FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Choinka błędów - POMOCY !!!
  • Witam 
    Mam problem ze swoim Rapidem. Dwa tygodnie temu pękła listwa wtryskowa na skutek luźnej śruby wtryskiwacza (przebieg 80 000). Auto na lawecie trafiło do serwisu skody. Naprawa trwała około tygodnia i kosztowała kilka tysięcy złoty. Po odebraniu samochodu auto strasznie dziwnie się prowadziło. Po kilku godzinach powrót do skody - powodem było brak płynu chłodzącego. Panowie zapomnieli odpowietrzyć układ. Płyn uzupełniony i niby miało być wszystko dobrze. Po przejechaniu ok. 15km pojawiła się na zegarach choinka błędów(ESP, Check, ciśnienie opon i żółty trójkąt ostrzegawczy) a na ekranie radia pojawiły się następujące komunikaty: 
    1. Usterka: stabilizacja toru jazdy (ESC)
    2. Usterka: układ wspomagania podjazdu
    3. Usterka: wskaźnik ciśnienia w oponach (sprawdzałem na stacji i ciśnienia są dobre)
    Dzwoniłem do serwisu ale usłyszałem, że to nie ma nic wspólnego z naprawą więc naprawa w ramach reklamacji odpada ale oczywiście mogę przyjechać i dać nowe zlecenie na zdiagnozowanie i naprawę. Błędy znikają po ponownym uruchomieniu silnika jednak po dodaniu gazu i wkręceniu na 3tys. obrotów choinka powraca i auto ledwo jedzie. Czy ktoś miał podobny problem? Może macie jakiegoś dobrego mechanika na Śląsku? 
    Rapid SB|1.2 CJZD 110KM|MY16|Fun|Beż Cappucciono|1800 km|Chorzów
  •       Cześć, widzę że strzeliła listwa wtryskowa urwała się pewnie jedna z śrub a druga poluzowała. To jest błąd konstrukcyjny źle dobrane śruby i ich rozmiejscowienie w raz z za płytkim gwintem do którego skoda i vw nie przyznają się, już kilkanaście osób pisało o tym. U mnie też przerabiałem ten temat przy ok 80 tyś, km dobrze ze ledwo wyjechałem z domu i silnik był chłodny bo żygło paliwem jak nie wiem.  u mnie koszt naprawy to chyba 300 zł wraz z uszczelakmi na wtryski i na kolektor ssący plus mechanik. Sam rozebrałem a kolega mechanik wymienił uszczelki na wtryskach i złożył. płynu też dolewałem z 4 razy aż układ się odpowietrzył. z cenami w ASO to ich grubo p*o*j*e*b*a*ł*o.
          A co do tych błędów miałem tak raz jak trochę poślizgałem się na parkingu. To tak jak by czujniki zwariowały ale zgaszenie i odczekanie z 30 s pomogło.
    Ewentualnie sprawdź czy gamonie podpięli czujnik na listwie wtryskowej przy obudowie rozrządu w żółtym kółku zaznaczyłem gdzie powinna być. No chyba że nie skasowali błędów jeszcze.
    tsi.jpg
    1496 x 1080 - 453K
    Rapid SB | 1.2 CJZD 110 KM | MY16/7.10.2015 | 81000 km | Małopolska zachodnia, Ziemia Chrzanowska

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?