FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Wymiana oleju
  • Czekać czy nie to już twoja decyzja ;) , ja bym jednak wymieniał olej w twoim przypadku max co 15 tkm. i nie lał Castrola. 
    Corolla | 1,6 132KM | MY18 | Classic Plus | Czarny | EPi
  • @yunior81 ameryki nie odkryłeś wiem, że to moja decyzja:). A czy warto robić przegląd w ASO przy 60 kkm jak kończy się już gwarancja?
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • Do następnego przeglądu w ASO będzie obowiązywała gwarancja na lakier i blachę, także musisz się zastanowić. Jak kupisz sam olej i filtry potrzebne na przegląd 60 tkm to nie powinno to koszmarnie kosztować.....
  • Jaka gwarancja na lakier i blachę? Na wszystko masz 2 lub 4 lata i 60 kkm i koniec.
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • Na ile km przed wymianą oleju komputer wyświetla komunikat?
    Mi zostało 1800 i jeszcze nic nie mam.
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • No raczej nie. Na lakier są 3 lata a na perforację nadwozia chyba aż 10 (jeśli się mylę to proszę mnie poprawić)
    Seat Leon ST FR | 1,4 TSI 125KM | MY17 | FR | Alor Blue | 0km :) | Hönigsberg
  • Na perforacje lakieru jest chyba 3/4 lata a na blache 10/12 chyba , że się coś zmieniło.....
  • Wsadzę chyba kij w mrowisko ale jestem po wymianie oleju po 60000 i tak sobie trochę pokalkulowałem - odnośnie ostatniej dyskusji o wymianie co 15000km. Czy to się opłaci? 

Policzyłem, że do przebiegu 300 000 km zostałoby mi 8 "nadprogramowych" wymian co licząc po 300 zł jedną wymianę daje kwotę 2400zł. Koszt wymiany silnika (MPI) jest podobny. Więc wychodzi praktycznie na to samo. Czy będę wymieniał olej co 15000km , czy wymienię silnik po 300 000 km co w moim wypadku będzie za 5 lat.
    Rapid LB | 1.2 MPI + lpg 75 KM cgpc | MY 2015 | Ambition MAX | biały | 333 000 km | mazowieckie
  • Silnik wymienisz za 2400zł ? Skąd ta  cena ?
    Rapid SB/1.2 CBZ TSI / 86KM/MY14/Ambition/szary metalik/40000 km/Szczecin
  • Na perforację lakieru 3 lata, na blachę 12 lat - na pewno.
    Rapid LB | 1.2 110 KM | MY16 | Style Max | Szczytno
  • Silnik MPI trzycylindrowy tyle kosztuje.
    Rapid LB | 1.2 MPI + lpg 75 KM cgpc | MY 2015 | Ambition MAX | biały | 333 000 km | mazowieckie
  • @gross81 Nie wiem czy o mnie Tobie chodziło ? ale ja wcale nie staram się nikogo przekonywać do swoich racji. Ja tylko i wyłącznie piszę o swoim podejściu do wymiany oleju. Jak bym chciał jeździć swoim R z 10 lat lub więcej z pewnością wymieniałbym co 15 tyś.
  • Skąd taka cena za mpi? Z allegro? Nie warto. Szlif wału plus panewki i uszczelka pod głowicą max 1000 zl.
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • Trochę OT się robi.
    Czy temat wymiany oleju się kiedyś wyczerpie?
    Dużo już tu jest na ten temat i wg mnie jeśli ktoś stosuje starą szkole samochodową to będzie zmieniał wcześniej niż co 15 bo np co 11-12 a kto nie stosuje się do tego to będzie robił to wg wskaźnika czyli koło 30000.
    RAPID LB | 1.2 CJZD 110 KM | MY16 | Ambition MAX | Beż cappuccino | 39000 km | Olsztyn
  • Temat wymiany jest juz wyczerpany, wymiana w okolocach 15 tkm lub jak komputer podpowie. 
    Teraz mozemy sie skupic na tym jaki olej zalac ( marka, sklad ) i gdzie kupic, aby jak najbardziej swiezy i w normalnej cenie. 
  • Normy olejowe jakie powinniśmy stosować i co znaczą są zawarte w instrukcji oraz w temacie o nich.
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • Temat można śmiało zamknąć gdyż jest już dawno wyczerpany. Reszta czyli normy są w instrukcji 
    RAPID LB | 1.2 CJZD 110 KM | MY16 | Ambition MAX | Beż cappuccino | 39000 km | Olsztyn
  • No się porobiło. W końcu zdecydowałem się na wcześniejszy przegląd. Zakupiłem olej Liqui Moly Top 4200, bańka 5l za 180 PLN, więc cena dobra. Przegląd zrobiłem przy 53 tys. i nie robili mi żadnego problemu, że nie czekam do tych 60 kkm, tylko cena mnie z szokowała, bo aż... 640 zł i ku...a naprawdę nie wiem za co, do tego jak doliczyć olej i filtr wyszedł jak nic tysiączek bez mała.  Gdybym wiedział, że taki jest koszt tego przeglądu to bym go poprsotu olał i zrobił prywatnie przy 60kkm już po gwarancji.  Do tego spotkały mnie w ASO dwie przykre rzeczy, nie było elektryka (bo była to sobota) więc nie umieli w VCDS-esie ustawić dodatkowo wymiany oleju co 15 tys. I teraz jest najlepsze.... porysowali mi błotnik koło maski przy całym tym przeglądzie! Mama oddać samochód na 2 dni mają to zeszlifować i polakierować, a najciekawsze jest to, że jeszcze musiałem wykłócić się o samochód zastępczy niech to szlag.:(
  • Gdzie robiłeś przegląd ?
  • @dodan Zmianę na 15kkm można zrobić samemu przytrzymując przycisk od kasowania licznika.

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?