił.
    Na serwisie twierdzą, że wtryskiwacze benzynowe są zapieczone i stad wypadanie zapłonów.
    Sytuacja z wczoraj: Po jeździe na benzynie z dodatkiem do czyszczenia wtrysków TEC2000 około 2 tygodni i przejechaniu około 500km autko na benzynie odpala bez problemu i śmiga aż miło. Podkusiło mnie żeby przejechać kawałek na gazie. Po przejechaniu około 3-4km przełączyłem z powrotem na pb przejechałem około2km i tak zostawiłem zgaszone auto. Wieczorem po kilku godzinach przy odpalaniu zaczęły się cyrki a wyglądało to tak:
    Silnik odpala na chwilę i gaśnie i znów odpala (mimo dezaktywacji systemu start-stop) i tak kilka razy aż zgaśnie i konieczność ponownego odpalenia z kluczyka. I powtórka z rozrywki. Zabawa trwała kilka minut. W trakcie kilka razy przełączałem z trybu sama benzyna na gaz (nie rozruch na gazie) i bez zmian. Co ciekawsze w trakcie odpalania jak zapalił i nie gasł to szarpało strasznie silnikiem i zero reakcji na pedał gazu. Za którymś razem wreszcie przełączył się na gaz i tu zero problemu. Podczas jazdy przełączyłem na benzynę i jechał poszarpując przez kilkanaście kilometrów. Po zrobieniu około 16-17km przeszło mu to i po zgaszeniu pod domem odpalał od dotyku. Jestem głupi,
    Pytanie: czy ktoś spotkał się z czymś takim?
  • Sytuacja opanowana bez rozbiórki i wymiany wtryskiwaczy benzynowych. Dzięki szefowi firmy Gomar z Łasku. Wystarczyło na 10l benzyny w zbiornik dać jedną butelkę środka firmy BRC. Po trzech takich aplikacjach i jeździe tylko na benzynie i stosowaniu tego preparatu teraz zamiast środka polecanego przez serwis wszystko wróciło do normy. Środek do kupienia na Allegro w odróżnieniu od dedykowanego.
    BRC.jpg
    3024 x 4032 - 148K
  • Dzięki wielkie za info.

Pozdrawiam - Paweł
    Był: Rapid LB | 1.6TDI 115KM CXMA | MY16 | Style Max | Szary Quartz Metalizowany | 90k km | Szczecin | Chip: 148KM/323Nm
    Jest: Tiguan eHybrid 245KM | Elegance | Wilcza jagoda
  • Można prosić o zdjęcie składu bo zapewne gdzieś jest na opakowaniu:)
  • Problem z wklejeniem zdjęcia z tableta więc wkleję tekst z polskiej instrukcji:

BRL9730 to profesjonalny środek czyzac czyszczenia calej instalacji zasilania benzynga się do silników gaźnikowych oraz z elektronian nowej generacji z wtryskiem wielopunktowym ECO BOOST SKY ACTIVE itp. Usuwa wodę, zanieczyszczenia, rdzę, ceady alkoholu, parafinę, bakterie. Przywraca moc silnika ogranicza zużycie i emisję gazów (CO, HC, NOX), ułatwia zapłon, eliminuje nieprawidłowości, stukanie na głowicy (ty chyba chodzi o spalanie stylowe), spadki obrotów wynikające z niewystarczającego spalania, nieprawidłowości, wydłuża funkcjonowanie silnika, turbo i katalizatora. Czyści segmenty i denko tłoków,

Sposób użycia
    Cała zawartość butelki 300 ml należy wlać do zbiornika paliwa, powtórzyć tą czynność po zatankowaniu 4 pelnych zbiorników benzyny. Jeżeli jednostka napędowa jest zasilana dwoma paliwami LPG/BENZYNA lub CNG/BENZYNA czynność powtarzamy przy następnym tankowaniu zbiornika do pełna. Zalecane stosowanie co 10000 km.

UWAGA:H304 Polknięcie i dostanie się przez śmiercią H412 Działa szkodliwie na organizmy w skutki P102 Trzymać z dala od dzieci. P273 Ne płynu do środowiska P301+P310 W przypadł skontaktować się z ośrodkiem zatruć lub wymiotów.P405 Przechowywać w zamknięc zutylizować zgodnie z obowiązującym prawem
    ZAWIERA: Hydrocarbons, C11-C14,N- ALKANES,<2% Aromatyczny gaz z ropy naftowej 

Tyle z polskiej ulotki na butelce
    https://lpg-brc.pl/index.php/brl

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Dzięki Tobie forum będzie funkcjonowało nadal!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?
https://www.compero.pl