FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Jaka turbina w TSI
  • piotrpawela i nie tylko po paru godzinach 6-8 apiać od nowa, może inni mają inaczej niech wypowiedzą się.
    Rapid SB 1,2 TSI CBZB 77kW (105KM) |Ambition Max MY 2014, 142000 Km. Wejherowo
  •  
    marinesku2

hmm.. ten typ tam ma albo nawiązanie do samochodów lat 80 a konkretnie
    rapida poprzedniej generacji że musi być ssanie :P w końcu skoda lubi
    sprawdzone rozwiązania ;].
    Nie wiem czy cięgno mi rezonuje ale reszta rzeczy taka jak u Ciebie.
    Zwłoka jest mniejsza jak trzymasz silnik w okolicach od 2000 obr z wzwyż czyli jak chcesz dać w palnik wtedy auto zachowuje się rasowo jednak spalanie dochodzi do 10l/100km przy takim stylu jazdy.
    Rapid SB | 1.2TSI CBZB 105KM | MY15 (4 tydzień 2015) | EleganceMAX | Błękit RACE | 55000+km | Bielsko-Biała
  • Cięgno również i mi rezonuje,
    Pisałem o tym tu:
    http://rapidklub.pl/discussion/221/silnik-12-tsi-105-km-metaliczny-poglos-#Item_8
    Ponoć jest akcja TPI ale nie w skodzie (zakładają podkładkę i cegno milknie)
    A z obrotami to standard (na OCP piszą, że TTTM i jest to dogrzewanie katalizatora w zwiazku z normą Euro5/6) Piszą, żeby to olać bo tak ma być.
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Ambition MAX | Grafitowy Metalic | ok 80 kkm | DW | Ø 6,7 l/100 km
  • Ja walczę juz z trzecim ASO w tej sprawie, temat obrotów tych ok 1200 trwających dokładnie ok 40 s to wg wytycznych Skody "rozgrzewanie katalizatora". Ostatnio stali z zegarkiem i sprawdzali to w moim aucie, u mnie towarzyszy temu jeszcze terkot ok 3-5s po uruchomieniu, jak dla mnie nienaturalne odgłosy których od nowości nie było, pisałem juz na forum o tym. Po długich potyczkach słownych umówiłem sie na konkretniejsza diagnostyke długości łańcuszka rozrządu i sprawdzenie napinacza, bo obawiam sie o powtórkę z historii odnośnie awarii TSI przed wprowadzonymi poprawkami.

Z cięgnem jak pisze kolega @lookashECL to raczej norma w Rapidach, choc u mnie nie jest to tak uciązliwe, słychać troche przy tych wyzszych obrotach przy uruchomieniu. Łatwo dzwiek zlokalizowac bo nacisniecie palcem ucisza dzwiek na ta chwile ucisku
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • grosso81(u mnie towarzyszy temu jeszcze terkot ok 3-5s) u mnie też ale sporadycznie dosłownie 1-2 s, podniosłem poziom oleju pod max i występuje rzadko ale jest, ASO tłumaczy że musi wzrosnąć ciśnienie w napinaczu, ja w to nie wieżę napinacz ma sprzężne w sobie, coś innego to robi.
    Ile masz przebiegu , mój ma 10tyś.
  • Jezu chlopaki nie stresujcie mnie z tym terkotem. U mnie tez po dluzszym postoju 2 sekundy terkocze i milknie. Ale przebieg mam maly bo 2000 km.
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Ambition MAX | Grafitowy Metalic | ok 80 kkm | DW | Ø 6,7 l/100 km
  • @marinesku2 przebieg 10500, u mnie jeden serwis nie slyszal dzwiekow, drugi slyszal ale zbywanie ze to suchy lancuch zanim zalapie olej ktory splynie po nocy, nawet bym w to uwierzyl bo jest w tym sens ale objawy takie pojawily sie dopiero 4 miechy po kupnie, wczesniej lancuch nie byl suchy? ;). Teraz trzecie aso, po 2 dniach "testowania" znowu proba zbywania, powiedzialem ze nie wyjde zanim nie zdiagnozuja jak nalezy rozrzadu, dopiero wtedy bede spokojniejszy i odpuszcze, tak wiec po konsultacji z kierownikiem serwisu bede jechal znowu za tydzien, o efektach poinformuje.
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Czy ten terkot u Was to takie klekotanie jakby? Jeśli tak, to czytałem o tym na innych forach dotyczących silnika 1.2 TSI. Są też filmiki na YT, porównajcie sobie. Nie chcę czegoś pomylić, ale tam chyba chodziło o wadliwe napinacze oraz łańcuchy, które rozciągając się uderzały o obudowę, powodując ów dźwięk. Trochę to dziwne, bo ponoć w 2013 roku wady te zostały wyeliminowane i nie powinny się zdarzać w nowszych modelach.
    Także bajki o suchym łańcuchu, to zwykłe wciskanie kitu i trzeba ich w ASO cisnąć o wymianę rozrządu, póki macie gwarancję. 
    Rapid LB | 1.2 TSI 86 KM | MY2013 | Ambition | Czerń Magiczna | Białystok
  • Na szczęście mam 4 lata gwarancji & 120 tys, na jednym forum jest opisane z fotami i filmem jak robił rozrząd sam i pojawił się terkot po ok 15 tyś przebiegu i sprawdził ponownie stan łańcucha.
     http://fcp.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=13076&start=180
     placo81 napisał (słuchajcie trochę historii mojego przypadku:) może po przeczytaniu i obejrzeniu fot i filmiku  trochę spokoju zawita między nami z tym motorkiem, na początku strony TOMU miał robiony w ASO porsche i ma to samo i nic się nie dzieje.
  • Teraz ja mam pytanko. Od czasu gdy zaczalem dziennie tluc po 200km zauwazylem dziwne piszczenie, ktore pojawia sie w przedziale 110-120 km/h i znika w okolicy 2,5 tys obrotow. W zasadzie jest to taki delikatny gwizd. Na postoju tego oczywiscie nie slychac. Ktos slyszal cos podobnego? Moze miec to cos wspolnego z turbina?

Rapid LB, 1.2 CBZB 105 KM, MY 2013, Ambition, Rosso Brunello, 138 000, Ingolstadt

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?