Zauważyłem w swoim Rapidzie (Diesel 90 KM), że zasięg pokazywany przez komputer bardzo odbiega od faktycznej ilości paliwa w zbiorniku. Dzisiaj zatankowałem się w momencie, kiedy zasięg wyświetlony na komputerze wynosił 40 kilometrów. Do zbiornika weszło 47 litrów paliwa (do pierwszego "odbicia"), co oznacza, że w zbiorniku było jeszcze ok 8 litrów paliwa, a więc wystarczyłoby go na znacznie więcej niż na 40 km. Komputer pokazał spalanie 4,4 l/100 km, faktyczne spalanie wyszło 4.67, czyli zbliżone. Przy poprzednim tankowaniu zużycie wg komputera wyszło 5,5 l/100 km, a faktyczne 6.08. http://www.spritmonitor.de/en/detail/695690.html Czy w Waszych Rapidach rozbieżności są podobne?
Zawsze tankuję do pierwszego "odbicia" i podczas pierwszego tankowania nowego samochodu weszło w ten sposób 52 litry. W poprzednim samochodzie, Fabii II (Diesel 1.4 80 KM z 2009) takich rozbieżności nie było - kiedy komputer pokazywał zasięg 100 km, w zbiorniku było ok 5 litrów paliwa.
M
Rapid LB | 1.6 CAYB 90KM | MY15 | Ambition Max | Blue Race | Red Dynamic | Gdynia
nigdy tak nie jest ze ilosc paliwa jest równa faktycznemu wskazaniu kompa, czyli majac zasieg zero samochod nie stanie w tym samym momencie, zawsze jest jeszcze troche paliwa głownie po to by nie dopuścic do rzeczywiscie calkiem pustego baku co moze wywołać awarie
Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
Nie trzeba się stresować ... Sam tankuję często przy wskazaniach około 0 km dojazdu. Czasem i 20 - 30 km przejadę. Przy tankowaniu zazwyczaj uzupełniam bak 51 - 53 l paliwa. Wskazania poziomu paliwa są celowo zaniżone. Poprawienie ustawień poprzez VCDS nie da się. Wynika to z prostego faktu, że czujnik poziomu paliwa przesuwa się pionowo (wewnątrz pompy paliwa) jednak kształt zbiornika nie jest na każdej wysokości jednakowego przekroju. Dlatego przy pełnym zatankowaniu pierwsze 250 - 300 km jazdy paliwa jakby nie ubywa, a przy końcówce paliwa (ostatnie 10 - 15 l) wskazania poziomu są zdecydowanie szybsze. Można to odebrać jako szybki wzrost zużycia przy ostatnich litrach paliwa wobec pierwszych setek przejechanych km.
Kochani - nie mówię o korekcie liniowej, którą można ustawić w VCDS, bo to podajecie. Pisałem i mówiłem o nieliniowym wskazaniu miernika paliwa. Na początku jazdy z pełnym zbiornikiem - paliwa jakby nie ubywa, a to dlatego - że pełny zbiornik (dla uproszczenia) jest beczułką, rozszerzająca się do połowy wysokości. W drugiej, dolnej połowie - sytuacja jest odwrotna, następuję zmniejszenie przekroju zbiornika - i (przy porównywalnych warunkach jazdy, przy porównywalnym zużyciu paliwa) następuje jego szybsze opróżnienie. Oczywiście - zużycie jest wciąż takie same, ale kierowca (czy pasażer) widzi np. po 200 km "pełny zbiornik", po ok. 400 km - 1/3 zużytego paliwa ... Po 600 - 800 km wskazania idą bardzo szybko w dół. Na koniec przy tankowaniu - zaskoczenie - bo w baku mam jeszcze 3 - 5 - czasem i więcej litrów rezerwy.
Byłem w ASO, stwierdzili, że tak ma być i trudno, przyzwyczaję się. Przy kolejnym tankowaniu, przy pokazywanym zasięgu 90 km, w zbiorniku było jeszcze 9,5 litra paliwa. Komputer natomiast pokazuje ok 0.5 litra mniejsze zużycie niż w rzeczywistości. Czyli po prostu trzeba z tym żyć, chociaż w poprzednim aucie, Fabii II wartości pokazywane przez komputer bardziej zgadzały się z rzeczywistością.
Rapid LB | 1.6 CAYB 90KM | MY15 | Ambition Max | Blue Race | Red Dynamic | Gdynia
Wczoraj jechałem autostradą z duszą na ramieniu. Zgodnie ze wskazaniem komputera miałem zasięg 5 km a do najbliższej stacji miałem ok. 8. Dojechałem bez problemów i zaskoczyło mnie to, że zatankowałem 47 l do pierwszego odbicia. Czyli potwierdza się to co piszecie, że zasięg pokazywany przez komputer nie do końca jest zgodny z rzeczywistością. Swoją drogą to ile można jeszcze dolać paliwa po pierwszym odbiciu?
Oczywiście wiesz, że jest takie coś jak odpowietrznik zbiornika (guzik), który umożliwia wlanie dodatkowych kilku litrów paliwa? Sam jeszcze nie lałem "pod korek" więc nie wiem ile dokładnie wchodzi w R, ale w Passacie to było ok. 3 litrów.
W Rapidzie tego nie trenowałem ale jeśli chodzi o Fabię I potwierdzam wynik @supermajku :)
Fabia ma 45 litrów zbiornik, podjechałem kiedyś na stację z około 3 litrami w zbiorniku i przypadkiem chyba zablokowałem odpowiecznik i zalałem 53 litry :D Radocha później była ile to km do rezerwy zrobiłem ;)
RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.