Cześć. W moim samochodzie awarii uległ system klimatyzacji. Pierwszy typ awarii objawił się mega gorącym powietrzem z kratek nawiewu - podobno jakaś klapa zawieszała się (silniczek?) - wymieniono na gwarancji. Mniej więcej po roku system climatronika głupieje: tryb auto 21 st. Na postoju wszystko działa. Ruszam, przyspieszam do 60 - 80 przestaje działać nawiew. Zwalniam: wszystko działa. W czasie jazdy po złapaniu zwiechy można się ratować zmieniając nastaw temperatury na inny (zwiechę można złapać przy 18-20-21-22 st) lub zmieniając siłę nadmuchu. Czasem pomaga zmiana kierunku np na nogi lub korpus. Po ponownym przełączeniu na tryb auto zwiecha ponowna. Pomaga "restart" (zgasić motor, odczekać, odpalić). Spotkał się ktoś z czymś takim?
Silnik krokowy klap nawiewu. Dobry mechanik od klimy ogarnie to w mig. Serwis ok 700 pln. Przerabiałem to na wiosnę. Kupił mi na Allegro używany za 50 zł i działa jak trzeba.
Tam jest jeden? Podobno go wymieniali wtedy na gwarancji ale nie wiem czy nie na smarowaniu się skończyło bo po tej operacji np przy zamykaniu obiegu słychać było "mlaśnięcie" jak by dwa elementy zlepione np smarem silikonowym rozdzielały się.
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.