FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Rysy na tarczy
  • Jak masz w garażu z wilgocią? To co opisujesz, to wygląda na wilgoć w powietrzu.
    Podobnie jak myjesz autko, chlapniesz wodą na tarcze, to po kilku godzinach (w ciągu jednego dnia) masz rdzawe plamy po wodzie.
    Na rdzewienie tarcz od wilgoci nie ma środków chemicznych. Jest tylko przy produkcji - do transportu - tarcze są pakowane w wosk lub nasączony, odpowiedni papier.
    Spróbuj pochłaniacze wilgoci - na próbę. Pozostaw przy autku na 2 - 3 dni - zobaczysz - czy zbiera się wilgoć.
    Pozdrawiam
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • A tak z ciekawości sprawdziłem w jakim stanie są tarcze u mnie... przód z obu stron jest gładki i wygląda świetnie... natomiast tył z obu stron nie wypada już tak pięknie, widoczne są rowki w kształcie okręgów...
    126.JPG
    2560 x 1920 - 1M
    124.JPG
    2560 x 1920 - 2M
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"
  • Identycznie jak u mnie
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • U mnie jest tak samo - przód gładki, z tyłu małe rowki. Jakoś nie przejmuję się tym ;)
    Rapid LB | 1.2 CJZD 110KM | MY17 | Ambition | Błękit Race | Warszawa
  • Tak jak Szymon napisał - nie przejmować się tym. Hamulce kół przednich są "używane" częściej przy "normalnej" jeździe tj. bez gwałtownego hamowania, a tył głównie hamuje przy pełnym obciążeniu albo przy gwałtownym hamowaniu stąd ta różnica w wyglądzie tarcz hamulcowych. Zwódźcie uwagę ( a na pewno jesteście posiadaczami nie pierwszego auta ), że tarcze i klocki hamulcowe kół tylnych wymienia się z reguły dwa razy rzadziej niż na kołach osi przedniej.
    pozdrawiam
    Rapid LB / 1.2 CBZA 63 kW / MY 14 / Ambition + pakiet Komfort + pakiet na bezdroża / Czerń Magiczna / 76000km / Katowice
  • Chłopaki to jest normalna sprawa i tyle. Nawet nie ma co z tym jechać do aso - nieźle by się uśmiali. Tak jak jarcen napisał klocki są nie jednorodne a do tego tył ma mniejszy nacisk i pracuje pod mniejszym obciążenie niż przód, stąd okręgi, rowki i takie tam.
    W zasadzie tylne hamulce są do ustabilizowania pojazdu w trakcie hamowania i wspomagania przodu. Tarcza potrafi pokryć się rdzą w kilka minut miałem tak w aucie z tarczami półwyczynowymi - kilkanaście minut bez jazdy i pokrywały się rudym kolorem.
    Toledo LB/1.2CBZA 86/MY2014/Reference/Czarny/44300km/ Kerry
  • Tarcze są wysoko nawęglane i dlatego szybko je łapie ruda wredota....ale to nie mia co się przejmować bo siła hamowania procentowo z tyłu jest niższa niż z przodu. Ja co kilka set kilometrów odpalam kompresor i przedmuchuję zaciski i klocki z zanieczyszczeń...warto. W czasie przedmuchu idzie spory kurz/pył...wygląda to jak by koło się paliło.....(no może trochę przesadziłem z tym paleniem).
    Rapid SB | 1.4 DSG CAXA 122KM | MY14 | Elegance | Biel Candy | 112000km | W-wa
  • Ja sprawdzałem u siebie tarcze po zmianie kół i zarówno tył jak i przód jest gładki, na tyle ile może być gładki oczywiście, nie ma żadnych rys itp
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY14 | Ambition Komfort | Blue Race | 28500km | Gdańsk
  • U mnie tarcze z przodu i z tyłu na razie gładkie bo za mały przebieg.
    Efekt porysowanych tarcz z tyłu jest normalny i tak jak poprzednicy napisali jest to związane z kamyczkami lub drobinkami piasku które włażą miedzy klocek a tarcze podczas jazdy .
    Ktoś pytał czy są środki do tarcz hamulcowych, owszem jest taki preparat w spray-u ale służy tylko do odtłuszczania tarcz.
    Ruda na tarczach rzecz normalna, po jednym dniu może za szybko ale po trzech dniach tak, szczególnie jak jest wilgoć.  Wykwit rudej na tarczy można sprowokować szybciej, podczas mycia auta psiknij na tarcze preparatem zawierającym kwas fluorowodorowy do alufelg  i potem opłukaj zimna wodą to nalot zobaczysz w kilka sekund.

A teraz na koniec perełka, aby zachować tylni układ hamulcowy w dobrym stanie, przynajmniej raz na kilka dni zmuś go do działania poprzez mocniejsze hamowanie. Jeśli będziesz stosować technikę delikatnego hamowania połączonego z hamowaniem silnikiem to góra po 1- 2 sezonach  zastaną się tłoczki i po zaciągnięciu ręcznego  lub ostrym hamowaniu tłoczek nie cofnie i będziesz szlifować klocek i tarcze aż się trochę zetrze, tłoczek przy okazji ma szanse się zapiec z powodu temp. jaka się wydzieli podczas tarcia. Po następnym hamowaniu sytuacja się powtórzy tak wielokrotnie aż tylne klocki zużyją się w 2-3 miesiące, przerobiłem ten temat na własnej skórze co prawda auto nie było nowe tylko kilkuletnie ale moje działania doprowadziły do usterki.  
    Rapid SB | 1.2TSI CBZB 105KM | MY15 (4 tydzień 2015) | EleganceMAX | Błękit RACE | 55000+km | Bielsko-Biała
  • Byłem z rysami w ASO i zgłosiłem reklamację. Wymienili mi tarcze z przodu. Przebieg 9777.
    Rapid LB | 1.2 105KM | MY15 | Elegance max | Szary metal| 18000 km | Toruń
  • ooo, i co nic sie nie burzyli, nie wciskali tekstow ze to normalne? 
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Było miło i z kultura:)
  • no to ja tez podejmę temat, choc pewnie u mnie nie bedzie tak łatwo. @ryba8013 w jakim aso ci to robili? Jak cos to sie powołam na nich
  • W Toruniu. Rozebrali hamulce. Sprawdzili, że nic nie było między klockiem i tarcza i wymienili. 

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?