Wiecie gdzie można dostać jesli wgl można dostać taka przejściówkę na gniazdo zapalniczki z wyłącznikiem? bo zamiast co chwile wyciągać zasilacz od kamerki co chwile to można by tylko nacisnac wylącznik i nie trzeba by wyciągać z gniazda ktoś pomoze?
Wystarczy wrzucić temat na google i masz sporo ofert i modeli. Drugie rozwiązanie wymaga więcej zabawy - ale jest jeszcze prostsze w użytkowaniu: zainstalować dodatkowe gniazdo zapalniczki z zasilaniem od stacyjki. Unikniesz niechcianego pozostawienia załączonej kamerki czy nawi przez noc czy do kolejnego odpalenia silnika.
Polecam zrobić dodatkowe gniazdo w schowku pasażera. Kabel można ładnie ukryć i dodatkowe urządzenia mamy podlączone caly czas. Zasilanie można wziąć po stacyjce, ale wtedy jest problem z nagrywaniem gdy nie ma nas w samochodzie (np na parkingu) a bardzo sie to przydaje. Dlatego ja mam stałe zasilanie, które mogę wyłączyć przyciskiem nad bezpiecznikami, niewidocznym dla niewtajemniczonych ;)
Sprawa na prawdę nie jest skomplikowana. Kupujesz takie dodatkowe gniazdo (ja akurat kupiłem rozgałęziacz na dwie zapalniczki i dwa porty USB) obcinasz końcówkę i podłączasz przez bypass z bezpiecznikiem do skrzynki bezpieczników znajdującej się pod kierownicą. Tam znajdziesz puste gniazda które mają stałe zasilanie. Na obwodzie wystarczy dodać wyłącznik i ukryć go sobie w odpowiednim miejscu. Do tego zabiegu trzeba zdemontować jedynie schowek pasażera. Chyba, że chcesz wyprowadzić kable przez nawiewy do jakiegos urządzenia.
Jeśli chodzi o kamerkę to są takie (np. Mini 0906) z akcesorium Hard Wire Kit - to jest mała puszeczka z kablami do wpięcia w skrzynkę bezpieczników. Daje zasilanie do kamery z informacją, że samochód jest w trybie "zapłon" albo "parking" co skutkuje albo nagrywaniem jazdy (wideo) albo trybem parkingowym kamery (czuwanie/foto).
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.