FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Szarpanie silnika przy spokojnej jeździe
  • Witajcie. Mam pewien problem którego rozwiązania tu jeszcze nie znalazłem. Otóż mam Rapida, benzyna 1.2ccm  81kW z 2015r. Silnik szarpie przy spokojnej jeździe i tylko wtedy. Nic się nie dzieje przy przyspieszaniu ani na wolnych obrotach. Kiedy chce utrzymywać prędkość na którymś biegu to pojawiają się szarpnięcia. Zazwyczaj przy niskich obrotach ale już wtedy komputer każe mi wrzucić jakiś wyższy bieg. Wymieniłem świece oraz cewki ale pomogło nieznacznie. Problem nie zależy od temperatury silnika ani od pogody. Żaden check silnika się nie zapala ani nic nie pokazuje diagnostyka u mechanika. No i w zasadzie mechanicy rozkładają ręce. Czy ktoś się już z podobnym przypadkiem spotkał? 
  • Miałem podobnie, ale właśnie - sporo pomogła wymiana świec (miały już 52 tys.), potem jeszcze komplet cewek (160 tys.) i jest spokój. Samochód zdecydowanie płynniej pracuje. Ok, szarpnięcia są, ale na niskich obrotach i w sumie zimnym silniku (świeżo po ruszeniu z parkingu spod firmy, wyjazd na główną drogę jest po 50 metrach, choć po przejechaniu 500 metrów przy tych temperaturach pokazuje już 45-60 stopni).

Przed i po wymianie świec choć dalej szarpało, zero błędów.

Myślę, że duże znaczenie ma to czy wcześniej gazowałeś i czy turbina się zdążyła rozkręcić. Tą są małe jednostki właśnie (1.2), więc redukcja i trzeba jechać na wyższym biegu, niestety. Turbo zaczyna się sensownie kręcić od ok. 1500 rpm. Jeżeli masz niższe obroty i wysoki bieg, silnik ma za małą moc, a turbina jeszcze nie wspomaga.

PS. Za tydzień jadę na serwis (przegląd) turbiny. Postaram się pogadać z serwisem o tym przypadku, może coś podpowiedzą (zajmują się też zwykłymi naprawami).

PS 2. Podobny przypadek miał znajomy w VW i u niego okazało się że pompa paliwa już nie dawała do końca rady. Po wymianie szarpnięcia ustały.

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?