Jak w temacie - światło po stronie kierowcy (żarówka jest ok). Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Dziękuje za odzew. P.S. Jeżeli temat był już rozpracowany, to proszę Moderatora o przekierowanie postu i likwidacje tematu.
Niby proste pytanie - ale nie do końca. Po kolei. Możesz/chcesz - to uzupełnij stopkę. Wtedy będzie wiadomo, jaki masz rocznik R, jaki silnik B/D? Nie piszesz jakie masz światła - klasyczne halogeny czy ksenony? Nie podajesz, czy aby tylko ta jedna żarówka "padła"? Sprawdź czy inne elementy - elektryczne odbiorniki działają poprawnie. Firma w R stosowała (i nadal stosuje) ciągłe zmiany w instalacji, wyposażeniu i oprogramowaniu komputera. Stąd w zależności od posiadanego modelu można bliżej określić możliwe problemy. W zależności od wersji - przy spaleniu/nie świeceniu żarówki - zapala się lampka kontrolna na wyświetlaczu. Czy masz zapaloną taką kontrolkę? Każda żarówka świateł mijania ma swój bezpiecznik. Tu znowu - w zależności od wersji - będzie to jeden z kilkudziesięciu bezpieczników. Który - zależy od wersji. Jak masz swoją książkę instrukcji/obsługi - tam znajdziesz tabelę osadzenia bezpieczników. Wyszukaj w opisie swój bezpiecznik światła mijania - i sprawdź w tablicy ten jeden konkretny bezpiecznik. Pozdrawiam
To ja coś nowego dodam. Dzisiaj rano odstawiłem do ASO Rapida 1,2 TSI 105 KM 2014 r. przebieg 32000 km . Z powodu braku świateł do jazdy dziennej, mijania, drogowych tzw długich i przeciwmgielnych przód i tył. Bezpieczniki i żarówki ok. Na tablicy brak kontrolek tych świateł jedynie działało mi światło pozycyjne przód tył i na krótko drogowe przy czym zapala się kontrolka niebieska tego św. drogowego. Wczoraj miałem krótka trasę i było ok a rano awaria. Nadmienię, że było -6 stopni na zewnątrz, więc to jedyna zmiana jaka mogła mieć wpływ. Teraz czekam na informacje z ASO podejrzewam awarię włącznika świateł.
Już po naprawię. Wymieniono kostkę przełącznika przy stacyjce. Dodam , że w ASO jak Rapid postał w ciepłym warsztacie to światła zaczęły działać. Pewnie metalowe styki się skurczyły od zimna:) Jednak wymienili na nową te kostkę.
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.