Aktualnie w swoim rapidzie posiadam radio blues (to jest ten najniższy model, z półeczką) oraz dodatkowo mam oryginalne czujniki parkowania. Podczas wrzucania biegu wstecznego radio się wycisza i słychać pikanie podczas dojeżdżania do przeszkody, sam dźwięk pikania wydaje mi się, że wydobywa się z jakiegoś zewnętrznego buzzera, a nie samych głośników - mógłby mi ktoś z Was to potwierdzić na 100%? Pytam ponieważ zastanawiam się nad wymianą radia na jakiegoś chińczyka, ale jednocześnie nie chciałbym stracić czujników - w przypadku jeśli dźwięk jest przekazywany przez radio do głośników mogło by tak być... Rapida mam z 2014 roku, więc istnieje jeszcze szansa, że radio będzie mogło odczytać sobie sygnał z czujników bezpośrednio z cana i wyświetlić tą informację na wyświetlaczu. Ale przed wymianą wolę założyć najgorszą opcję, że radio nie będzie w żaden sposób integrowało się z canem...
Raczej na 99% jest zewnętrzny buzzer więc po wymianie powinno działać dalej. Jednak wydaje mi się że Chińczyk nie pogada z canem w Twoim aucie skoro obecnie czujniki działają "zewnętrznie"
Rapid LB | 1.2 TSI 105KM | 2014 | Sport | Biały | 69000km | Rybnik
@Bartosz - w bluesie masz możliwość ustawienia czy radio ma się wyciszać(stopnie wyciszania) czy nie. Głośniczek od czujników cofania jest osobny i głośniki od radia nie mają tu nic wspólnego.
Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
Elektroniczny moduł cofania J446 znajduje się w bagażniku, po stronie lewej, pod tapicerką. Zasilanie jest poprzez bezpiecznik 5A. 3 czujniki cofania, oznaczone G203 (lewy), G796 (środkowy), G206 (prawy) mają po 3 przewody każdy. 2 przewody to zasilanie czujnika (z modułu cofania) oraz trzeci - sygnałowy (powrotny do modułu). Dodatkowo, z modułu wyprowadzone jest zasilanie 2 przewodami do brzęczyka (głośniczka) H15. Ten jest umieszczony w lewym słupku B (na wysokości głowy kierowcy), pod plastikowym panelem słupka. Dostęp do niego jest poprzez demontaż plastikowego elementu ze słupka B. Dodatkowo, moduł połączony jest 2 przewodami sygnałowymi z jednostką centralną J519. Cały układ prawie że nie ma nic wspólnego z radiem. Można sprawdzić jego funkcjonowanie przy wyłączonym radiu. Pracuje tak samo.
Podepnę się pod temat - miałem tak samo fabryczne czujniki + radio blues, czy po wymianie na amundsena+ jest jakaś możliwość ustawienia wizualizacji czujników? Przez VCDS (12.12) mi się nie udało w bloku 76 mam tylko 0-7 bity do zaznaczenia bez żadnego opisu.
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.