FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Alufelgi na zimę?
  • Gdzie 2 polaków tam 3 opinie, Łukasz, Ty możesz mieć czwartą. Nikt nie namawia Cię do zmiany przyzwyczajeń.
    Dodan pytał, Dodanowi odpowiedziałem, że się z Tobą nie zgadzam.
    Poczytaj sobie o prawidłowych sposobach przechowywania opon. Leżenie w piwnicy nie jest rozwiązaniem optymalnym. Dla opony lepiej gdy nie ma styczności z podłożem. Chyba że jest odpowiednio często obracana, aby się nie odkształcała na w miejscu styku. To wtedy ma wpływ na wyważenie.
    Niewyważona opona na tylnej osi nie przenosi drgań na kierownicę, ale wpływa niekorzystnie na stan opony, zawieszenia, skuteczność hamowania, lub w skrajnym przypadku zdolność trzymania bocznego w czasie pokonywania zakrętu. Czego przez bicie kierownicy nie stwierdzisz. (To oczywiście bardzo kontrastowy przykład i może nigy nie wystąpić) ale chodzi mi o zasadę. Te auta jeżdżą szybko, inne auta też jeżdżą szybko. Po co narażać siebie i innych. To jak z poduszką powietrzną. Co do zasady jej nie używamy, ale w razie W, dobrze aby była w pełni sprawna.
    A niewidoczne dla oka uszkodzenia jeśli już mają się objawić to właśnie najszybciej na wyważarce.

Auto bez wyważania się nie rozleci, ale ja wolę wiedzieć na czym stoję, na czym moje auto stoi :)

@chris, dokładnie tak! Dla Siebie i dla auta!
    I oczywiście że kontrola, keśli jest OK ciężarki zostają, jeśli nie ok, zdejmujemy wsio i kleimy/nabijamy nowe
  • @Chris ale rozumiem, że zmieniasz całe koła? I po każdym sezonie wozisz te ciężkie koła do wyważenia?
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • @dodan tak zmieniam komplet ..
  • No właśnie trochę mnie to odstręcza to tachanie całych kół, @chris a jakie masz alusy?
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • na zimę mam stalówki a 16 mam alusy Antia
  • Ok dzięki za info. A w momencie jak zmieniłeś alusy na stalówki i założyłeś kołpaki, to rzuca się w oczy dużo groszy wygląd rapidkach na stalówkach z kołpakami? Bo tak cały czas się zastanawiam czy kupić alusy na wiosnę czy jeździć na stalówkach?:-)
  • Wiesz do wszystkiego można się przyzwyczaić.. na pewno wygląda trochę gorzej, ale jeżdżą rapidy na 15 z kołpakami z salonu przekrój jest jak sam zapewne wiesz od 15 do 17.Ja już któryś samochód z kolei na zimę zmieniam na stalowe a na lato alusy. Ale jak sam wiesz wyznaje zasadę każdy robi jak uważa i jak mu wygodnie wyraziłem swoje słowo jak ja robię!
  • No tak masz rację, mi po prostu tak strasznie jakoś nie przeszkadza wygląd rapida na stalowych i tak się zastanawiam czy jest sens kupowania alusów, bo to jest pewien wydatek
  • Dodam tylko ze alusy 16 miałem z samochodem nie kupowałem. a stalowe tez mi pozostały po fabii II także u mnie wydatek zero  ..tylko wyważenie
  • @dodan kup alusy szczerze radze, moze teraz rapid tez wyglada w miare ale po tym zabiegu zyska ci ze 20% na wygladzie, nie bedziesz załował, ale oczywiscie 16ki lub 17ki
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  •  @bounty odnośnie kół tylnych to jest taka inna bajka, że Rapid ma belkę skrętną i żeby tam przestawić geometrię to musiałbyś nieźle w coś pierdyknąć, albo ktoś tobie wjechać w dupę. Zbieżność z tyłu zazwyczaj ustawia się przy zawieszeniu wielowahaczowym. Tak na mnie najechaliście jakbym komuś zakazał co sezon wyważać koła, albo robić zbieżność. Napisałem tylko, że w mojej kilkunastoletniej "karierze" kierowcy, nigdy jeszcze nie zdarzyło się abym musiał naprawiać zawiechę, albo łożyska ze względu na niewyważane co roku koła. Robię to co dwa, trzy lata i uwierzcie mi nie miałem z tego powodu problemów.
     A tak na koniec to jestem ciekaw ile zrozumiałeś z tego wywodu który przepisałeś z jakiegoś artykułu lub strony :)
  • Panowie: whisky, dziewczyny i luz!

@Dodan,
    Oczywiście auto na alu wygląda lepiej niż na stalowych. Zwłaszcza Rapid który ma jakby to powiedzieć fabryczne dekle których wygląd mi się niezbyt podoba. Ich zmiana na inne może być poprawą sytuacji stosunkowo niewielkim kosztem (mijam czasem innego białasa z nieori deklami, i lepiej wygląda niż ori jak go znjadę to go pstryknę).

Jeśli decydowałbyś się na alu to ja akurat nie proponowałbym Tobie 16 ani 17-tek.
    Rapid ma bardzo głebokie wnęki nadkoli, wtedy niski profil opony wygląda noooo.. jakby pożyczony na chwilę od sąsiada. Do tego małe tarcze z tyłu w połączeniu z Alu która jeśli ma mało "mięsa" wygląda jak wóz drabiniasty.
    Pomijam koszty które jak wnioskuję też są czynnikiem który bierzesz pod uwagę.

W mojej ocenie Rapid na 15 wygląda lepiej niż na fabrycznych 16, ale zaznaczam że ja jestem zwolennikiem klasycznej elegancji i ewentualnie drobnych smaczków niż krzykliwego show w fanfarami i wodotryskiem, i choć pewnie niektórzy będą chcieli mnie zlinczować za takie herezje to mam to w nosie i cieszę się że zamieniłem barterem origo 16 na origo 15.

Przecież nie musisz wszystkiego robić od razu, oswój się z autem. Pooglądaj inne. Zastanów się czy nie lepiej za te pieniądze wyjechać gdzieś z żoną/dziewczyną tak niepodziewanie, całkiem poza rozkładem urlopowym. Mnie ostatnio takie rzeczy bawią o wiele bardziej :)
    W końcu jak często oglądasz koła w swoim rapidzie :)
    Najczęściej to chyba koło kierownicy ;-D
    To oczywiście żart. Rozumiem potrzebę posiadania pięknego wozu :) i to że każdy ma inną definicję piękna :D

• @kros oczywiście, że luz. Ja nie mam do nikogo pretensji, ja tylko napisałem o swoich doświadczeniach, a potraktowano mnie jakbym pisał jakieś herezje :)
  • @kros masz dziwne odczucie piękna odnosnie rapida na 15ach, dobre porównanie z innego wątku do wozu drabiniastego tyczylo sie wlasnie 15 i też tak uważam. Jak czesto ogląda sie koła w swoim samochodzie; ja np zawsze bo musiałbym sie odwracać w druga strone zblizając sie do niego gdyby był na mniejszych i jeszcze stalowych, a tak lubie na niego zerknąc ;) Niestety bede musiał sie z tym zmagac bo mam zimowe 15 ale za bony, jednak dobrowolnie nikt by mnie nie zmusił do kupna takich. 16 alu to nie ekstrawagancja, nie krzykliwe show tylko niezbedne minimum zebny rapid dobrze wyglądał.
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • lukasz13 zrozumiałem wszystko, pojawia się wątpliwość, czy dla Ciebie to jest jasne... [ok, EOT]
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"
  • @gross81
    "masz dziwne odczucie piękna odnosnie rapida na 15ach"
    a co najgorsze wcale się tego nie wstydzę :)
    I też lubię podziwiać swojego albinosa. Bardziej niż na początku...

Żeby koło mogło być duże i CIESZYŁO MOJE OKO musi, powtarzam MUSI wypełniać wnękę nadkola tak bardzo jak to możliwe. Jak ktoś lubi może mieć wtedy profil opny nawet 3 cm, ale wewnątrz felgi musi, powtarzam MUSI mieć się co skrywać-a raczej ujawniać (wielka tarcza, duży zacisk). Tam po prostu w mojej ocenie nie powinno być pustych przestrzeni. Treść musi wypełniać przestrzeń. Jak w staniku. :)

Pewnie niewiele osób zdecyduje się na założenie niehomologowanych opon, przy których całkowita średnica koła była by większa niż to co mówią nasze papiery (i licznik)
    Więc przestrzeń wnęki nadal będzie świeciła pustką. Pewnie tez niewiele osób zmieni sobie hamulce na większe przez co wnętrze koła też będzie świecić pustką...
    To moim zdaniem po prostu nie harmonizuje z całością.

Foty moich felg, nowych 15 z lewej i starych 16 z prawej (sory za jakość ale nie mam teraz innych możliwości)
    Spójrz,
    15" szerokość gumy równa lub większa niż przestrzeń pusta w nadkolu - dla mnie OK
    16" szerokość gumy mniejsza niż przestrzeń - wizualna puuuustka.

15" przestrzeń między tarczą a wnętrzem felgi - mniej więcej na szerokość tarczy - dla mnie OK
    16" tarcza w tej dziurze wydaje się płytką kompaktową i to w dodatku miniCD

Oczywiście to tylko złudzenia optyczne bo koła w rzeczywistości całkowitą średnicą się prawie nie różnią.
    Jedyne z czym mi się to kojarzy to z dorożką, gdzie wielkie koła, długie szprychy, dużo luftu wokół i kompletny brak proporcji...

Dla przykładu na dole jeszcze moja przednia fabryczna tarcza ubrana w 15" całe wnętrze felgi wypełnione na maxa. Tak to ma wyglądać, a nie jak biustonosz C na biuście A

koleczka1.JPG
    729 x 1070 - 98K
  • @kros no na 15" zdecydowanie gorzej to wygląda. Poza tym zdjęcie 15" zrobiłeś pod innym kątem.
  • oj kurna i w innym świetle i w innym burdzie i w innym miejscu i o innej godzinie. Baletnice...
    Takie foty miałem na poczekaniu w domu, z resztą jedni wolą blondynki inni brunetki.
    To jest moja ślicznota :P
    i gadajcie sobie co chcecie :D
  • Dzięki Panowie za wszystkie rady, ale jakby co to w grę wchodzę 15' mam niestety takie samo dziwne odczucie piękna jak @kros :-), a poza tym nie chcę już ponownie się wykosztowywać na opony:-) Jeszcze jest do wiosny trochę czasu więc mogę się spokojnie zastanowić czy kupić alusy czy po prostu przełożyć letnie opony na stalowe felgi:-) zobaczymy może trafi się jakaś fajna promocja z alufelgami, ale dzięki za wszystkie opinie.
  • jakbym miał już zostawić 15 to rozsądniej na stalówkach i fajne kołpaki do tego

@kros twoje opinia wywołuje u mnie lekki uśmiech pod nosem ale podchodzę do tego tematu jak do tego ze są tez osoby które uważają ze Multipla to piękne auto i co 95% innych ma ich na sile wyprowadzać z błędu? Nie widzę takiej potrzeby tak samo jak w twoim przypadku, niby sie o gustach nie dyskutuje a zawsze to robimy na tym forum i pewnie niepotrzebnie ;)

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?