rys. 2. 1. Dodatkowa pokrywa (nasunięta na kant błotnika). 2. Pokrywa komory oddzielającej. 3. Dodatkowa pokrywa (nasunięta na kant błotnika). 4. Kształtka z pianki. 5. Uszczelka. 6. Kształtka z pianki.
rys. 3. Demontaż: - Zdemontować ramiona wycieraczek. - Ściągnąć uszczelkę -2- z całej długości pokrywy. - Ręką uchylić pokrywę -1- na krawędzi przedniej szyby. - Wyciągnąć pokrywę -1- w górę z kształtki, zaczynając od brzegu przedniej szyby -6-. - Wyjąć pokrywę komory podszybia -1- z samochodu.
Montaż - w odwrotnej kolejności. Założenie pokrywy komory -1- do profilu uszczelki -5- przedniej szyby -6- może spowodować powstanie pęknięć na krawędzi przedniej szyby.
Uwagi: Przy demontażu elementów w pobliżu przedniej szyby nie wolno stosować ostrych ani metalowych przedmiotów. Szyba może pęknąć.
Witam jercen, mam pytanie: widzę że bardzo zorientowany jesteś w tematach Rapida. Chciałbym założyć sobie osłony do przednich foteli z nowszego modelu żeby zasłonić te nieszczęsne szyny i potrzebował bym jakąś grafikę w/w temacie.pozdrawiam
Nie powinno być problemów ze zdjęciem jak i z montażem pokrywy. Jest to tworzywo, w miarę miękkie. Tylko przy zakładaniu należy spokojnie i poprawnie założyć pokrywę do uszczelki, na całej jej długości.
Robiłem to sam, nie było problemów, szyba nie ma uszkodzeń.
Do zdjęcia wycieraczek wykorzystaj ściągacz, najlepiej dedykowany do ramion wycieraczek, Czyli mały, dwuramienny. Same wycieraczki zabezpieczone są nakrętką, ramiona osadzone na wieloklinie.
@jercen masz może jakieś fotki z rozbierania. W octaviach wiem że podczas rozbierania trzeba było kable od ecu i samo ecu demontować, trzeba było znać też pewien knif żeby zdemontować mechanizm wycieraczek. Jak w rapid? Ile czasu przeznaczyć na rozbieranie/skladanie i wyciszanie podszybia?
Wrzucam kilka fotek z prac przy demontażu mechanizmu wycieraczek i ściany grodziowej. Czego nie widać na zdjęciu: należy zdemontować obie wycieraczki i płytę plastikową pod wycieraczkami, komputer mocowany przy ścianie.
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.