FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Zapalanie silnika benzynowego 1.2 TSI ?
  • U mnie tez trochę ale wydaje mi się że ten typ tak ma ale jak będzie za długo to jadę do ASO
    Rapid SB/1.2 CBZB 105 KM/MY 15/Elegant/Czarny Magic/28000/Leszno
  • Ja zauwazylem natomiast przy uruchamianiu silnika ze w momencie odpalenia auto lapie na jakies 2-3 sekundy wysokie obroty a potem juz przechodzi na normalne, dzieje sie tak na zimnym silniku, czy to jest normalne bo lekko mnie to niepokoi?
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Wysokie tzn jakie?
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • Mam tak samo. Jest to normalnym zjawiskiem.
    Rapid SB | 1,2 CBZB 105KM | MY14 | Elegance Max beżowy | Beż Cappucino | 74 kkm
  • No dzwiek jest nieprzyjemny bo az tak "zarzezi" silnik, nie pamietam czy tak bylo od nowosci, na rozgrzwnym silniku tego nie ma
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • U mnie jest tak samo.
    LB|1.2 CBZB 105KM|MY14|AMBITION Komfort|Srebrny metallic| 107000km|Nieciszów k. Oleśnicy
  • Az "zarzęzi"? U mnie tak do 1200-1400 obrotów na minutę i tylko na chwile. Dźwięk silnika jest normalny - nie zwróciłem wcześniej na to uwagi.
    Rapid SB | 1,2 CBZB 105KM | MY14 | Elegance Max beżowy | Beż Cappucino | 74 kkm
  • Mi się wydaję, że te 2 sekundy wyższych obotów to przez to, że rozrusznik długo kręci za pierwszym razem. Dzieje się to tylko przy pierwszym uruchomieniu zimnego silnika.
    LB|1.2 CBZB 105KM|MY14|AMBITION Komfort|Srebrny metallic| 107000km|Nieciszów k. Oleśnicy
  • No tak rozrusznik dlugo kreci ale to chyba u wszystkich z tego co czytalem
  •   U mnie tak samo czasem zarzęzi, szczególnie jak auto dłużej postoi. Gdzieś czytałem, że po dłuższym postoju olej zlatuje do miski i zanim pompka da ciśnienie łańcuch rozrządu tak potrafi zarzęzić (pracuje chwilę na sucho). Mam nadzieję, że to nie skróci żywotności tejże części.
  • No dokladnie tak jak postoi ze 2 dni i jeszcze teraz przy tych temperaturach
  • U mnie nie wchodzi na wyższe obroty ani nie rzęzi. Mam chwilowo najechane 1500 km. Auto jest odpalane dosyć często - jakieś 15 razy dziennie i robi trasy kilka, kilkanaście km między odpaleniami. Nie zauważyłem tez, żeby długo trzeba było kręcić. 
    Rapid SB |1.2 TSI 105KM| MY14 | Active Max | White Candy
  • gdzieś już na forum był poruszany temat podwyższonych obrotów ok 1000 obr/min przez długi czas, nawet po nagrzaniu się silnika. U mnie też jest ten objaw. Dzisiaj wyczaiłem, że podwyższone obroty, a przez to spalanie ok 1-1,2L/h powoduje maksymalne przekręcenie pokrętła ogrzewania na czerwone pole(oczywiście w klimie manualnej) Ustawiłem na max, przygazowałem silnikiem i obroty zostały na 1000. Potem zmniejszyłem grzanie o mały ruch pokrętłem i po przygazówce obroty spadają do 600-700 i spalanie 0,6L/h.
    Też tak macie?
    Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
  • Praca silnika TSI jest zależna m.in. od temperatury otoczenia. Przy niższych temp. komputer sam podnosi obroty (odpowiednik dawnego ssania ręcznego) do momentu podgrzania się bloku silnika (płynu chłodzącego). Na dodatek włączenie klimy też  powoduje dodatkowe obciążenie silnika, stąd taka praca silnika. Najprościej po odpaleniu silnika ruszyć w drogę, spokojnie operując gazem, bez zbytniego wchodzenia na wysokie obroty.
    Pozdrawiam
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • @amiskiew u mnie az takich objawów nie ma, obroty skoczą tylko na te 2 sekundy a potem spadaja i normalizują sie w zaleznosci od temperatury na zewnątrz tak jak @jercen napisal, teraz przy mrozach to tak ok 900 no i te dzwieki przy uruchamianiu to tez w zaleznosci od temperatury i czasu postoju, choc ja poczatku jazdy silnik wydaje mi sie głosny i klekoczacy, sam nie wiem nasłuchuje go póki co...
  • Ciag dalszy moich dziwnych objawów przy odpalaniu na zimnym silniku, powiedzcie ile macie obrotów po uruchomieniu silnika pierwszy raz np rano? u mnie wchodzi na 1200 i stoi tak az rusze albo i czasem dłuzej, potem schodzi do 800, oczywiscie obowiazkowo "zarzezi" przez 2-3 sek przy kazdym uruchomieniu gdy silnik jest zimny. W jednym ASO juz z tym bylem oczywiscie nic nie zauwazyli... wybiram sie chyba do drugiego na dniach
  • Jak odpalam do 1600 potrafi dojść i od razu na 800, chociaż jak jest lato jak teraz to po odpaleniu (dosyć czesto, nie zawsze) wbija jak mówisz na 1200 obrotów i tak chyba 30 sekund pochodzi, po czym jest taki jaby zgrzyt, nie wiem, i zchodzi do 600-800,
    Rapid SB | 1.2 TSi, 85km | MY14 | Ambition | Beż Capucino | 15000 km | Lubelskie
  • ja czasami obserwowałem sytuację gdy silnik pokazywał 90'C a obroty oscylowały nadal w granicach 1000 obr/min. Sytuacja ta miała miejsce gdy faktycznie na zewnątrz w miarę chłodno. Czasami nawet przejechałem ok. 5km i nadal obroty były na ok 1000
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM | 2013| MY14 | Srebrny | 46 tys | Poznań
  • hmm, to może klimka mocno chodziła, i dlatego też były w okolicy 1000,
    Rapid SB | 1.2 TSi, 85km | MY14 | Ambition | Beż Capucino | 15000 km | Lubelskie
  • @Adam22 a masze ten efekt 2-3 sekundowy o ktorym pisalem wyzej? Widze ze masz ten sam silnik i podobny przebieg co ja

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?