Czy ktoś z was spotkał się z problemem braku osłony na silniku po serwisie? Mam niespotykany problem otóż przed przyjazdem do serwisu miałem plastykową osłonę na silniku z logiem skody po wyjeżdzie ze serwisu osłony brak. Na wielokrotne nawoływanie do oddania mi osłony dostaję odpowiedź że w moim modelu nigdy nie było osłony!? Odwiedziny serwisu były przy przeglądzie gwarancyjnym na 30 tys przebiegu. Poradzicie co z tym zrobić?
a czy ta osłona była dokupiona przy zamawianiu/odbieraniu auta? Bo standardowo nie było osłony w tym silniku niestety, w Fabii II miałem w standardzie. Raczej mają monitoring w ASO, więc napisz oficjalne pismo z prośbą o zwrot osłony, ewentualnie udostępnienie zapisu monitoringu z serwisowania Twojego auta i wtedy sprawa się rozstrzygnie, czy była, czy nie.
ASO to SKODEX Krotowski Cichy w Poznaniu, co ciekawe w specyfikacji jest pokrywa i być powinna na 100% w MY17. Dla uściślenia przywłaszczyli sobie osłonę(lub pokrywę) NA silniku z numerem katalogowym 04B103925C. Serwis jest na tyle niekompetenty iż wmawia mi że w silnikach TDI w skodach osłona jest od pojemności 2.0 :/ po udowodnieniu przeze mnie że jednak być powinna, zmienili podejście i wciskają kit że w niektórych egzemplarzach jest a w niektórych nie. Nagle się okazało(wg Pana serwisanta) że podczas produkcji założenie osłony zależy od kaprysu pracownika bo jednym zakłada a innym nie, ja najwyraźniej trafiłem na zły dzień bo mi nie założyli. Szkoda tylko że nie pasuje mi to z moją pamięcią bo osłonę doskonale pamiętam sprzed wizyty w serwisie!
Po nowym roku wrzucę zapiski z rozmowy telefonicznej dla przestrogi przed tym serwisem.
W wątku Diesel 1.4 90 KM, na początku opisu silnika, zamieszczone są fotki tego silnika. Pierwsza fotka przedstawia silnik z pokrywą z logiem Skody. Czyli Skoda przewidziała i montuje takie pokrywy silnika 1.4. Pewnie nie masz swoich fotek silnika z pokrywą. A może wśród klubowiczów z tym silnikiem, jest ktoś, kto może przesłać Tobie kilka fotek z osłoną? Może to by pomogło w sporze z ASO? Jeszcze jedna uwaga: wg VIN (lepiej tabeli kodów samochodu) można dokładnie "odczytać" skompletowane fabryczne wyposażenie samochodu. Zerknij - czy w takim zestawieniu jest/nie ma wymienionej pokrywy silnika.
Dla mnie cała ta sprawa to jakiejś nieporozumienie, w życiu bym nie przypuszczał że serwis takie numery może robić. Zostawiłem samochód wierząc że prawidłowo wykonają usługę przeglądu serwisowego wraz z wymianą oleju. Dodam jeszcze że w motoryzacji jestem zupełnym laikiem i nie po to kupiłem nowy samochód by na przeglądy gwarancyjne brać zaufanego specjalistę do stwierdzenia iż samochód został mi zwrócony we właściwym stanie. Ponieważ samochód jest cały czas w trasie, to odebrałem i użytkowałem dalej. Problem z osłoną zauważyłem dopiero podczas dolewki płynu do spryskiwaczy! @jercen jak mogę to odczytać? tzn. skąd lub kto może zajrzeć mi do takiej bazy? Czy ktoś się orientuje co to jest "akcja 19M5 kr.01 - płyn chłodzący"? Ponoć wykonali mi to w ramach przeglądu.
Na stronie http://igorweb.org/equidec.aspx jest dekoder kodów producenta Skody. Jest w j. angielskim i czeskim. Na stronie https://www.automo.pl/vag-kody-opcji-wyposazenia jest z kolei dekoder w języku angielskim. Z pewnością takich dekoderów na internecie jest więcej. Zasada "obsługi" jest prosta - wpisujesz/wklejasz zestaw kodów podany dla Twojego Rapida. Powinien być w książce i wklejony w bagażniku. Po kliknięciu - otrzymujesz zestawienie z opisem poszczególnych kodów.
Zastanawiałem się, czy jak by wystąpić do Skody w Czechach, czy podali by wg VIN-u czy była zamontowana osłona silnika? Pewnie dealer potwierdzi to, co aktualnie mówi. Może sam producent będzie obiektywny i odpowie rzeczowo na Twoją sytuację?
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.