Wczoraj podczas jazdy zauważyłem, że statystyki jazdy (zarówno całkowite, jak i te z bieżącej podróży), czyli średnie spalanie, czas przejazdu, itp., zaczęły zliczać się od nowa. Przy czym nowo zliczane staty dla pozycji 1 różniły się od tych z pozycji 2, więc wyzerowanie musiało nastąpić w różnych momentach. Powiedzcie, proszę:
1. czy mieliście podobną sytuację? 2. Jak można uniknąć tego w przyszłości? (dodam że niczego nowego nie naciskałem) 3. Czy da się przywrócić poprzednie staty? (zliczały się parę ładnych miesięcy).
Instrukcja stanowi: Pamięć pojedynczej jazdy (pamięć 1) Pamięć pojedynczej jazdy zbiera informacje o jeździe trwającej od włączenia do wyłączenia zapłonu. Jeśli jazda będzie kontynuowana w ciągu 2 godzin od wyłączenia zapłonu, nowo nadchodzące informacje zaktualizują dane dotychczasowej jazdy. Gdy przerwa w jeździe jest dłuższa niż 2 godziny, pamięć jest automatycznie zerowana. Pamięć wszystkich jazd (pamięć 2) Pamięć wszystkich jazd zbiera informacje o dowolnej liczbie pojedynczych jazd o łącznym czasie trwania do 19 godzin i 59 minut lub przebiegu do 1 999 km, albo w samochodach wyposażonych w wyświetlacz MAXI DOT 99 godzin i 59 minut lub przebiegu 9 999 km. Gdy następuje przekroczenie jednej z podanych wartości, pamięć jest zerowana i obliczenia zaczynają się od nowa. Pamięć wszystkich jazd, inaczej niż pamięć pojedynczej jazdy, nie jest automatycznie kasowana po przerwie dłuższej niż 2 godziny.
@Ceicjo a zerowałeś pamięć 2 podczas odbioru? sorry za teorię spiskową (żart)... ale może ktoś po nocy jeździ bez Twojej wiedzy albo w ASO się grzali, przy włączonym silniku, bo im zimno było ;-) Pozdrawiam ps. OT tak mnie zastanowiło, czy postój przy uruchomionym silniku też jest wliczany w czas jazdy?
Wbrew pozorom 100 godzin to nie jest aż tak dużo. @bounty, tak postój z włączonym silnikiem też jest liczony dlatego ten czas tak szybko znika. Mi to się przytrafiło przy jakiś 6 tys km :-). Wystarczy trochę więcej korków i już się licznik nakręci. Teraz licznik nr 2 kasuje po każdym tankowaniu aby liczyć spalanie więc problemu nie mam.
RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
@bounty: niczego nie zerowałem, przy odbiorze miałem 24km przebiegu i średnie spalanie ok 8l/100km. Co ciekawe jak oglądałem auto gdy dojechało miało 43km przebiegu więc "cofali" licznik :P
Z tego co wiem (czytaj: taką informację sprzedał mi dealer) to w procesie "aktywacji" samochodu tudzież wyłączenia "trybu serwisowego" ustawionego na czas transportu - jest zerowanie licznika. Chodzi o to, by klient odbierał samochód z zerowym stanem licznika. Bo każdy samochód coś tam ma przejechane w momencie wyładunku na placu dilera. Coś w tym jest. Pamiętam, że pozwolono mi odpalić silnik przed tym zabiegiem i kontrolki generalnie "świrowały" łącznie z sygnalizowaniem awarii silnika. Wtedy właśnie dowiedziałem się, że auto jeszcze nie zostało aktywowane - czy coś w tym guście.
@wukas - nie denerwuj się supermajkiem. On już tak ma. Lubi wku..iać ludzi nic nie wnoszącymi komentarzami o gównianej skodzie. Jesteś mądrzejszy więc odpuść.
Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
@bounty "Pamięć wszystkich jazd zbiera informacje o dowolnej liczbie pojedynczych jazd o łącznym czasie trwania do ... 99 godzin i 59 minut lub przebiegu 9 999 km." Takie spostrzeżenie: Skrzynka piwa dla tego, który dobije do 9999 km! Musiał by mieć, na całym tym dystansie, ŚREDNIĄ PRĘDKOŚĆ ponad 100 km/h! :D
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.