Cykl mieszany....30% miasto, 50% drogi jednojezdniowe predkosci do 100km/h i 20% autostrady 140 do... troche wiecej... i wąskie opony 185/60R 15 też robią swoje
Rekord na baku w służbowym Rapidzie żony to 1150km, z czego jakieś 850km to autostrada. Nie była to typowa eko jazda 100-110 km/h, miejscami 160, a głównie 130,140 km/h Także trzeba przyznać pod tym względem samochód jest mega ekonomiczny. Służbowa obecna Octavia 1.6 110KM już taka ekonomiczna nie jest i rekord jak do tej pory to 850km na baku.
tdimichal - hmm taki zasięg??? R ma 55 litrów bak rezerwa pali się przy mniej więcej tankowaniu pod korek 50 l więc musiałbyś mieć na poziomie 4,5 l, co moim zdaniem trasa+ miasto jest mało realne, chyba że miasto bez korków, a trasa do 120 max. Mój 115 KM pali w trasie ok 7 prędkości 140-180. W mieście a raczej poza nim przy jeździe 90 km/h da się zejść do 5 l co sumarycznie daje ok 5,5 do 6 podobnie jak u kolegów piszących powyżej. Ale ja mam ten najmocniejszy silnik więc nie wiem.... emerycko jadąc praktycznie na 5 biegu 90-100 i poza miastem 70 udało mi się zrobić 4.3, więc albo nie jeździsz szybko albo masz udany egzemplarz.
@tomii1 dziwne spalanie i trochę gdzie tu ekonomiczny sens diesla. Takie spalanie jak podajesz to ja mam na swoim TSI. Może masz ciężką nogę :)
@marisztsi Octavia (rozumiem, że piszesz o O3) po pierwsze jest cięższa, po drugie może ma szersze kapcie niż Rapid Twojej żony a po trzecie i najważniejsze ma mniejszy zbiornik paliwa niż Rapid więc zawsze będzie miała mniejszy zasięg, chyba że wsadzą tam pod maskę super oszczędny motor wtedy będzie podobnie.
RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
Podziwiam te wasze zasięgi R. Chyba macie jakieś wyjątkowe egzemplarze, bo u mnie rezerwa zapala się przy 800 Km, przy 50/50 trasa miasto, przy średniej prędkości na autostradzie ok 140 km/h
Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
dodan po sprzedaży OII FL, wszyscy doradzali weź sobie diesla na próbę, mało pali a czasem nawet "produkuje pliwo" ;) - no i się nabrałem. Po zakupie OI z 1,9 TDI AXR 101KM po maska i przejechaniu pierwszego tysiąca kilometrów czar diesla prysł szybciej niż bańka mydlana. Okazało się, że niestety w mieście jest tak samo oszczędny jak benzyna a zimą to już w ogóle. Na trasie tez jakoś przesadnie oszczędny nie był ( spalanie miałem przy normalnej jeździe ok 6l ), na forum Octavii jest wiele wpisów osób posiadających 2.0 TDI, że im to cudo pali 5 lub mniej - pozostawię bez komentarza. Także dany silnik spali tyle ile musi spalić. Rzeczywiście można zejść dieslem bardzo nisko ze spalaniem, czy to w trasie ( stosując PSJ ) czy to w mieście ( stosując ta samą technikę jazdy :) ) ale trzeba się obchodzić z pedałem gazu jak z jajkiem - co nie jest normalna jazdą tylko gehenną. Dlatego mając diesla prywatnie nigdy nie uwierzę ( chyba, że ktoś mnie przekona na żywo ), że jeżdżąc z prędkościami 130 i więcej pali mu 5 litrów na setkę.
@grzesk Tak mam na myśli O3 - zgadza się, pewnie waga robi swoje, kapcie również. W O3 są 16", a w Rapidzie były 15". Nie mniej jednak byłem pod wrażeniem jak z żoną wracaliśmy z urlopu 2 lata temu i mieliśmy przejechane na baku 1150km :) I szczerze nie była to emerycka jazda, wiadomo szaleństw też nie było. Nawet wcześniejsza Fabia z silnikiem 1,6tdi nie była tak oszczędna jak Rapid. I w zasadzie 40.000,00km przejechane w 1,5roku i zero jakichkolwiek niepokojących objawów. A w moim prywatnym Rapidzie skrzypiące plastiki w drzwiach już przy przebiegu 6000km :/ mam wrażenie, że to na co się trafi zależy przede wszystkim od szczęścia po prostu, którego tym razem ja nie miałem.
Fabia II też miała mniejszy zbiornik paliwa więc mogło być też wrażenie większego spalania. U nas wyjątkowo dali nam duże zbiorniki, chyba tylko SuperB (nie wiem jak Yeti) ma większy.
RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
Z małego porównania wielkości zbiorników wychodzi, że jednak nasz R trzyma się dobrze :) Citygo 35 l Fabia I 45 l Fabia III 45 l Favorit 47 Felicia 42 l Octavia I 55 l Octavia III 50 l Roomster 55 l Rapid 55 l Yeti 55 l Superb I 62 l Superb III 66 l
Zgadza się i do Rapida też wejdzie więcej niż 55 litrów. Chodziło o to ile oficjalnie mają zbiorniki. Dziwi mnie fakt,że taka O3 ma mniejszy zbiornik niż Rapid i mniejszy niż poprzedniczka O2. Dobra koniec OT.
W Mercedesie praktycznie do każdego tylnonapędowego/ Ew 4matic jest opcja powiększonego zbiornika. A to wszystko dla homologacji i Eko bzdur i walki o masę.
Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
@younior81 nie o to chodzi, Ja ze swojego TDI jestem bardzo zadowolony i z jego spalania, bo średnio przy takich warunkach jak podałem pali mi 5,5 l/100. Akurat tak się składa, że poprzedniczką rapida była OI 1.9 TDI i też ASR:) Paliła mi w takich samych warunkach 6,5 l/100 km. Więc akurat z TDI i jego spalania zarówno w Rapku i jaki octavce byłem i jestem bardzo zadowolony przy moich przebiegach. Myślę, że TSI z porównywalną mocą do mojego TDI i przy podobnych warunkach paliłby 7,5-8,5 l/100. Chodziło, mi tylko o to, że podziwiam przebiegi kolegów, bo im spalanie musi wychodzi 4.0-4.5 l/100.
Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
Spoko, pisałem ogólnie. Miałeś chyba AXR ;) a tak na marginesie jak z DPF'em ? Dużo jeździsz po mieście ? Ogólnie to dobrze, że wybrałeś 1,6 bo to jeszcze w miarę normalny i bezawaryjny silnik nie licząc osprzętu, jak wejdzie 1,5 TDi to tak różowo juz nie będzie.....
A skąd wiesz, że nie będzie? Znasz ten silnik ? :-) Jak wchodził 1.6 TDI też była wielka krytyka i lament nad wycofaniem 1.9. Okazało się, że jednak ten silnik jest całkiem dobry, bez wiekszej krytyki. Poczekajmy, zobaczymy :-)
Jeżeli zastosują takie nowinki jak w TSi to zadowolony będzie pierwszy właściciel a potem loteria. Sorry ale zmniejszanie pojemności nie wychodzi na dobre, przykład 1,2 TSi.
@yunior oczywiście miałem AXR:) Jeżdżę sporo tak jak pisałem trasa - miasto 50/50 około 30 tys. km rocznie. Jak na razie problemów z DPF-em brak i mam nadziej, że tak zostanie:)
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.