Silnik 77 ma 6 biegów. I rzeczywiście 1. bieg (przełożenie) w słabszym silniku jest minimalnie szybszy. Maksymalne prędkości w obu silnikach (na 1. biegu) są porównywalne z tego względu, że dop. maksymalne obroty w silniku 63 są mniejsze.
Chodzi mi o to, że większość twierdziła, że do miasta bardziej nadaje się 63kw bo ma krótszą jedynkę, a z Twoich wyliczeń wychodzi, że jest odwrotnie. Nie dużo bo tylko o 0.3 km/h , ale jednak.
@lukasz13 mała poprawka... większość twierdziła, że do miasta bardziej nadaje się 63kW, ale dlatego właśnie, że ma dłuższą jedynkę (nie krótszą) od 77kW. Tak na logikę (nawet nie posiadając danych), przy skrzyni 6 biegowej, szybciej musisz zmieniać biegi, niż przy skrzyni 5 biegowej i to właśnie sprawia, że lepszym wyborem do miasta będzie 63kW. Nie zmienia to faktu, że 77kW przyspiesza energiczniej...
@bounty Faktycznie pomyliłem dane. Ale szczerze mówiąc te różnice są tak małe, że wątpię aby to było wyczuwalne w praktyce. Jednak wolę mieć 6-kę, którą używam już przy prędkości 90 km/h, a więc nie są to prędkości autostradowe, a jest różnica na plus w hałasie i spalaniu.
Podałeś to, co podałem wcześniej w formie wykresu i krótkiej tabeli dla konkretnego silnika, skrzyni i opon. W zasadzie te dane są porównywalne. Zastanawiałeś się może dlaczego silnik na 5 nie kręci wyżej? Odpowiedź znajdziesz szybko i prosto. Moje wykresy i tabele pochodzą z prostych, własnych obliczeń i chwili przy kompie, aby je przelać na net. PS>Moje obliczenia zrobiłem do 4800 obr/min. A i tak do tych obrotów nikt nie dochodzi ... Pozdrawiam
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.