Witam, od niedawna jestem właścicielem skody rapid 1.4 tdi. Przyszedł czas wymiany filtrów, chciałem jak zwykle samodzielnie wymienić te podstawowe. Niestety za cholere nie wiem jak w tej wersji to zrobić. Może ktoś podpowiedzieć? Pozdrawiam
Wklej kilka fotek, będzie lepiej. Skoda w zależności od silnika kombinowała z obudową filtra powietrza. O ile w pierwszych benzynowych dostęp do filtra był spoko, to w nowszych trzeba cały pojemnik wpierw zdemontować a dopiero na zewnątrz po odwróceniu masz dostęp do śrub, trzymających obudowę w całości. Po wykręceniu śrub możesz rozłożyć obudowę i masz dostęp do filtra.
Po obwodzie widać miejsca śrub, do których dostęp jest po zdemontowaniu całej obudowy. Po odłączeniu dolotu powietrza i wyjścia, odmy i może jeszcze jakiegoś drobiazgu, zdejmujesz całą obudowę, rozkręcasz i masz filtr przed sobą, do wymiany. Na YT jeden z wielu filmików: https://m.youtube.com/watch?v=ZCbgkp05T80&t=5s
Dodam, że trzeba ich chyba 12 sztuk odkręcić. Nic straznego tylko dużo kręcenia no i j/w trzeba całą obudowę wydrzeć spod maski. Jest na gumowych mocowaniach no i opasce zaciskowej na rurze od strony przegrody.
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.