FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
2 wejscia filtra paliwa
  • Dzień dobry wszystkim forumowiczom. Stałem się posiadaczem Rapda spaceback 1.2 110km '15. Wymieniałem filtr paliwa i ciekawią mnie 2 wejscia do filtra - do czego to służy. Pytanie banalne ale nie daje mi to spokoju. Pozdrawiam.
  • W ea211 w 110KM nie ma takiego filtra. Taki jest w ea111.
    Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
  • Są. Mam silnik na pasku i ten filtr. https://catalog.mann-filter.com/EU/pol/vehicle/MANN-FILTER%20Katalog%20Europa/Pojazdy/Samochody%20os...
    I też są stosowane do kolejnej generacji tj. 1.0
  • Czy mógłbyś opisać dokładne umiejscowienie tego filtra? Gdzieś pod osłonami podwozia? Przy wymianie pompy paliwa nie zauważyłem w niej jakiegokolwiek filtra, o którym się na forum pisze :).
    Rapid SB | 1.2 CJZC 90KM | Beżowa Padlina | MY16 | Bielsko
  • Pod prawymi tylnymi drzwiami przy baku. Spokojnie na parkingu możesz wsunąć się i ładnie widać. 2 kabelki od wejścia i 1 wyjścia, a raczej przewody.
  • Ten filtr ma wbudowany regulator ciśnienia i ten króciec z boku jest do powrotu paliwa.
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • Dzięki. Czyli jakby mechanik pomylil przewody to by nie zadzialalo.
  • Tak, ale nie wiem czy pomyli, bo one mają długości na styk i tego z boku nie da się naciągnąć na drugi króciec, ale dawno temu wymieniałem i nie chcę wprowadzić w błąd. Zapinki mają różne kolory, niech zrobi zdjęcie :)
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • Tzn już wymienił i jeździ. Więc chyba ok. Tylko tak szybko to zrobil, że nie widzialem jak . Ale rzeczywisxie raczej ciężko to pomylić bo są na tyle krotkie te przewody. No i by samochód raczej miał problemy z jeżdżeniem.
  • W katalogu nie patrzcie, wg serwisowki VW ea211 filtr paliwa mają zintegrowany z pompa paliwa. Chyba że mechanik oszukał albo ktoś nie wie jaki ma silnik. Już rozbierał kilka Rapidow i Fabii III CJZC i CJZD i każda miała filtr paliwa w baku wymieniany z pompa co 160 tys km za 1800zł. Już golf 7 miał to. W moim Rapidzie w katalogu też pokazuje że taki mam a go nie mam :).  Tak wygląda miejsce gdzie w 1.2 TSI 110KM powinien być filtr. https://m.fotosik.pl/zdjecie/d5c577832ebc8dba
    Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
  • Są 2 filtry. 1 jest z pompa, a 2gi (ta puszka) przy baku za ok 70 zl. Ja mam 110km 1.2 '15 i wymieniałem taki jak na gorze na zdjęciu. Dla pewności gdzie mogę szukać numeru silnika żeby sprawdzić jaki to typ.
  • W ogóle to chyba są dwa typy magistral zasilających w paliwo (wg etka) dla ea211. Niektóre pompy mają tylko jedno wyjście i brak króćca powrotu, inne mają dwa króćce do podłączenia przewodów paliwowych i te chyba mają te zewnętrzne filtry, o których tu mowa.
    Rapid SB | 1.2 CJZC 90KM | Beżowa Padlina | MY16 | Bielsko
  • https://youtu.be/FJPdi8FvUTM

Tutaj filmik instruktażowy.
  • Zrzut z serwisówki silnik ea211 1.2 TSI http://www.fotem.pl/show/full/b97682cfed0953976b9b2776bb171f. Jeszcze nie spotkałem w ea211 klasycznego filtra, już w O3 od 2013 był w baku, Rapid do 2015 miał pod spodem w ea111, może na początku produkcji poszła nowa partia silników że starym podwoziem? Chociaż rozwiązanie z klasycznym filtrem jest oczywiście lepsze jak chcemy użytkować auto powyżej 150 tys km.
  • Odkopując stary temat: dalej, wyszukując w tzw. "katalogach*" mam do wyboru prosty filtr paliwa (WK69, KL 156/3 lub KL 572, PP836/2, FPW34) dla swojego auta.

Ale, tak jak zwrócili uwagę przedmówcy: TTTM => nie ma go (CJZC)... tzn. przynajmniej w przyjemnej do wymiany, klasycznej formie.

*

filtr_MANN.JPG
    1008 x 940 - 83K
    filtr_MAHLE_KNEHT.JPG
    1054 x 563 - 60K
    filtr_filtron.JPG
    1331 x 913 - 102K
    filtr_PZL_SEDZISZOW.JPG
    809 x 626 - 113K
    pod_autem.jpg
    639 x 480 - 81K
    Rapid SB | 1.2 TSI 90KM CJZC S&S MANUAL @ LM Top Tec 4200 5W-30 | MY16 | Ambition | Srebrny | 82000km | Szczecin

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 650 zł w promocji konta Millennium 360°
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?