Mam m.in. dwie Skody Rapid z identycznymi silnikami 1.2 MPI 75 KM. W jednej z nich oryginalny akumulator VW AG VARTA 5K0 915 105 A 12V 44Ah 360 A EN Made in Czech Republic wytrzymał prawie 10 lat. Wymieniłem go głównie z uwagi na zbliżający się kres jego żywotności, choć wciąż działał bez zarzutu. Wyraźnie spadła jego pojemność. Obawiałem się trochę, że kolejna, bardziej sroga zima może go dobić. Była to wymiana profilaktyczna. To tylko potwierdza, że akumulatory montowane fabrycznie często są lepszej jakości niż te kupowane później.
W 2020 roku za około 230 zł (z przesyłką) kupiłem akumulator VARTA 45Ah/400A Black DYNAMIC. Wytrzymał do dziś, czyli 6 lat. Chciałem ostatnio kupić ponownie ten sam model na wymianę, ale w podobnej cenie (298zł z przesyłką) trafiłem na teoretycznie lepszą wersję: Varta Dynamic SLI B19 12V 45Ah P+ 400A EN. Myślę, że posłuży co najmniej tak samo długo.
Do takiego auta nie widzę żadnego sensu inwestowania w akumulator o wybitnie wyższych parametrach czy większej pojemności, mimo że pod maską jest miejsce na znacznie większy. Co do ładowarki, to mam od wielu lat kupioną w ALDI w Niemczech ładowarkę MEDION. Ma wyświetlacz, mnóstwo funkcji i podobne można kupić teraz za max 150zł. Inwestowanie w lepsze jest chyba nieuzasadnione ekonomicznie, ale oczywiście można kupić NOCO, CTEK itp. Jak to mówią: Kto bogatemu zabroni :)
|
Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!