Jak na razie - to Skoda do R nie oferuje mniejszych (węższych) opon do dojazdu - ale daje standardowe 15" - 185 mm, jako koło dojazdowe. Stąd dla samochodów z oponami 16" czy 17" wydaje się, że oferowana dojazdówka ma mniejszą średnicę oraz jest węższa. Tymczasem taka dojazdówka jest standardem dla większości modeli Rapida.
Owszem... pytanie tylko co skoda rozumie pod pojeciem kolo zapasowe ekonomiczne ktore jest oferowane tylko dla silnika 1.6 tdi ktory ma aku w bagazniku. Wydaje mi sie, ze moze byc to kolo ciut wezsze od standardowej "dojazdowej" 185/60/15. Najlepiej jakby wypowiedzial sie ktos kto taki samochod posiada.
Seat Leon ST FR | 1,4 TSI 125KM | MY17 | FR | Alor Blue | 0km :) | Hönigsberg
Dojazdówka - to najczęściej zwykła opona i felga 15". Takie jakie są stosowane standardowo do R, 185/60/15. Natomiast jest pytanie - czy warto "bawić" się w pojedyncze koło zapasowe? Można dokupić 4 opony z felgami na zmianę (lato/zima), i w zapasie latem wozić zimówkę, zimą - odwrotnie - letnią. Co to daje? Opona "dojazdowa" jest praktycznie mało co wykorzystywana, po kilku latach pozostanie prawie że nie jeżdżona, ale będzie w takim stanie, jakim jest ... Nie wykorzystasz jej - bo nie dokupisz już podobnej takiej opony. W przypadku posiadania 2 kompletów - wszystkie jednakowo się zużywają. A w garażu, piwnicy - przechowujesz tylko 3 opony.
Ale mi chodzi o węższą oponę niż standardowa. z racji tego że mam instalację LPG wożę w bagażniku pełnowymiarowe koło, które zajmuje dużo miejsca i sporo waży.
@jercen Mylisz się. Opona dojazdowa nie jest STANDARDOWĄ oponą. Ma "symboliczny" bieżnik - bardziej przypomina oponę od taczki niż samochodową. Przynajmniej taka jest moja. Patrz foto wyżej. Standardowe jest "pełnowymiarowe koło zapasowe". Wtedy twoje twierdzenie może mieć zastosowanie....
W ofercie Skody do R są 2 pozycje: zapasowe koło stalowe pełnowymiarowe oraz zapasowe koło stalowe dojazdowe (no i 3 opcja - brak koła). Oba koła mieszczą się we wnęce w bagażniku. Kol. tonqu rzucił temat, nie podał jak zamierza umieścić koło, czy w jakim celu chce takie rozwiązanie zastosować. Forum mamy po to, by pewne kwestie wyjaśniać czy wzajemnie pomagać. Mogę ze swojej strony dla kol. tonqu podać gabaryty opony 15" i jej wagę. A kol. van_daal może to samo zrobić dla swojej dojazdówki. Wtedy na forum możemy porównać parametry tych opon i celowość stosowania zapasowego dojazdowego czy pełnowymiarowego koła.
Jurku, nie zamierzam się z tobą kłócić. Sprostowałem jedynie twój błędny wpis "Dojazdówka - to najczęściej zwykła opona i felga 15"." Bo DOJAZDÓWKA to dojazdówka a "zwykła opona i felga 15" to normalne koło zapasowe. Gdybyś napisał "ZAPAS - to najczęściej zwykła opona i felga 15" było by ok.
W 13 i 14 roku w ofercie R nie było małej dojazdówki, tylko była jedna oferta koła zapasowego - 15" koło. Jego rozmiar odpowiadał i odpowiada aktualnie stosowanym standardowo 15" oponom. I to było proponowane przez dealerów jako dojazdówka. Aktualnie sytuacja na rynku zmieniła się, oferta została rozszerzona o typową (małą) dojazdówkę. Sądzę, że obaj pomożemy kol. tonqu w wyborze stosowanego koła, trzymanego w bagażniku. Czyli z mojej strony podam wagę i rozmiary 15" koła. Pozdrawiam
Po małych przymiarkach wyszło: Opona zimowa 15", felga stalowa: średnica teoretyczna 603 mm, średnio zużyty bieżnik 598 mm, wysokość (opona położona płasko) 198 mm, waga 15,7 kg. Opona letnia 15", felga alu: średnica teoretyczna 603 mm, średnio zużyty bieżnik 596 mm, wysokość (opona położona płasko) 194 mm, waga 15,1 kg Opona dojazdowa 125/70/R16 ma teoret. średnicę 581 mm, wysokość opony położonej płasko - ok. 135 - 140 mm. Do porównania brakuje tylko wagi koła dojazdowego. @tonqu zastanawiając się nad wyborem dojazdówki, okazuje się, że na wymiarach opony niewiele zaoszczędzisz, no może trochę na wadze. Średnica opony jest mniejsza o ok. 20 mm, wysokość opony rzędu 60 mm. Na fotografii widać, że profil wytłoczenia felgi wychodzi po za oponę. Pytanie - ile? O wyborze koła zapasowego - dojazdówki czy pełnowartościowej opony - decyduje każdy sam.
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.