Sporo osób po zmianie marki czy modelu zauważa brak kontrolki krótkich świateł. Faktycznie - po włączeniu świateł nie ma takiej kontroli. Nawet gorzej - bo w aktualnych modelach S w zegarach nie ma nawet miejsca i symbolu. Pozostaje sprawdzenie ręczne lub wzrokowe przełącznika świateł lub zobaczyć własny strumień światła przed samochodem. Niektórzy potrafią zobaczyć odbicie w poprzedzającym samochodzie czy autobusie.
Zapraszam do dyskusji. Ale wniosków z braku kontrolki firma nie uwzględni :)
Byłem sprawdzić z latarką i rzeczywiście jest tam kontrolka świateł mijania. Szkoda, że tego nie podłączyli, bardzo dziwne zagranie...
@yunior81 te pokrętło włącznika świateł jest słabe. Ogólnie to tylko jak mam ustawione na Auto to się pali na pomarańczowo, a reszta lekkie podświetlenie na zielono z czego światła postojowe najmocniej jakby to one były włączone. Po przekręceniu na światła mijania ich natężenie podświetlenia nie zmienia się. Słabe to jest.
Samochód mam krótko i mało jeżdżę zimą, ale mi się zdało, że to jest tak, że jeśli pokrętło jest włączone na "Auto" (pomarańczowa kontrolka) to kontrolka świateł mijania w pokrętle zaświeca się (na zielono) wtedy, kiedy automat uzna, że musiał włączyć światła mijania (i analogicznie gaśnie). W trakcie jednej styczniowej dłuższej jazdy było na tyle pochmurno, że nawigacja "Android auto" przełączała mi tryb dzień/noc wielokrotnie i działo się to w pełnej zgodzie ze stanem tej kontrolki w pokrętle (tryb "dzień" - kontrolka gasła, tryb "noc" - kontrolka zapalała się). Tak to i uznałem, że kontrolka w przełączniku pokazuje stan świateł mijania zwłaszcza, że zgadzało się to i z obserwacją "w odbiciu auta poprzedzającego".
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.