FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Blokada drzwi z panelu kierowcy.
  • Troszkę się przerazilem,  że blokada drzwi z panelu kierowcy,  działa tylko z zewnątrz...od środka wszystkie drzwi można normalnie otworzyć....
    Rapid LB/ 1.2 MPI + LPG / MY 2015/ Ambition MAX
  • To chyba normalne. Tylne drzwi mają możliwość włączenia blokady otwierania od środka.
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY14 | Ambition Komfort | Blue Race | 28500km | Gdańsk
  • @maroslaw Właśnie co w tym dziwnego,przecież chodzi o to żeby nikt z zewnątrz nie otworzył drzwi na światłach np, i gwizną Ci coś z siedzenia pasażera. Blokada dla dzieci jest w drzwiach tylnych blokowana przekręceniem kluczykiem.
  • no w sumie racja, byłem przyzwyczajony z Toyoty że zaryglowane drzwi mógł otworzyć tylko kierowca... Aż tak bardzo nie przeszkadza...
  • Trochę śmiesznie to wygląda jak się jedzie po kogoś, zatrzymuje się, pasażer chce wsiąść i szarpie się z tą klamką:) Nieraz zapomniałem wcisnąć kłódeczki żeby otworzyć, w obecnym samochodzie nie mam czegoś takiego :)
    @maroslaw, Ty miałeś to zaprogramowane fabrycznie czy aktywowali w serwisie?
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • w toyocie? miałem od początku...
  • Nie, w R :)
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • ale co mieli aktywować?
  • Jak wyjeżdżają z fabryki nie maja automatycznego ryglowaniu drzwi, trzeba ręcznie. Ale można zmienić że po przekroczeniu 15km/h się same ryglują.
    Rapid SB | 1.2 CBZA 86KM | MY15 | Ambition Max + Dynamic + Pakiet na bezdroża | Czerwień Corrida | 4500km | Lublin
  • MI NIE RYGLUJĄ SIĘ SAME chodzi o to, że naciskam kłudeczke i sa zaryglowane ale i tak wszyscy pociagając za klamke od środka mogą je otworzyć...
  • Rozumiem, swoją drogą dobrze że napisałeś, to przed odbiorem powiem żeby aktywowali.
  • Dla mnie to zbędne regulowanie samoczynne, tym bardziej ze jak zostawisz kluczyki...Upsss.... Aha, ja nie mam alarmu. Może z alarmem jest inaczej...
  • @maroslaw
    Przeczytaj moja wiadomość dokładnie, drzwi Ci się nie zaryglują jak auto stoi...
    Rapid SB | 1.2 CBZA 86KM | MY15 | Ambition Max + Dynamic + Pakiet na bezdroża | Czerwień Corrida | 4500km | Lublin
  • Na pewno? Bo w Fabii się ryglowaly..   Kiedyś miałem kłopot z kluczykami..
  • @maroslaw, na pewno, jeździłem R i też wiem jak to działa
    Swoją drogą, w służbowym Crafterze też tak mam że po iluś sekundach drzwi same się ryglują i trzeba uważać, ale w R działa to na innej zasadzie
  • oki...
  • System Safe Security stosowany w R (kłodka na przyciku panela środkowego) ma swoje uzasadnienie - i działa poprawnie. Chodzi o to, by podczas podróży w chwili zatrzymania pojazdu (skrzyżowanie, przejazd, korek, ...) nikt obcy nie otworzył z zewnątrz drzwi oraz bagażnika. Tą funkcję zamykania można zakodować na kompie (działa od 15 km/godz) albo ręcznie na panelu. Ta funkcja zastępuje ręczne blokowanie drzwi od wewnątrz w starszych samochodach. Sami pamiętamy - ile razy było trzeba sięgać po kolei do pozostałych 3 drzwi, by je zamknąć, a następnie kierowca dopiero kluczykiem zamykał swoje drzwi. Czasem można było ręcznie zamykać poszczególne drzwi, obchodząc samochód dookoła i sprawdzająć, które jeszcze nie są zamknięte. 
    W naszym R ta funkcja jest jeszcze trochę ulepszona, bo pomimo zamknięcia drzwi dla osób z zewnątrz - zawsze jest możliwość wyjścia pasażerów siedzących już w samochodzie, i to bez odryglowywania zamka. Jedynie należy pamiętać - jak trzeba komuś z zewnątrz "otworzyć" drzwi lub zabrać torbę z bagażnika - to należy nacisnąć przycisk "kłódka".
    System ten w połączeniu ze zdalnym sterowaniem spełnia jeszcze jedną, dodatkową funkcję zabezpieczającą - przy zamknięciu samochodu pilotem - nikt nie otworzy drzwi - ani z zewnątrz ani z wewnątrz. Dla potencjalnych złodziei możliwość wtargnięcia do samochodu pozostaje bardzo utrudniona - bo tylko poprzez zbicie szyby. Nawet bagażnik w tym momencie jest bardzo niedostępny - bo po zbiciu szyby - należy jeszcze przy zamkniętych drzwiach odchylić tylne oparcie foteli. 
    Samemu kierowcy pozostaje więc tylko "myśleć" przy korzystaniu z bagażnika lub dobieraniu dalszych pasażerów do kabiny samochodu. Tyle można się przyzwyczaić - i być spokojny o przestrzeń samochodu.
    Oczywiście w tylnych drzwiach dalej firma stosuje mechaniczną blokadę dla dzieci - które nie mają możliwości otworzenia drzwi od wewnątrz. Tu już nie ma żadnej elektroniki, każdy sam - z zależności od wieku pasażerów w tyle, decyduje kiedy blokadę załączyć czy wyłączyć.
    Pozdrawiam      
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • :)
  • Dodam tylko że w fabii bagażnik nawet gdy mamy wyłączone automatyczne ryglowanie, i nawet gdy nie ryglowaliśmy przyciskiem, po ruszeniu się blokował. Czyli wszystkie drzwi pozostawały odryglowane, a bagażnik zawsze po ruszeniu był zaryglowany. I pozostawał zaryglowany aż do chwili gdy ktoś nie otworzył drzwi (nie mówię o odryglowaniu drzwi, tylko o zwykłym ich otwarciu) lub nacisnął przycisk oryglowania. Zakładam że w R bedzie tak samo, mam na myśli niezależne od ustawień komputera i przycisku w kabinie, ryglowanie bagażnika po ruszeniu. Niestety nie mam jak tego sprawdzić. Ale zakładam że będzie tak samo jak w Fabii.
    Zatem system automatycznego ryglowania ma uzasadnienie tylko aby ktoś nie ukradł nam torebki, komputera, dziecka z wnętrza auta. I ja właśnie mam takie autoryglowanie uaktywnione, wraz z odryglowaniem w chwili wyjęcia kluczyka. Swoją droga czy ktoś może sprawdzić ten bagażnik? Ja mam autoryglowanie więc nie mam jak sprawdzić. Ale jeśli ktoś nie ma autoryglowania i ma drugą osobę która zanim ktokolwiek otworzy drzwi, spróbuje otworzyć bagażnik to sie dowiemy na ile nasze zakupy sa bezpieczne :)

Nie słyszałem natomast w skodzie o przypadku aby w sprawnym aucie następowało samoczynne ryglowanie zamków nie związane z rozpoczęciem jazy.
    Owszem przy niesprawnych czujnikach otwarcia drzwi. tzw. krańcówki były takie przypadki.
    Chodziło o to że nasze auta sa tak zaprogramowane, ze jeśli odryglujemy drzwi pilotem, ale ich nie otworzymy to system interpretuje to jako przypadkowe odryglowanie i sam po 30 sek rygluje auto ponownie. Gdy czujnik drzwiowy zamelduje otwarcie drzwi, komputer wie ze nie było to przypadkowe odryglowanie i nie blokue drzwi. Uruchomienie stacyjki również przerywa 30-sekundowe odliczanie. Więc może opisane powyżej przypadki wynikały z jakiejś niesprawności?
  • Jak zakodować tą funkcję ryglowania przy 15km/h? Jest to proste ?
    Rapid SB |1.2 TSI 105KM| MY14 | Active Max | White Candy
  • trzeba mieć dostęp do kabelka i programu, lub w ASO, ponieważ ryglowanie przy ruszeniu i odryglowaniu po wyjęciu kluczyka ustawia się niezależnie warto im przypomnieć że chcesz mieć obie funkcje aktywne, bo czasami zapominają.

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?