FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Clima manualna-climatronic, jak zmienić?
  • Witam!!!
    Czy orientuje się ktoś może jak we własnym zakresie zmienić klimę manual na climatronic? czy wystarczy zmienić nagrzewnicę i panel klimatyzacji, czy coś jeszcze? i czy jest problem żeby to podłączyć? Chciałbym to zrobić ale nie bardzo wiem jak, a koszty przeróbki samemu są o wiele niższe niż zakup takowej. Z góry dzięki za wszystkie wypowiedzi.
    Rapid SB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Ambition MAX+KOMFORT | Czerwony Rio Metalic | 42000 km| Ø 6,5 l/100 km | wlkp.
  • Witam, nie kojarzę czy już masz auto czy jeszcze czekasz ale jak czekasz to może zmień na etapie produkcji. Będzie dużo prościej i niekoniecznie drożej.

Nie wiem jak to jest w Rapidzie ale na innym forum była osoba, która przechodziła ten proces we Fabii 2 lub Roomsterze i z opisu wykonanych prac temat nie zakończył się tylko na elementach o których piszesz. Było więcej przeróbek a i tak na koniec coś jeszcze nie działało jak trzeba.
    Jak znajdę link (bo było to dość dawno) to wrzucę.

RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • już mam i chciałbym to zrobic sam
    Rapid SB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Ambition MAX+KOMFORT | Czerwony Rio Metalic | 42000 km| Ø 6,5 l/100 km | wlkp.
  • a orientujesz się może czy pasowałby chociaż panel od octavii III ? ma ładniejsze pokrętła a nie takie przestarzałe jak rapid
    panel.jpg
    640 x 236 - 57K
  • Znalazłem link:
    http://forum.skodaclub.pl/post187667.html?hilit=climatronic#p187667

Do tego dochodzi inne sterowanie kierunkiem nadmuchu. W ręcznej klimatyzacji masz wszystko na linki a w climatronicu sterowanie potocznie mówiąc jest poprzez silniczki elektryczne.

Panel z O3 raczej nie podejdzie. Tak na pierwszy rzut oka to jest szerszy i nie da się go od tak przełożyć. Do tego zobacz kierunki nadmuchu, jest o jeden więcej i w innym układzie.

Ale z drugiej strony dla chcącego pewnie wszystko jest wykonalne, tylko trochę się trzeba napracować :).

Jakby w ofercie był Climatic ale ten z czasów F1 czy początku F2. Ten z F1 miał chyba nawet taki sam panel jak ten w Rapidzie i taki sam rozstaw. Do tego Climatic z F1 i pierwszych F2 był półautomatyczny więc temperaturę utrzymywał sam a sterowanie dmuchawą i kierunkiem było ręczne. Więc tu przeróbka była by prostsza :)
    Ale fachowcem i mechanikiem nie jestem tylko obserwatorem i tak to widzę :)
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • dzieki za info niestety chyba dam sobie z tym spokój skoro to tyle przerabiania
  • manualna klima nie jest zła tylko te pokrętła przestarzałe, szkoda że nie dali takich jak w octavii III są o wiele ładniejsze
  • Ja na etapie zamówienia zmieniałem konfiguracje właśnie o klimatyzacje automatyczną.
  • masz rację z tymi pokretlami, są paskudne, ja też od razu zrezygnowałem z manuala jak tylko zobaczyłem te przedpotopowe gałki
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Poszukaj tutaj jak jest zbudowana klima zwykła i automatyczna sam możesz ocenić.
     http://ifinterface.com/prog/car/prog2/inprog.php
    Ale masz rację raczej mija się z celem taka zamiana.
    Rapid SB/1.2 MPI/MY14/Ambition komfort/ Szary metalik
  • Prośba !!! jakby ktoś wiedział lub widział czy i jak można zamienić kupić jakiś ładny zamiennik tych pokręteł od klimy manualnej to proszę o info !!! dzięki z góry !!!
  • Kamas 14:45
    Czy ktoś z Was wymieniał może w swoim R klimatyzację manualna na climatronica?
    Zastanawiam się czy jest to możliwe i jakiego nakładu wymaga? Pacjent to R my 14
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Trzeba zwalić deskę rozdzielczą, wymienić nagrzewnice z wersji z Climatronika z wiązką+ panel i kodowanie w gateway.
    Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
  • Jaka może być końcowa kwota takiej przeróbki? 
    Rapid SB | 1.2 CBZB 105KM | MY14| Srebrny | 60000km | Bydgoszcz
  • Szkoda pruć pół auta, żeby potem jeszcze deska bardziej trzeszczała. Wolałbym sprzedać auto i kupić inne lepiej wyposażone, żeby było poskładane przez fabrykę.
    Hyundai I30 1.4
    Mitsubishi Pajero Sport 2.5TD

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?