FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Kontrolka świec żarowych
  • Cześć. Pacjent skoda rapid 1.6 tdi (116 KM -CXMA ) 2017r 200tys.
    Co jakiś czas zaczyna migać mi kontrolka świec żarowych, dzieje się to chwile po odpaleniu zimnego silnika(po postoju na noc) jak zgaszę samochód i ponownie go uruchomię kontrolka przestaje migać. Z samochodem nic się nie dzieje, normalna  moc, brak dymienia na czarno i szarpania, check engine,  światła stop też w porządku. Po podłączeniu pod kompa w ASO  brak błędów. W ASO powiedziano mi że gdybym przyjechał na diagnostykę jak kontrolka miga to by mogli coś powiedzieć.
    I teraz pytanie gdzie szukać przyczyny migającej kontrolki.
    Rapid SB 1,6 TDI 116 KM -CXMA 2017 Ambition Srebny 200tys Zamość
  • Cytat z instrukcji obsługi:
    """""""""""""""""""""""""""""""""""
    Gdy miga [kontrolka świec] – w sterowniku silnika wystąpiła usterka. System umożliwia jazdę w trybie awaryjnym – może dojść do zauważalnego spadku wydajności silnika.
    Jeżeli lampka kontrolna [kontrolka świec] nie włączy się po włączeniu zapłonu lub będzie stale świecić, oznacza to usterkę w układzie wstępnego żarzenia. Skorzystać z pomocy specjalistycznej stacji obsługi.
    """""""""""""""""""""""""""""""""""
    Jeżeli ASO nie stwierdza usterki w sterowniku silnika to może problem jest z samym modułem zegarów?
    Nie wyobrażam sobie usterki silnika, która nie zostawia trwałego śladu w rejestrach błędów.
    Pozdrawiam - Paweł
    Był: Rapid LB | 1.6TDI 115KM CXMA | MY16 | Style Max | Szary Quartz Metalizowany | 90k km | Szczecin | Chip: 148KM/323Nm
    Jest: Tiguan eHybrid 245KM | Elegance | Wilcza jagoda
  • Akurat instrucje czytałem i znam ten fragment.
    W ASO też byli zdziwieni że nie ma żadnego śladu w kompie,a jeszcze im filmiki pokazywałem jak miga ta kontrolka.
    Najlepsze w tym wszystkim jest to że jak go zgasze i ponownie uruchomie to kontrolka nie miga.
  • W takiej sytuacji ASO powinno wysłać zapytanie do producenta. On może przeanalizować oprogramowanie modułu i ew. podesłać informacje o możliwych przyczynach takiego zachowania ew. wraz z informacją o potencjalnych skutkach dalszej bezczynności.
    Ty zaś zadbaj o udokumentowanie tego zgłoszenia - na wszelki wypadek jeśli się coś poważnego stanie i sprawa znajdzie finał w sądzie.
    Pozdrawiam - Paweł
    Był: Rapid LB | 1.6TDI 115KM CXMA | MY16 | Style Max | Szary Quartz Metalizowany | 90k km | Szczecin | Chip: 148KM/323Nm
  • Oczywiście mam porobione filmy, numer zgłoszenia usterki. 5lat i 200 tys przebiegu,wiec jakieś elektrycze usterki pewnie beda sie zdarzac.
  • Tylko aby ta drobna usterka, nieleczona, nie zamieniła się w poważną awarię...
    Pozdrawiam - Paweł
  • Cześć
    @morskikurak jak zakończyła się przygoda z mrugającą kontrolką?
    Dziś mi się to przytrafiło i jestem pełny obaw.
    Pozdrawiam
    Paweł

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Dzięki Tobie forum będzie funkcjonowało nadal!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?
https://www.compero.pl