Czy ktoś spotkał się z takim zachowaniem - przy rozpędzaniu(około 1800-2000 obrotów) szarpie mi całym autem(1-3 szarpnięcia maks). Na biegach od 4 do 6(na 3 bardzo sporadycznie, a na 2 i 1 nie zauważyłem). Przy trzymaniu na obrotach takich, żeby było ciągle powyżej 2k po zmianie biegu szarpania się nie pojawia.
Rapid LB | 1.2 TSI 105 KM | MY2015 | Ambition MAX | Blue Race | 17k
Takie objawy mogą powodować świece lub kable WN. Proponuję na początek wymianę świec. Wprawdzie Skoda zaleca wymianę co 60 tkm, ale w zależności od używania i stylu jazdy ten przebieg może się zmniejszyć. Trochę dziwne, że w serwisie nie zwrócili na to uwagę.
Jak byłem, to nic się nie działo :) W serwisie jakieś pół roku temu byłem(a przegląd to ten rejestracyjny), a zauważyłem dopiero na początku marca takie zachowanie. Auta nie oszczędzam, głównie jazda po mieście na krótkich dystansach, więc to swoje też pewnie robi.
Rapid LB | 1.2 TSI 105 KM | MY2015 | Ambition MAX | Blue Race | 17k
Dołączam się do tematu, gdyż także mam ten problem z szarpaniem/duszeniem się na wolnych obrotach. Czasami chodzi płynnie, czasami ruszyć się nie da. Niezależnie od dnia, godizny, temperatury. Była nawet taka sytuacja rano odpalił i chodził płynnie. Po 2 godzinach postoju skakał, dusił sie, obroty falowały. Wymieniłem zawór odmy, na 2 dni pomogło. Niedawno falownik gazu padł i po jego wymianie skoda jeździła 4 dni bez zadyszki. Teraz wraca do swojego humoru.
Świece wymieniłem, lecz mimo wszystko się dusi. Czy to może być wina kabli WN? Jeżeli tak to jakiej firmy polecacie?
W ASO nie chcą pomóc, oni nie widzą problemu...
Skoda Rapid SB | 1.2 TSI + LPG Landi Renzo | 2015 | Style Max | Blue Race | 130000km | Bielsko-Biała
Rapid SB / 1,2 CBZB 105 KM / MY 2015/ ELEGANCE MAX / BŁĘKIT PACIFIC/ 122 500 km / PRUSZKÓW Octavia kombi/1,5 DADA 150 KM DSG/ MY 2019 / STYLE / Srebrny Brilliant Metalizowany/ 120 000 km
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.