wiem że Rapid to stosunkowo młode auto, ale chciałem się zapytać bo może ktoś ma już jakieś doświadczenia. Jak jest z żywotnością silników 1.2 TSI, chodzi o turbosprężarkę przebiegi itp. Chodzą po necie informacje, że różnie z tym bywa przy większych przebiegach > 100000 km taki silnik może już wymagać niemałego remontu. A z drugiej strony nie ma alternatywy, bo można wziąć diesla, ale to to jest przecież to samo... (dwumasa, turbosprężarka, dpf)
1,2 85 KM TSI nie ma sprzęgła dwumasowego, nie ma DPF, więc mniejsze szanse że zacznie się coś sypać. A działanie turbo to wyjdzie po kilku latach. Jak będzie się dbało i odpowiednio chłodziło to wytrzyma długo. Jak będziesz dawał w d.. od startu i grzał do max obrotów to nie wytrzyma nawet 100 kkm.
Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
na stronie www.autoscout24.de sa samochody z silnikami tsi, których przebiegi sa na poziomie ponad 200.000 km a nie uważam by ktoś w niemczech remontował silnik. Np. widziałem tam vw polo z przebiegiem 224.000 km.
minęły ponad 4 lata od ostatniego wpisu w tym temacie... nic nikomu się nie dzieje z silnikami? nie żebym ja musiał coś robić (126k km, rocznik 2013), ale tak z ciekawości...
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.