FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Charakterystyka skrzyni biegów silnika 1.2 TSI 63kW
  • Wykres dla skrzyni 5 biegowej, dla opon 185 / 60 R 15:
    wykres 12 TSI 63 kW 5b.jpg
    800 x 540 - 98K
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Tabela prędkości:
    tabela predkosci 12 TSI 63 kW.jpg
    509 x 212 - 41K
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  •  To z tego wynika, że 63 kw wcale nie ma krótszej jedynki od 77 kw, tylko nawet dłuższą.
  • Silnik 77 ma 6 biegów. I rzeczywiście 1. bieg (przełożenie) w słabszym silniku jest minimalnie szybszy. Maksymalne prędkości w obu silnikach (na 1. biegu) są porównywalne z tego względu, że dop. maksymalne obroty w silniku 63 są mniejsze.

•  Ale jeśli się nie mylę były wpisy, że jest odwrotnie. A z tego wynika, że 6 biegowy R na jedynce rozpędza się szybciej od 5 biegowego.
  • Bo ma większego kopa w górnym zakresie obrotów. I wyższe maksymalne obroty silnika.
  •  Chodzi mi o to, że większość twierdziła, że do miasta bardziej nadaje się 63kw bo ma krótszą jedynkę, a z Twoich wyliczeń wychodzi, że jest odwrotnie. Nie dużo bo tylko o 0.3 km/h , ale jednak.
  • @jercen tabele, wykresy... dobra robota! ;-)

@lukasz13 mała poprawka... większość twierdziła, że do miasta bardziej nadaje się 63kW, ale dlatego właśnie, że ma dłuższą jedynkę (nie krótszą) od 77kW. Tak na logikę (nawet nie posiadając danych), przy skrzyni 6 biegowej, szybciej musisz zmieniać biegi, niż przy skrzyni 5 biegowej i to właśnie sprawia, że lepszym wyborem do miasta będzie 63kW. Nie zmienia to faktu, że 77kW przyspiesza energiczniej...
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"
  • @bounty Faktycznie pomyliłem dane. Ale szczerze mówiąc te różnice są tak małe, że wątpię aby to było wyczuwalne w praktyce. Jednak wolę mieć 6-kę, którą używam już przy prędkości 90 km/h, a więc nie są to prędkości autostradowe, a jest różnica na plus w hałasie i spalaniu.
  • Nie wiem czy to auto oficjalnie może przekroczyć 200 km/h...
    Skrzynie chyba mamy takie same, klasę auta również...

image
    Predkosci na biegach.jpg
    500 x 730 - 116K
    użytkownik bliźniaka Rapida - Seat Toledo IV (passion red)
  • Podałeś to, co podałem wcześniej w formie wykresu i krótkiej tabeli dla konkretnego silnika, skrzyni i opon. W zasadzie te dane są porównywalne. Zastanawiałeś się może dlaczego silnik na 5 nie kręci wyżej? Odpowiedź znajdziesz szybko i prosto.
    Moje wykresy i tabele pochodzą z prostych, własnych obliczeń i chwili przy kompie, aby je przelać na net.
    PS>Moje obliczenia zrobiłem do 4800 obr/min. A i tak do tych obrotów nikt nie dochodzi ...
    Pozdrawiam

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?