Dzisiaj po trasie, a dokładnie na postoju poczułem przy zapalonym silniku zapach benzyny wydostajacy się z nawiewu . Dzien wcześniej tankowałem do pełna, a nawet ciut więcej. Czy to mogło mieć wpływ? Oczyściłem otworek odpowietrzający pod korkiem wlewu paliwa bo był zabrudzony, ale nie pomogło. Gdzie szukać powodu?
Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
Otwór pod korkiem wlewu paliwa to nie otwór odpowietrzający. To odpływ wody z "komory" korka wlewu. Z drugiej strony wlewu, do tego otworu dołączona jest rurka, odprowadzająca wodę w dół. Po zdjęciu nadkola widać to najlepiej. Możesz tam nalać trochę wody, powina zaraz wylecieć za tylnym kołem.
@malutki - dlatego nic nie pomogło :) Poruszałem też takim małym elemencikiem ktory widoczny jest po lewej stronie we wlewie paliwa, myśląc że to może odpowietrznik. Ale też bez zmian
Wlot powietrza do kabiny jest z kanału wodnego, oddzielonego grodzią od komory silnika. Powietrze jest zaciągane poprzez kratki wlotu (plastikowej pokrywy) z pod szyby. Nie ma bezpośredniego połączenia/przejścia powietrza z komory silnika do kanału wodnego. Stąd albo zaciągnąłeś zapach paliwa od innego, zewnętrznego zródła albo musiałbyś mieć bardzo duży wyciek paliwa w komorze silnika, by wypary benzyny dostały się do kanału i dalej do kabiny. Nie podajesz, czy to było jednorazowo czy objawy występują częściej, ciągle. Nie zaglądałeś do komory silnika?
Objawy mam cały czas od dzisiaj rana. W trasie nic nie czuć. Sprawdzałem komorę silnika i tam nic nie czuć ani nie widać. Na inym forum wyczytałem że w fabii uszkodzeniu ulegała katowa rurka wchodząca do pokrywy zaworów, ktory miała służyć do odpowierzenia. Taka niby odma
Usterka znaleziona. Tak jak pisałem wyżej standardowa wada skody jeszcze od czasów Fabii. Ktoś może wie jak się nazywa to coś ze zdjecia. Niestety końcówka został chyba w pokrywie zaworów lub wpadła do zaworów.
IMG_20180903_090604.jpg
2452 x 2669 - 2M
To raczej niewłaściwe obchodzenie się z przewodami podczas prac w komorze silnika, np. przy wymianie filtra. Ten wężyk nie ściąga się z króćca, tylko z drugiej strony, od obudowy filtra powietrza. Wprawdzie tam idzie ciężej, ale nie ma ryzyka uszkodzenia plastikowej kształtki, jak w Twoim przypadku.
Nigdy nie wykonywałem samodzielnie prac w moim Rapidzie, więc albo stało się to w serwisie Skody albo to co bardziej podejrzewam wada materiału co ewidentnie pasuje do usterek Skody
Problem rozwiązany. Zawór odpowietrzenia odmy kupiłem w ASO Skody za 76 zł. Dostępny od ręki. W innym sklepie cena oryginału (zamienników brak) 105 zł.
Resztki zaworu udało się wyjąć razem z gumowym pierścieniem w który wchodzi zawór.
Podejrzewam, że jakieś mniejsze elementy zostały wessane pod pokrywę zaworów, ale przestudiowałem rosyjskie i skandynawskie fora (VW, Skoda) i podobno ten plastik nie może zrobić szkody.
Potem włożenie samego pierścienie, wymiana zaworu na odmie i zamontowanie w gumowym gnieździe.
Do wymiany przyda się płaski śrubokręt do wyciągnięcia pierścienia i małe sprawne rączki. W innym przypadku trzeba ściągać kanał
Powodem usterki jest słabej jakości plastik z którego wykonany jest zawór. Ponieważ jest on zamontowany do pokrywy zaworów, więc pracuje w wysokiej temperaturze. Plastik ulega przegrzaniu, przez co staje się kruchy i rozsypuje się. Stary zawór byłem w stanie zgnieść w rękach bez wielkiej siły.
Na forach VW i Skody jest to częsta usterka, więc ewidentnie wada materiałowa.
IMG_20180904_124655.jpg
2976 x 3968 - 2M
Zawór.jpg
750 x 750 - 94K
witam właśnie wymieniałem ten zaworek i resztka wpadła mi do pokrywy znacie sposób jak ja wyjąc ,druga sprawa gdzie mogę kupić ta rurkę gumowa albo jaki ma nr
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.