Witam, zabrałem się w moim autku (Skoda Rapid Liftback Active 1.2 TSI 105KM 2013 r.) za wymianę kierownicy na taką multifunkcyjną.
Poza kierownicą wymieniłem wiązkę do poduszki z 5E0.971.584 na 5E0.971.584.A bo stara nie posiadała wtyczki do multifunkcji.
Po wszystkim jednak przyciski na kierownicy jak ich podświetlenie nie działa. Prawdopodobnie trzeba wymienić taśmę/zwijak o nr 6RA.959.654.
Tutaj pojawia się dla mnie problem ponieważ części te zewnętrznie nie różnią się od siebie. W związku z tym chciałbym prosić posiadacza Skody Rapid z fabryczną multifunkcyjną kierownicą o sprawdzenie nr fabrycznego tej części u siebie. Dojście do tej nalepki nie jest trudne. Wystarczy zsunąć górną część osłony za kierownicą.
W danej chwili proszę o pomoc i nawet nie wiem czy ta cała operacja się uda ale w przyszłości mam nadzieje, że dzięki wspólnym działaniom post będzie dobrym poradnikiem jak to zrobić. Mile widziana jest każda pomoc.
Pozdrawiam.
1-kierownica.jpg
400 x 367 - 57K
2-kierownica.jpg
400 x 367 - 69K
3-5E0.971.584.jpg
400 x 376 - 16K
4-5E0.971.584.A.jpg
400 x 376 - 34K
5-6RA.959.654.jpg
400 x 367 - 26K
6-6RA.959.654.jpg
400 x 367 - 53K
Skoda Rapid Liftback | 1.2 TSI 105KM | 2013 | Active | Magic Black | 200500km | Tczew
U mnie taśma ma numer 6RA 959 653. Mam kierownicę multifunkcyjną, ale bez obsługi telefonu i nie wiem, czy dla obsługi telefonu jest inna. Niech ktoś kto ma telefon podeśle VIN, to rozkoduję i będzie wiadomo.
Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
Ruszyło coś w temacie? Sam jestem zainteresowany taką wymianą ale nie wiem czy w ogóle zacząć poszukiwania części jeżeli jest to niemożliwe. Z góry dzięki
Rapid LB | 1.2 TSI 105KM | 2014 | Sport | Biały | 69000km | Rybnik
@zbrojsson, chcesz namiary na gościa, który ogrania kierownice, tempomaty, kodowania itd. w różnych samochodach z grupy VAG ? Gośc jest ze Świętochłowic. Ja jeżdzę do niego na montaż głownie oryginalnych tempomatów.
Myślałem raczej ze sam sobie to ogarnę. Narazie sa tylko przymiarki i rozeznanie tematu. Chciałem za jednym razem wymienić swinga na amundsena. Namiary możesz podać jak najbardziej moze gość doradzi co się da a co nie
Rapid LB | 1.2 TSI 105KM | 2014 | Sport | Biały | 69000km | Rybnik
Kabel przyszedł parę dni temu, a dzisiaj zrobiłem pierwsze podejście. Niestety sprawa nie wygląda tak prosto jakby mogło się zdawać i chyba będę musiał się bardziej zagłębić w temat kodowania. Po pierwsze jeśli chodzi o kierownicę to po kliknięciu "select" w zakładce "installed" nie ma "16-steering wheel", a po wyszukaniu w "comfort/conv" wyrzuca komunikat ze opcja nie jest zainstalowana. Chciałem sprawdzić działanie kabla w inny sposób więc wziąłem na celownik tzw "staging". Niestety i tu po wklepaniu wszystkiego jak w instrukcji wyskoczył komunikat o niepowodzeniu. Na koniec chciałem spróbować wyłączyć sygnał niezapiętych pasów. Według instrukcji powinny być do zaznaczenia tylko dwie opcje "tak" lub "nie",a u mnie były aż 4 "warianty". Na razie zmieniłem z domyślnej 4 na 1 i nie zauważyłem efektu. Może mam jednak zbyt ubogi moduł komfortu albo coś. Wersja oprogramowania z jakiej korzystałem to 17.1.3 PL. Na płycie dodana również 17.8.0 ENG ale nie wiem czy wymiana coś da.
Skoda Rapid Liftback | 1.2 TSI 105KM | 2013 | Active | Magic Black | 200500km | Tczew
twój samochód jest z 2013r. może tu jest problem (90% naszych kodowań tyczą się aut MY15, MY16 ), pamiętaj by przy kodowaniu sprawdzić czy opis kodowania tyczy tego samego podzespołu co twój (nr sterownika, itp). Być może dla tego miałeś 4 opcje a nie 2.
@zbrojsson niestety nic się nie ruszyło. Wygląda na to, że wymiana samej kierownicy i wiązki nie wystarczy. Nie wiem co jeszcze bym musiał wymienić żeby zaskoczyło. Może to być sam zwijak, a może o wiele więcej. Na razie prawie nic nie robię przy aucie, garażu nie mam, a pogoda nie sprzyja.
Najłatwiej przez VCDS moduł 09 ( Address 09: Cent. Elect. (J519) ) Symbol będziesz miał podany w foramacie 6C0 937 087 D, chodzi o dwie ostatnie cyfry, w moim przypadku 87.
Fabia III / 1.0 CHYB 75KM / MY17 / Activ / 20K km / Warszawa
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.