FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Spalanie 1.2 TSI 90KM
  • Ile rzeczywywiscie wam pali skoda rapid 1.2 tsi 90 km ? Po przejechaniu 450 km w miescie jestem zaniepokojony .Wychodzi mi w granicach 10 litrow przy spokojnej jezdzie.
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Jak jeździsz 5km gasisz auto, ostygnie trochę znow 5km i o tej porze roku i w jezdzie miejskiej tak może być.
    Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
  • Piotr1234 - napisz co za miasto, średnią prędkość itp. Miasto miastu nie równe. W korkach spali dużo więcej. Kraków, male korki, trasy krótkie spalanie 7-7.3, a zima nawet 8.
    Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
  • Poznan jazda w normalnym ruchu miejskim.Nie w szczycie.
  • w bardzo krótkich odcinkach na mrozie mi również pali około 8litrów
    Skoda Rapid Liftback | 1.2TSI 90KM | MY17 | active MAX | beż cappucino metalizowany | Łódź
  • średnie spalanie u mnie po przejechaniu 16,8tys. to 6,24l/100km. 50% dystansu to miasto. Poza miastem to dystanse do 30km. Miasto to dystanse do 5km. Poza miastem nie przekraczam 110km/h. Styl jazdy bardzo spokojny. Zatem w mieście spalanie powyżej 8l/100km nie dziwi w tym silniku.
    Rapid LB | 1.2 90KM | MY16 | Ambition MAX | błekit | 32200km | Łódzkie | 6,5 l/100km w motostat
  • U mnie po roku eksploatacji i przejechanych 37 tys. km średnie jest 5,47 - ale u mnie spora część to drogi poza miejskie. W Krakowie - jak pisze amiskiew 8 spokojnie wciąga, a bywa, że więcej - zależy jak się trafi (bo i poniżej 7 czasami się uda). Na wakacje do HR w 5 się mieściłem - ale ja to grzecznie jeżdżę, przepisowo... :)
    Rapid LB | 1.2 90KM | MY 2016 | Ambition MAX | Błękit Pacific | 41000 km | Brzoskwinia | śr. 5,5 l/100 km
  • A u mnie po ok 4000 km i 50% Wrocław krótkie w korkach do 9.5/100, 25% trasa 90km/h ok 6/100 i 25% trasa 120-140 km/h ok 7.5/100. W sumie trochę ponad 8.2/100

Edit 3.05.17 
    Fakt teraz 8900 na liczniku i spalanie w trasie 5,2 (na ostatnim baku zrobiłem ... 910 km - a4 wr-drezno-wr, dk8 wr-czechy-wr i jeszcze nie zaświeciła się kontrolka) i bardzo miłe zaskoczenie :)
    RAPID LB I 1.2 TSI 90 KM I MY17 I Ambition I Grafitowy I 3800 km I Wrocław
  • @exrunner, jak się silnik ułoży to spalanie  jeszcze spadnie.
    Corolla | 1,6 132KM | MY18 | Classic Plus | Czarny | EPi
  • U mnie po przejechaniu 7tyś średnio pokazuje 5,9l/100.Aklualnie po prawie 10tyś i na trasie Świnoujście Koszalin długość odcinka 160 km spalanie 4,6l.Opony 15 na alu nadmuchane azotem
  • Na pierwszym baku od odebrania auta zrobiłem 760 km cykl mieszany trochę miasto trochę trasa. Dzisiaj znowu tankowanie do pełna i zobaczymy ile zrobię kilometrów oraz pochwalę się spalaniem. 
    Narazie średnia z komputera to 6,1 więc myślę że nie jest najgorzej.
    Rapid LB/1.2 90KM/MY2017/Ambition
  • U mnie po przejechaniu 4 tys, spalanie 5,2 l/100km :)
    jazda "podmiejska" częściowo obszar zabudowany i krajówka ze światłami
    Rapid SB | 1,2 CJZC 90KM | MY17 | Ambition | Beż Cappuccino | 70 tys.km | małopolskie
  • U mnie 6l/100km jazda miejska
    Skoda Rapid Liftback | 1.2TSI 90KM | MY17 | active MAX | beż cappucino metalizowany | Łódź
  • Przepraszam  Was bardzo, ale pisanie że w mieście ten silnik pali 6l/100km to żart, chyba, że ta jazda ma miejsce w godzinach nocnych, bez klimy i tylko na ulicach z pierwszeństwem. Mieszkam w małym mieście (60tys) i w mieście pali min. 7l/100km. I tylko dlatego, że 30% przebiegu ma miejsce poza miastem, to moje średnie spalanie po przejechaniu 24tyskm to 6,32l/100km. Prowadzę od początku statystykę w Motostat, a statystyka nie kłamie.
    Rapid LB | 1.2 90KM | MY16 | Ambition MAX | błekit | 32200km | Łódzkie | 6,5 l/100km w motostat
  • Hmm owszem jeżdżę bez klimy ale w miescie srednio pali 6, owszem jak jade bardzo krotki odcinek czasem pokażę i 8 ale podaje wyniki komputera z pozycji 3 (bez zadnej trasy) czyli od ostatniego tankowania i zawsze oscyluje blisko 6 czasem troszke wiecej czasem troszke mniej.
  • U mnie wygląda to tak :)
    Również unikam jazdy na klimie (oprócz wysokiej temperatury i odparowania wilgoci z przedniej szyby. Trzy razy sprawdzałem "wg baku" - raz komputer zaniżył o 0,2 l/100 raz o 0,1 i raz się zgodziło :)
    20171002_164819.jpg
    448 x 291 - 28K
    Rapid SB | 1,2 CJZC 90KM | MY17 | Ambition | Beż Cappuccino | 70 tys.km | małopolskie
  • 1.2 TSI 90 KM

Miasto - dwie osoby bez bagażu
    dystans 5 km dojazd do pracy ( dużo skrzyżowań ze światłami ) 7,5 - 8 l.
    ten sam dystans inną trasa bez skrzyżowań 5,9 - 6,9 l.

Trasa - dwie, trzy osoby 
    dystans 120 km z ograniczeniami (50, 70, 90), wielokrotnie pokonywana  4,1 - 4,4 l 

wynik długodystansowy Miasto + Trasa = 5,2l

Autostrada - jedna osoba
    dystans 300 km z prędkością stałą 150km/h 6,9l

Aplikacja Fuelio na Androida potwierdza średnie spalanie.

Na spalanie ogromny wpływ ma styl jazdy, jeżeli w mieście pamiętasz o dojeżdżaniu na luzie lub hamowaniu silnikiem to wynik będzie zadowalający.
    Jeśli ktoś ma zacięcie "sportowe" wtedy dynamika jazdy wymaga częstszych wizyt na stacji paliw :) taka oczywistość.

Porównywanie wyników spalania w mojej ocenie nie ma większego sensu, ponieważ nie ma jednakowych sytuacji porównawczych, każdy z nas jeździ po innym mieście i z reguły mamy obuwie o różnej wadze podeszwy :)
  • hmm teraz zimniej i troszke spalanie wzroslo, na ostatnich dwoch bakach jezdzac tylko po miescie komputer pokazuje srednie 6,5
  • @soneri,  4,1-4,4 ile na tej trasie średnio zatrzymań i podjazdów pod górkę?
    a Vmax?
  • 4.1-4.4 hmm bardzo dobry wynik nigdy takiego nie osiagnalem. najlepszy wynik trasa do krakowa 5.2 srednie spalanie
  • Dobry wieczór. Pierwsze wyliczenie po wypaleniu kilku zawartości zbiornika to 6.8 litra. W 90% miasto i 10% trasa. Dość krótkie przebiegi w mieście. 
    Auto aktualnie jest po trasie do Kołobrzegu i z powrotem. Po kolejnym zatankowaniu wyszło 5.8 litra. Trasa powrotna z Kołobrzegu odbyła się w dzień, kiedy warunki na drodze były podłe (25 stycznia). Według mnie wynik jest zadowalający. 
    Rapid SB | CJZC 1.2 136KM/230Nm | MY2017 | Active | Srebrny | 78000km | Warszawa

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 650 zł w promocji konta Millennium 360°
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?