FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Termin przeglądu
  • @wasabio krótko mówiąc, na dniach musisz wymienić olej, a przegląd max w okolicach sierpnia / września.

@christof jeżeli masz jeden licznik, czyli "przegląd za..." to tyczy się to oleju (też tak miałem)... po przeglądzie, to już zależy jak Tobie serwis ustawi (loteria)... mi ustawił 2 wskazania (olej + przegląd)...
    ps. jak będziesz dokonywał wymiany oleju, daj im w ASO do zrozumienia, że chcesz mieć 2 wskazania.
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"
  • Panowie a jak można wyzerować wskazanie 2-gie , czyli termin przeglądu i nie mówię tutaj o wymianie oleju . Po wymianie oleju zmieniłem sobie komp. na stały termin ( 15000km ) natomiast termin  przeglądu się nie wyzerował i pokazuje mi 6000 km lub 240 dni . ? 
    Rapid SB | 1.2 TSI 63kW | MY 2015 | Elegance MAX | Biel candy | dynamic | sunset |82.000km|
  • Pierwsza wymiana oleju już za mną. 
    Przy okazji zgłosiłem że po przeglądzie chcę mieć 2 wskazania i tak też zrobili. Następna wymiana oleju oczywiście jeszcze nie jest "obliczona". Następny przegląd mam za 15000km lub 365 dni.
    Rapid SB | 1.2 TSI CBZB 105KM | MY15 | Elegance Max | Blue Race | 42000 |Gdańsk
  • Witam
    Panowie zbliza sie 2 lata od momentu zakupu rapida, na wskazaniach sa dwi daty, przeglad za 44 dni a wymiana oleju za 74, czy to oznacza ze bede musial dwa razy jezdzić z autem do serwisu? Mozna zrobić przeglad i wymiane za jednym razem przy tej wczesniejszej dacie za 44 dni?
  • W Twoim wypadku - kiedy różnica to 30 dni - nie ma sensu "rozdzielać" wymiany oleju od pozostałych czynności serwisowych. Warto w tym układzie w ramach jednej wizyty dokonać jak wymiany oleju z filtrem tak i serwisu po 2 latach. Oczywiście to wszystko w ramach jednego, wcześniejszego wskazania komputera. Przy czym firmowa literatura dopuszcza (po zgłoszeniu w serwisie) pewien poślizg czasowy jaki kilometrowy do niezbędnych czynności.
    Dla Ciebie warto więc przygotować się i umówić na przegląd na początku października, zgodnie ze wskazaniem komputera.
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Witam,dziś przypadkowo sprawdziłem na MAXIDOT termin przeglądu i byłem zdziwiony,gdyż wyświetlono mi termin za 28 dni lub 14,200 km.Nie wiem jak to rozumieć,bo 2 lata od kupna samochodu mija mi 30 maja 2017,tak więc żaden wyświetlony termin mi nie pasuje,co o tym sądzicie,dlaczego taka rozbieżność ?
    Mój obecny przebieg to 8,200 km.
    Pozdrawiam !!!
    * RAPID LIFTBACK * 1,2 TSI * 86 KM * MY15 * AMBITION MAX * BEŻ CAPPUCINO *31 450 * RYBNIK *
  • Termin wymiany "reguluje" czy też nadzoruje komuper pokładowy. We wszystkich firmowych źródłach jest mała ale istotna uwaga: wymiana do 2 lat. Te 2 lata są skracane w zależności m.in. od ilości zimnych startów, stylu jazdy, charakteru trasy. Wygląda na to, że przeważała jazda miejska, na krótkie odcinki. Wg mnie skrócenie okresu z 2 lat o ok. 5,5 miesiąca jest do przyjęcia. Silnikowi nie zaszkodzi.
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • andrew61k - pokazuje Ci przegląd olejowy? Ja pierwszą wymianę oleju miałem po 23 tys czyli po roku i 7 miesiącach. Jeżdzę na krótki odcinkach po mieście i ASO wytłumaczyło mi, że komputer oblicza ilość zapalań, długość jazdy na zimnym silniku i stąd takie wskazania
    Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
  • Witam i dziękuję za odpowiedżi kolegów.
    Mam jeszcze pytanie do kolegi @jercen  - czy po przekroczeniu tych 28 dni wyświetlacz MAXIDOT będzie mi przypominał o konieczności udania się do ASO w celu wykonania przeglądu,czy mogę spokojnie dotrwać do 10 tyś przejechanych kilometrów i wtedy dokonać zaplanowanej wymiany oleju i filtra oleju ?
    @amiskiew - niestety nie pokazuje mi terminu wymiany oleju,ale i tak zamierzam co 10 tyś wymieniać olej we własnym zakresie.
    Pozdrawiam !!!
    * RAPID LIFTBACK * 1,2 TSI * 86 KM * MY15 * AMBITION MAX * BEŻ CAPPUCINO *31 450 * RYBNIK *
  • Ja wsiadłem dzisiaj i po uruchomieniu pokazał mi sie komunikat o serwisie który mija za 30 dni (nie widze informacji o przebiegu). Nie jest napisane czy jest to serwis oleju czy tez inny. Tak czy inaczej mnie to dziwi bo mam ustalony serwis co 2 lata lub co 30000km (taka mam naklejkę na kokpicie z salonu). A ten włączył mi sie równo po roku użytkowania (rok mija mi właśnie za 30 dni licząc od dzisiaj). Nie ukrywam, iż planuuje na dniach wymiane oleju po roku i prawie 15000km ale tak czy inaczej coś tu się nie pokrywa z ustaleniami producenta.
    Ktoś też tak ma?
    Rapid LB I 1,2 TSI 90KM I MY 2016 I Ambition MAX I Błękit Pacific I 230km I 18.12.2015 I Łódź

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?