FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Szarpanie przy rozpędzaniu
  • Czy ktoś spotkał się z takim zachowaniem - przy rozpędzaniu(około 1800-2000 obrotów) szarpie mi całym autem(1-3 szarpnięcia maks). Na biegach od 4 do 6(na 3 bardzo sporadycznie, a na 2 i 1 nie zauważyłem). Przy trzymaniu na obrotach takich, żeby było ciągle powyżej 2k po zmianie biegu szarpania się nie pojawia.
    Rapid LB | 1.2 TSI 105 KM | MY2015 | Ambition MAX | Blue Race | 17k
  • Jaki masz przebieg? Kiedy miałeś serwis - a jeszcze lepiej kiedy wymieniałeś świece?
    W stopce masz 17k - czy to faktyczny przebieg?
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • 50k. Przegląd w styczniu. Niczego oprócz klocków z tyłu jeszcze nie wymieniałem.
  • Takie objawy mogą powodować świece lub kable WN. Proponuję na początek wymianę świec.
    Wprawdzie Skoda zaleca wymianę co 60 tkm, ale w zależności od używania i stylu jazdy ten przebieg może się zmniejszyć.  
    Trochę dziwne, że w serwisie nie zwrócili na to uwagę.
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Jak byłem, to nic się nie działo :) W serwisie jakieś pół roku temu byłem(a przegląd to ten rejestracyjny), a zauważyłem dopiero na początku marca takie zachowanie. Auta nie oszczędzam, głównie jazda po mieście na krótkich dystansach, więc to swoje też pewnie robi.
  • Miałem to samo od przebiegu 58 tys .... przy 60 tys wymieniłem świece i jest ok.
    @Wyps1987 czemu tak szybko wymieniałeś  klocki z tyłu?
    Rapid SB I 1.2 TSI 105KM I MY15 I Ambition Max I Warszawa
  • Dołączam się do tematu, gdyż także mam ten problem z szarpaniem/duszeniem się na wolnych obrotach. Czasami chodzi płynnie, czasami ruszyć się nie da. Niezależnie od dnia, godizny, temperatury.
    Była nawet taka sytuacja rano odpalił i chodził płynnie. Po 2 godzinach postoju skakał, dusił sie, obroty falowały.
    Wymieniłem zawór odmy, na 2 dni pomogło. Niedawno falownik gazu padł i po jego wymianie skoda jeździła 4 dni bez zadyszki. Teraz wraca do swojego humoru.

Świece wymieniłem, lecz mimo wszystko się dusi. Czy to może być wina kabli WN?
    Jeżeli tak to jakiej firmy polecacie?

W ASO nie chcą pomóc, oni nie widzą problemu...
    Skoda Rapid SB | 1.2 TSI + LPG Landi Renzo | 2015 | Style Max | Blue Race | 130000km | Bielsko-Biała
  • Należy sprawdzić sterownik turbiny.
    Rapid SB / 1,2 CBZB 105 KM / MY 2015/ ELEGANCE MAX / BŁĘKIT PACIFIC/ 122 500 km / PRUSZKÓW
    Octavia kombi/1,5 DADA 150 KM DSG/ MY 2019 / STYLE / Srebrny Brilliant Metalizowany/ 90 000 km
  • Ravi czy wymieniałeś cewki? Sprawdzałeś czy wypada zapłon? 
    Rapid SB | 1.2 CJZD 110 KM | MY16/7.10.2015 | 81000 km | Małopolska zachodnia, Ziemia Chrzanowska

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Dzięki Tobie forum będzie funkcjonowało nadal!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?
https://www.compero.pl